Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najavio je na svojoj redovnoj konferenciji za medije nove gradske projekte, uređenja javnih površina, novo reciklažno dvorište, sortirnicu reciklabilnog otpada, programe u odgoju i školstvu te iznio novosti vezane uz projekt Europske prijestolnice kulture.

Nakon što su uređeni Koblerov i Pavlinski trg te započelo uređenje Trga 128. brigade i Trga Riječke rezolucije na kojima je proširena pješačka zona, u narednom periodu uredit će se prostor ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, što uključuje i fontanu koja bi trebala dobiti novo osvjetljenje i tijek vode. Gradonačelnik Obersnel naveo je kako će uređenje na ovoj lokaciji biti gotovo do početka 2020. godine, budući da će se dio svečanog otvorenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture odvijati u kazalištu. Do kraja godine trebali bi biti gotovi i radovi na Mostu hrvatskih branitelja, gdje se postavlja postament s imenima poginulih branitelja s područja bivše Općine Rijeka.

Obersnel je kazao kako se u Ulici Jože Vlahovića na Krnjevu, uz subvenciju iz europskih fondova, gradi treće fiksno reciklažno dvorište u Rijeci kojim se nastoji pojačati primarna selekcija otpada i zbrinjavanje glomaznog otpada, opasnog otpada te svog otpada koji se ne može zbrinuti redovnim radom komunalnih tvrtki. „Otvaranjem još jednog reciklažnog dvorišta izvršavamo svoje obveze, a ostaje nam izgradnja još jednog reciklažnog dvorišta na istočnom dijelu grada, gdje postoji problem s adekvatnom lokacijom“, rekao je gradonačelnik.

Na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike prijavljen je projekt sortirnice reciklabilnog otpada koja bi se trebala izgraditi u Mihačevoj dragi. U sortirnici, čija je procijenjena vrijednost 37 milijuna kuna, od čega bi udio sufinanciran iz EU fondova iznosio 31 milijuna, odvajat će se otpad prikupljen u Čistoćinim posebnim spremnicima za metal, plastiku, tetra ambalažu, staklo i papir, nakon čega će se odvojeni otpad prodavati kao sekundarna sirovina. Za projekt je osigurano zemljište i građevinska dozvola, a nakon završetka natječaja i eventualne uspješne aplikacije, očekuje se kako bi sortirnica mogla započeti s radom u 2021. godini.

Nagrada za istaknute odgojno-obrazovne radnike

Uz dosadašnje projekte Grada Rijeke u odgoju i obrazovanju, kao što su program zavičajne nastave Moja Rijeka u kojem se osnovnoškolci upoznavaju s gradom, rano učenje informatike od 1. razreda osnovne škole te Građanski odgoj i obrazovanje koji je krenuo u četvrtu godinu provođenja, gradonačelnik je najavio i nagradni natječaj „Ambasadori odgoja i obrazovanja“ kojim će se valorizirati rad odgojitelja i nastavnika, njihov inovativni i angažirani doprinos u gradskim vrtićima i osnovnim školama. Prema idejnom konceptu koji će biti predložen Gradskom vijeću, godišnje će se dodjeljivati tri nagrade koje će uz priznanje i naziv ambasadora uključivati i novčanu nagradu u visini jedne prosječne plaće. „Suština nagrade je davanje priznanja za uspješan rad i inovativnost, a vjerujem da će ovakva nagrada dodatno vrednovati rad nastavnika i odgojitelja u osnovnim školama i vrtićima“, rekao je Obersnel, dodavši kako će o nagradama odlučivati povjerenstvo odgojno-obrazovnih stručnjaka i predstavnika Grada Rijeke.

Osvrnuvši se na današnji štrajk radnika u osnovnim i srednjim školama, gradonačelnik je naveo kako će svi učenici gradskih škola biti zbrinuti, uz osigurane marende i produženi boravak.

Europska prijestolnica kulture u jakom pripremnom zamahu

Što se tiče pripremnih aktivnosti za iduću godinu u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture, gradonačelnik je podsjetio na predstavljanje cjelokupnog programa javnosti koji se odvija po programskim pravcima. „U zadnje vrijeme se može puno toga vidjeti i čuti o programu EPK, pa se može i steći dojam koliko je to velik i kompliciran projekt“, rekao je Obersnel, navevši kako je dosad predstavljeno pet od sedam pravaca programa, pri čemu je predstavljanje „Dopolavora“ u Rovinju izazvalo poseban interes. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je RiHub proslavio svoju prvu godinu postojanja, u kojoj je ugostio više od dvjesto javnih događanja i oko deset tisuća posjetitelja, te potvrdio kako se infrastrukturni projekti vezani uz EPK odvijaju prema predviđenom tijeku. „Intenzivno se radi na zgradi Muzeja grada Rijeke – bivšoj upravnoj zgradi Šećerane gdje se radovi približavaju kraju, napreduju radovi i na Dječjoj kući, a također su otklonjeni i razlozi zbog kojih kasni obnova broda Galeb koji bi nakon skorog potpisivanja ugovora s izvođačem trebao biti završen krajem 2020. godine, odnosno početkom 2021“, rekao je Obersnel. Palača Šećerane trebala bi biti otvorena u prvom kvartalu iduće godine, Dječja kuća s radom će započeti u ljeto 2020., a nedavno započeti radovi na obnovi „T-objekta“ koji će postati novo sjedište gradske knjižnice završit će početkom 2021. godine.