Održan je dvodnevni  online uvodni sastanak (kickoff meeting) partnera, među kojima je i Grad Rijeka, u projektu „ForHeritage – Izvrsnost za integrirano upravljanje baštinom u Središnjoj Europi“,

Prvobitno je bilo planirano održavanje spomenutog projektnog sastanka u Szczecinu (Poljska), ali zbog epidemije koronavirusa i nemogućnosti kretanja između zemalja i organiziranja bilo kakvih skupova, sastanak je održan pomoću online alata za video pozive.

U videokonferenciji su prisustvovali sudionici osam projektnih partnera iz četiri zemlje (Hrvatska, Italija, Poljska i Slovenija) i predstavnici Zajedničkog programa Interreg Središnja Europa – Joint Secretariat iz Beča.

U prvom dijelu sastanka održana je uvodna prezentacija svih partnera, opis te zanimljivosti o institucijama iz kojih dolaze i dosadašnja projektna iskustva. Zatim su predstavljena najvažnija načela Programa Interreg središnja Europa i plan rada za naredne mjesece te godine. Posljednja faza video konferencije bila je posvećena isticanju najvažnijih rezultata četiri EU projekta, već implementirana ili još uvijek u implementaciji, na kojima se projekt ForHeritage temelji: Forget Heritage, Restaura, IFISE i CLIC.

Cilj projekta ForHeritage je kombinirati već razvijene alate, njihovo ažuriranje i provođenje, kako bi podržali integrirani pristup upravljanju baštinom u različitim fazama planiranja, provedbe i financiranja. To zahtijeva usku suradnju između javnih i privatnih subjekata koji su uključeni u zaštitu i upravljanje kulturnom baštinom i resursima. Alati razvijeni u okviru ForHeritage projekta testirat će se u četiri pilot projekta u gradovima: Rijeka (HR), Cuneo (IT), Ljubljana (SI), i Szczecin (PL).

Drugog dana konferencije, vodeći partner Zapadnopomorsko vojvodstvo iz Poljske, proveo je pojedinačne konzultacije za sve projektne partnere, tijekom kojih su dogovoreni principi komunikacije te se razgovaralo o predstojećim aktivnostima.

Videokonferencija je dala priliku za upoznavanje partnera i definiranje upravljačke strukture na razini projekta i na razini pojedinih institucija.

Sljedeći sastanak projektnih partnera zakazan je za rujan u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020.

Projekt “ForHeritage – Izvrsnost u integriranom upravljanju kulturnom baštinom u Središnjoj Europi” sufinanciran je iz programa Interreg Središnja Europa, a trajat će od ožujka 2020. Do veljače 2022.