U sklopu europskog projekta „Digital Cities Challenge“ („Izazov za digitalne gradove“) u riječkoj gradskoj upravi održana je tematska radionica pod nazivom „Vizija i ambicija“.

Cilj radionice bio je ocijeniti postojeće stanje u Rijeci po pitanju raširenosti i dostupnosti digitalnih usluga za poduzetnike i građane te definirati generalni smjer u kojem bi realizacija projekta DCC trebala ići, uz prikaz primjera implementacije digitalne tehnologije u drugim europskim gradovima.

Radni sastanak okupio je savjetnike Europske komisije, pročelnike Odjela gradske uprave za kulturu, poduzetništvo i Zavoda za informatičku djelatnost, poduzetnike i članove akademske zajednice, uz prisustvo zamjenika gradonačelnika Marka Filipovića i predsjednika Gradskog vijeća Andreja Poropata.

U uvodnom dijelu sastanka, europski konzultanti naglasili su kako je za postizanje olakšavanja, veće brzine, dostupnosti i transparentnosti digitalnih usluga potreban individualan pristup prilagođen specifičnim karakteristikama i kontekstu funkcioniranja Rijeke povezano s procjenom trenutne situacije i metodologije poboljšavanja postojećih i uvođenja novih usluga. Kazano je kako Rijeka može puno napredovati u stvaranju preduvjeta za opću digitalizaciju u funkcioniranju grada, posebice u segmentu širenja znanja o postojanju i dostupnosti usluga među lokalnim stanovništvom.

Predstavljeni su primjeri koji mogu pružiti smjernice Rijeci, kao što su implementacije sustava koji omogućuju široku dostupnost velike količine podataka („big data”) u Bruxellesu i Sloveniji ili sustav prijavljivanja komunalnih problema putem mobilne aplikacije u Grčkoj.

Kao pozitivni aspekti Rijeke na koje se projekt može osloniti, istaknuti su raznolikost postojećih e-usluga, snažna računalna moć pri obradi podataka i postojanje centara kompetencija, a projekt Europske prijestolnice kulture ocijenjen je kao prilika da se intenzivira napredak grada.

Dodatni prostor za rad, prema napucima konzultanata, otvara se u unapređenju ICT infrastrukture, poticanju razvoja komercijalnih vještina i znanja koji će ići u korak s globalnim ekonomskim trendovima te u stvaranju uvjeta za tržišno održive industrije bazirane na nadolazećim tehnologijama.

U raspravi sudionika koja je trebala odrediti viziju i ambiciju daljnjeg tijeka aktivnosti za poboljšanje digitalnih usluga, izneseno je više različitih perspektiva temeljenih na smještanju ICT sektora kao važne grane gospodarstva. Kao centralne točke na koje se Rijeka treba fokusirati prilikom provođenja projekta istaknuti su digitalna javna uprava, transparentnost sustava i podataka te razvoj zajednice, pri čemu je naveden protekli uspješan rad gradske uprave koja se već osam godina može pohvaliti titulom najtransparentnijeg grada u Hrvatskoj te implementacijom efikasne digitalne javne uprave i e-usluga u područjima odgoja i školstva, socijalne skrbi i ostale administracije.

O projektu

„Digital Cities Challenge“ europski je program treninga i edukacije koji je pokrenula Europska komisija kako bi pomogla gradovima u razvijanju i provođenju digitalnih politika s ciljem unaprjeđenja usluga temeljenih na naprednim tehnologijama. Prijava Grada Rijeke za sudjelovanje u DCC-u uspješno je prihvaćena početkom godine od strane Europske komisije, što Rijeku čini jednim od 15 izabranih gradova među ukupno 92 prijavljena grada iz 23 države članice. Program će trajati do sredine 2019. godine, a u narednom će periodu Rijeci će biti pružena podrška europskih institucija za digitalnu transformaciju grada koji bi građanima trebao omogućiti jednostavniji i kvalitetniji život.