Nakon tri godine istraživanja i razvoja partneri projekta će predstaviti ostvarene rezultate na završnoj konferenciji koja će se održati u ponedjeljak, 27. veljače 2023. godine s početkom u 10 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a na koju svi zainteresirani mogu uz prijavu besplatno sudjelovati.

Projekt CEKOM za pametne gradove okupio je 20 partnera, od čega 17 privatnih/javnih poduzeća te tri institucije za istraživanje i širenje znanja. Na 36 proizvoda i usluga razvijanih kroz 6 podprojekata radilo je gotovo 400 zaposlenika.

Razvoj novih znanja, iniciranje i podržavanje dugoročne istraživačke suradnje znanosti i industrije, unaprjeđenje istraživačke infrastrukture te jačanje Rijeke i Hrvatske kao razvojnih centara za dugoročne istraživačke projekte samo su bili neki od postavljenih strateških ciljeva projekta.

Kako bi doprinijele ostvarenju ovih ciljeva, osnovne aktivnosti projekta CEKOM za pametne gradove bile su usmjerene na rješavanje izazova s kojima se nosi svaki grad kao što su upravljanje prometom i prometnim tokovima, očuvanje okoliša i upravljanje prirodnim resursima, upravljanje komunalnom infrastrukturom te poboljšanje života u raznim elementima – sigurnost, socijalna inkluzija, održivi turizam…

Tako će i program konferencije bit podijeljen na odgovarajuće tematske cjeline podprojekata nastalih unutar CEKOM-a za pametne gradove: Energy&Environment, Connected Traffic, Surinmo, Modesty, Living i 4DII. U nekoliko različitih formata poput panel rasprava i prezentacija, predstavnici ovih tematskih cjelina razgovarati će odnosno predstaviti svoje podprojekte i rezultate koje su ostvarili te zaključke do kojih su kroz provedbu projektnih aktivnosti došli.

Tvrtka Smart RI, kao nositelj projekta CEKOM za pametne gradove poziva Vas da im se  pridružite na obilježavanju uspješnog završetka ovog trogodišnjeg projekta, najvećeg razvojnog projekta u Hrvatskoj u području informacijsko komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a prijave su obavezne putem linka.

Osmišljena inovativna rješenja za proizvode i usluge za lakši život u gradovima

Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM) je rezultat zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta – 149.631.384,15 HRK, od čega je 95.357.525,75 HRK iznos koji sufinancira EU. Projekt je započeo u ožujku 2020. godine, a trajat će do 1. ožujka 2023. godine.

Suradnjom 20 partnera, osmišljeno je 6 glavnih razvojnih projekata kroz koje će se, tijekom 3 godine trajanja projekta, realizirati 36 inovativnih rješenja za proizvode ili tehnologije koje bi trebale olakšati svakodnevni život u našim gradovima:

  • Smart city Surinmo – platforma za e-mobilnost,
  • Smart City Modesty – centralna big data platforma i razvoj portala otvorenih podataka,
  • Smart City Living – platforma za analizu kretanja u gradu,
  • Smart City Energy – platforma za planiranje i upravljanje energetskom efikasnošću,
  • Smart City Trans – platforma za multimodalnu prometnu analizu i upravljanje,
  • Smart City 4D – platforma za inovativno mapiranje podzemne infrastrukture.

Partneri koji sudjeluju u Centru kompetencija za pametne gradove u Rijeci su Smart RI d.o.o., Sveučilište u Rijeci, Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatski Telekom d.d., Combis d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar, 3tCable d.o.o., Alarm automatika d.o.o., Elektrokovina Plus d.o.o., Energo d.o.o., Exevio d.o.o., Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, iOLAP Inc., KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Kreativni odjel d.o.o., Pomorski fakultet u Rijeci, Rijeka plus d.o.o., Apsolon d.o.o., Smart Sense d.o.o. i SmartIS d.o.o.

Nositelj i prijavitelj projekta CEKOM je Smart RI d.o.o. Smart RI je trgovačko društvo u vlasništvu Grada Rijeke koje je i osnovano s ciljem upravljanja Centrom kompetencija za pametne gradove, odnosno upravljanja inovacijskim klasterom u svrhu povezivanja gospodarskih subjekata i istraživačkih institucija na projektima istraživanja i razvoja u pametnim gradovima kako bi se doprinijelo rješavanju izazova s kojima se gradovi nose (promet, energetika, ekologija i druga S3 područja).

Sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj