U Vijećnici Grada Rijeke održana je podjela priznanja za 100 polaznika besplatnog informatičkog tečaja namijenjenog starijima od 65 godina. Tečajevi su provedeni u organizaciji Grada Rijeke, u sklopu projekta INCA.

U ciklusu koji je započeo 2015. godine održan je Osnovni informatički tečaj za osobe starije životne dobi i korisnike Socijalnog programa Grada Rijeke. Tečaj je proveden u Centru tehničke kulture, a završilo ga je 100 polaznika. Najstariji polaznik ove skupine bio je 83-godišnji Renato Dragozetić.

Podjeli priznanja prisustvovali su zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat i pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić čestitao je svim polaznicima te naglasio koliko je Gradu Rijeci bitno pobrinuti se za građane starije životne dobi i osigurati im kvalitetno starenje te korištenje slobodnog vremena.

Vi ste nam bitni. Siguran sam da je tečaj bio i zabavan i ponavljam vam, nastavite učiti jer učiti moramo dok smo živi. Trudit ćemo se uspostaviti i nove programe, a nadam se da ćete se vi nastaviti uključivati i pohađati ih

Miroslav Matešić

Polaznici su imali predavanja i vježbe u trajanju od 15 sati, a u kojima su upoznali i savladali osnove korištenja računala, operativni sustav Windows 7, Office 2010, obradu teksta, internet, portale www.rijeka.hr, www.mojarijeka.hr i www.penzici.rijeka.hr, obrasce Grada Rijeke, elektronsku pošta (e-mail) i Facebook.

Europska komisija je Gradu Rijeci odobrila sufinanciranje projekta INCA (INclusive INtroduction of INtegrated CAre) čiji je osnovni cilj osobama starijim od 65 godina omogućiti veću dostupnost socijalnih i zdravstvenih usluga kako bi se poboljšala kvaliteta njihovih života. U sklopu tog projekta najavljene su i aktivnosti koje preveniraju moguće poremećaje uzrokovane starenjem te pomažu očuvanju mentalnog zdravlja.

Grad Rijeka organizira informatičke edukacije za ciljane skupine građana od 2005. godine i do danas je obuku prošlo više od 3000 polaznika. Tečajevi su namijenjeni ciljanim skupinama građana koji imaju ograničenu mogućnost pristupa novim znanjima vezanim uz informatičku tehnologiju: umirovljenicima i kućanicama starijim od 50 godina, umirovljenim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i osobama s posebnim potrebama. Tečajevi su zadnjih godina financirani uglavnom iz europskih projekata, a od prošle godine iz projekta INCA.