Projekt CEKOM za pametne gradove okupio je 20 partnera, od čega 17 privatnih/javnih poduzeća te tri institucije za istraživanje i širenje znanja. Na 36 proizvoda i usluga razvijanih kroz 6 podprojekata radilo je gotovo 400 zaposlenika.

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održava se završna konferencija projekta CEKOM za pametne gradove na kojem će biti predstavljeni rezultati trogodišnjeg istraživanja i razvoja partnera na projektu.

Osnovne aktivnosti projekta CEKOM za pametne gradove bile su usmjerene na rješavanje izazova s kojima se nosi svaki grad kao što su upravljanje prometom i prometnim tokovima, očuvanje okoliša i upravljanje prirodnim resursima, upravljanje komunalnom infrastrukturom te poboljšanje života u raznim elementima – sigurnost, socijalna inkluzija, održivi turizam i brojnim drugim.

Sudionicima su se uvodno obratili direktor tvrtke SMART RI Nenad Antolović, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i ravnatelj Razvojne agencije Primorsko-goranske županije Prigoda Vedran Kružić.

Nenad Antolović istaknuo je uspjeh projekta i zahvalio svim partnerima koji su sudjelovali. “Tijekom tri godine u sklopu projekta radilo se na razvoju 36 proizvoda i usluga, održan je veliki broj online koordinacija, pogotovo za vrijeme trajanja pandemije koja nije zaustavila tijek projekta, objavljeno je gotovo 100 znanstveno-stručnih članaka, ostvarena su sudjelovanja na brojnim konferencijama, međunarodnim skupovima, okruglim stolovima, imali smo više od 30 predstavljanja projekta zainteresiranoj javnosti. Također, želio bih istaknuti i kako smo i građane uključili u ovaj projekt, točnije njih 1500 ljudi sudjelovalo je u projektnim aktivnostima kroz, primjerice Urbani laboratorij, odabir vizualnog identiteta multifunkcionalnog infopunkta, kao i u raznim edukacijskim programima i konferencijama. Također, više od 50 jedinica lokalne i regionalne samouprave uključilo se u ciklus radionica “Pametni gradovi i općine”, a raduje nas i veliki interes gospodarskih subjekata koji su iskazali želju da se uključe u projekte sličnog karaktera i u budućnosti”, rekao je Antolović.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je zadovoljstvo uključivanjem značajnog broja velikih IT tvrtki u ovaj projekt, kao i sudjelovanje riječkih komunalnih poduzeća. “Uložen je veliki trud svih aktera ovog projekta, a krajnji cilj bio je ponuditi rješenja pristupačna građanima. Pred nama je sada faza implementacije ideja proizašlih iz ovog projekta i nadam se da će ona naći svoju primjenu u našem svakodnevnom životu”, istaknuo je gradonačelnik, dodavši kako Europska unija u svom sedmogodišnjem planu razvoja upravo IT i digitalizaciju stavlja u fokus svog djelovanja.

Iako, kako je naglasio direktor Razvojne agencije Primorsko-goranske županije Prigoda, Vedran Kružić, Primorsko-goranska županije nije formalno dio CEKOM projekta, od 2018. godine i osnutka Prigode, ostvarena je suradnja sa brojnim partnerima CEKOM-a što je doprinijelo i promociji projekata SMART RI-ja diljem županije. “Proizvodi kao što su ovi koji su se razvijali unutar ovog projekta izuzetno su nam važni i potrebno ih je primijeniti u našoj svakodnevici jer će doprinijeti podizanju kvalitete života u našim gradovima i općinama. Očekujem da iz osmišljenih pilot projekata odnosno prototipova nikne niz  rješenja koje ćemo kao građani konzumirati kroz usluge naših komunalnih društava odnosno u naše privatno vrijeme ukoliko se radi o projektima firmi iz privatnog sektora”, naglasio je Kružić.

Konferenciji su među ostalima prisustvovali i predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Nikolina Štefuljak, Petra Vasilj, Maja Dujmović i Marko Lukač iz Ureda za kontrolu provedbe projekata.

Projekt CEKOM najveći je razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko-komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana, a provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta je 19.859.497,53 eura (149.631.384,15 kn) od čega je iznos od 12.656.118,62 eura (95.357.525,75 kn) sufinanciran sredstvima EU.

Nositelj projekta je tvrtka SMART RI, a razdoblje provedbe projekta je od 1. ožujka 2020. godine do 1. ožujka 2023. godine.

Strukturni fondovi - Operativni program Kohezija i konkurentnost