S ciljem prezentacija ideja primjene informacijskih tehnologija u podizanju kvalitete života građana i boljeg funkcioniranja gradova i općina, u organizaciji trgovačkog društva Smart RI, tijekom siječnja i veljače, organizirat će se ciklus od šest predavanja.

Predavanja su namijenjena predstavnicima jedinica lokalnih i regionalnih samouprava Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije i dio su aktivnosti projekta Centra kompetencija za pametne gradovi, čiji je nositelj i prijavitelj upravo Smart RI.

Kroz svih šest predavanja odnosno edukacija nastojat će se osvijestiti problem s kojim se suočavaju brojni gradovi, poput prometa, energetike, turizma, komunalne infrastrukture, nakon čega će biti predstavljena rješenja, u vidu proizvoda ili usluga, koja nastaju kroz projekt Centra kompetencija za pametne gradove. Također, dio predavanja bit će posvećen i novoj financijskoj perspektivi EU, odnosno potencijalnim načinima financiranja projekata kojima bi se implementirala rješenja za pametne gradove, između ostalog, i ona rješenja razvijena u sklopu projekta Centra kompetencija za pametne gradove. Naime, za Hrvatsku nova financijska perspektiva donosi gotovo duplo veće iznose nego prethodnih godina s obzirom da je uz strukturne fondove na raspolaganju i novi Fond za oporavak i otpornost kojim se planiraju ublažiti posljedice pandemije COVID-19 na društva i gospodarstva zemalja EU i to kroz zelenu i digitalnu tranziciju.

Ciklus predavanja započinje u petak, 14. siječnja s početkom u 12 sati u prostoru RiHuba (Ivana Grohovca 1/A), a tema prvog predavanja je „Pametni turizam za otporniju i održiviju destinaciju“.

Zainteresirani predstavnici jedinica lokalne samouprave za sudjelovanje se mogu prijaviti na linku, a moguće je prijaviti se na cjelokupni ciklus predavanja ili samo za neko određeno predavanje.

Sva predavanja održat će se poštujući u to vrijeme važeće epidemiološke mjere. Predavanjima će moći prisustvovati osobe koje prilikom ulaska u prostor RiHuba predoče EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju.

Za sudionike koji ne budu u mogućnosti fizički prisustvovati bit će organiziran live streaming programa.