Prvi ciklus sveučilišnog programa poticane stanogradnje u Rijeci dovršen je 2006.g.

Grad Rijeka je Sveučilištu u Rijeci bez naknade ustupio zemljište na Drenovi te preuzeo obvezu izgradnje potrebne infrastrukture i uređenja okoliša za što je utrošeno oko 12 milijuna kuna. Time je riječko Sveučilište ostvarilo najjeftiniji i najbolje koncipirani program gradnje stanova za potrebe znanstvenih novaka u Hrvatskoj. U jednom od objekata smješten je i odjel Gradske knjižnice.

Na Drenovi su izgrađena četiri stambene zgrade s 90 stanova ukupne površine 6588m²  te četiri poslovna prostora. U stanove se uselilo 50 znanstvenih novaka, 25 nastavnika i 12 administrativnih djelatnika riječkog Sveučilišta. U zgrade  je uloženo ukupno 6,7 milijuna eura. Cijena četvornog metra stana je 1030 eura, rok otplate 30 godina, a kamate za korisnike zajma 1,6 posto. Ostatak do punih kamata od 4,4 posto otplaćivat će mjerodavno ministarstvo.

Pored glavnog izvođača stanova Novotehna d.d. Rijeka, radove su za Grad Rijeku izvodile tvrtke: Dira gradnja d.o.o. Rijeka za prometnice i Modula d.o.o. iz Matulja za zaštitno zelenilo i okoliš zgrada. Uz instalacije plina, koje su dovedene do stanova uređeno je i 107 parkirnih  mjesta.