U Osnovnoj školi Podmurvice održana je prezentacija programa Sportske škole grada Rijeke “Ri Move”.

„Ri Move“ je projekt koji je Grad Rijeka u suradnji s Riječkim sportskim savezom uveo u gradske osnovne škole s ciljem promicanja sporta i poticanja djece na tjelesnu aktivnost, a u prvoj prezentaciji projekta ove školske godine učenicima OŠ Podmurvice predstavljeni su razni sportovi i popratni sadržaji koje „Ri Move“ donosi.

Ova se škola od siječnja iduće godine pridružuje projektu kao deseta uključena ustanova čiji učenici od 1. do 4. razreda u sklopu produženog boravka ili cjelodnevne nastave potpuno besplatno pohađaju prilagođene sportsko-zdravstvene sadržaje.

Prezentaciji su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Renato Kostović, predsjednica, odnosno glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac i Slaviša Bradić, ravnateljica OŠ Podmurvice Dubravka Dužević te pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač.

Predstavljen projekt Sportske škole grada Rijeke “Ri Move” u OŠ Podmurvice

Siniša Krajač, Nikola Ivaniš, Dubravka Dužević i Dorotea Pešić Bukovac

„Ovo je sjajan program koji dokazuje da se pozitivne stvari lako šire“, ovom je prilikom rekao zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, govoreći kako sportska i fizička aktivnost kod djece ne mora nužno biti ostvarivana u sportskim klubovima. „Grad Rijeka se u kontinuitetu trudi da promovira i bude predvodnik kvalitetnih projekata, prvenstveno za zdravlje pojedinaca i društva koje zahtijeva ravnotežu između psihičke i fizičke dobrobiti, a ne označava samo odsustvo bolesti“, zaključio je Ivaniš, navevši kako se, u vremenima u kojima se povećava nepokretnost ljudi i sjedilački način života, ulaganjem u obrazovanje moraju nastojati usporavati ovakvi trendovi.

„Ri Move“, namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda riječkih osnovnih škola, započeo je prije tri godine, a zasad se provodi u devet škola, s namjerom širenja na ostale gradske škole. Projekt se provodi za vrijeme produženog boravka ili cjelodnevne nastave, pod vodstvom educiranih trenera, a posebna je pažnja dana sredinama s povećanim socijalno ugroženim skupinama kako bi se sva djeca mogla upoznati i besplatno baviti sportovima.

Uz dosadašnje bazične sportove projekta – atletiku, gimnastiku i džudo – od ove školske godine polaznicima su dostupni novi sportovi – stolni tenis, kendo, odbojka, košarka, nogomet i rukomet. U sklopu projekta održavaju se prigodna predavanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ „Školica zdrave prehrane“, kao i predavanja o ekološkoj svijesti „Eco-Corner“.

Također, uključena djeca čitaju i sportsku lektiru čiji su kompleti knjiga „Olimpijske priče“ i „Mali sportaši“ donirani svim školama s ciljem informiranja učenika o različitim olimpijskim sportovima na zanimljiv način, a pokrenuto je i održavanje kazališnih predstava sa sportskom tematikom i to predstavom “Nježan put” o istinitoj priči o malenom Jigoru Kanu, osnivaču džuda. Od početka iduće godine najavljeno je i daljnje proširivanje projekta koje će polaznicima omogućiti učenje osnova latino i drugih standardnih plesova.

„Ri Move“ je prepoznat i u međunarodnim okvirima, čime je Riječki sportski savez kao vodeći partner europskog projekta „EU on the Move“, uz partnerske organizacije iz Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Italije, Portugala, Turske i Slovenije, dobio 301 tisuću eura za olakšavanje provedbe te podizanja ovog sportskog modela na europsku razinu.

Skip to content