Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel jučer poslijepodne potpisao je u Briselu Deklaraciju o suradnji u digitalnoj transformaciji i inteligentnom razvoju koju su uz riječkog gradonačelnika potpisali i čelnici još 40 europskih gradova odnosno regija.

Deklaracija je potpisana na Samitu gradonačelnika pod nazivom Digital Cities Challenge („Izazov za digitalne gradove“) održanog na temu digitalnog razvoja gradova, a na kojem je gradonačelnik Obersnel održao izlaganje vezano uz investicije temeljene na postulatima digitalnog odnosno inteligentnog razvoja.

Potpisnici Deklaracije obavezali su se, među ostalim, na poticanje inovacija u funkcioniranju gradova i unaprjeđenje svojih sredina kroz suradnju i digitalnu transformaciju.

Inače, Rijeka je jedan od 15 europskih gradova koji su dio Digital Cities Challenge („Izazov za digitalne gradove“ ), inicijative koja je predstavlja zajedničku inicijativu Europske komisije i Europskog odbora regija, savjetodavnog tijela EU-a koje zastupa interese europske regionalne i lokalne samouprave.

Cilj inicijative je pomoći 15 europskih gradova da korištenjem naprednih tehnologija unaprijede usluge koje pružaju svojim građanima. Vjeruje se da će time uključeni gradovi potaknuti ekonomski rast, stvaranje novih radna mjesta i povećati kvalitetu života i rada na njihovim područjima. Pomoć će se ostvariti putem praktičnih treninga, umrežavanja i stručne savjetodavne podrške u želji realizacije digitalne transformacije regionalnih i lokalnih poslovnih procesa i usluga koje javna tijela pružaju građanima i gospodarstvu.

Grad Rijeka je početkom siječnja 2018. godine podnio prijavu za sudjelovanje u Digital Cities Challenge (DCC) inicijativi u čemu su ga podržali lokalni partneri: Sveučilište u Rijeci, StepRi – Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, Smart Ri d.o.o., Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, Riječka razvojna agencija Porin, Visoka poslovna škola PAR, Narodno učilište Rijeka, Udruga Mipro, CTK – Centar tehničke kulture Rijeka, Centar za inovacije i poduzetništvo CIP PAR.

Početkom ožujka 2018. godine dobivena je potvrda Europske komisije da je temeljem prijave na natječaj Grad Rijeka izabran kao jedan od 15 gradova od ukupno 92 prijavljena grada iz 23 države članice.

Navedeni program započeti će sredinom svibnja 2018. godine te je u 100% iznosu financiran EU sredstvima. Grad Rijeka će dobiti besplatnu tehničku pomoć i besplatne savjetodavne usluge relevantnih stručnjaka za područje digitalne transformacije, pristup alatima, inovativnim treninzima i edukaciji te povezivanje s drugim naprednim gradovima u Europi. Pored navedenog, očekuje se da će sudjelovanje u DCC inicijativi omogućiti Gradu Rijeci dodatni pristup izvorima sufinanciranja konkretnih projekata u području unaprjeđenja koncepta pametnog grada.

(foto: www.digitallytransformyourregion.eu)