Primopredaja ključeva POS MartinkovacU sklopu programa poticane stanogradnje, na Martinkovcu su izgrađene tri zgrade s 90 stanova.

POS Martinkovac dio je programa društveno poticane stanogradnje kojeg Grad Rijeka provodi putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) kako bi se građanima omogućilo rješavanje stambenog pitanja, odnosno kupnja stana po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih.

Projektom POS Martinkovac izgrađene su tri istovjetne zgrade, svaka sa po 30 stanova, pristupni putevi, parkirna mjesta za stanare te je hortikulturno uređen okoliš zgrada. Ključevi stanarima su predani u travnju 2023. godine.

U tri stambena bloka izgrađeno je ukupno 90 stanova od čega 36 jednosobnih s dnevnim boravkom, te 54 dvosobna stana s dnevnim boravkom koji su orijentirani prema jugozapadu.

Stanovi su opremljeni sanitarnom opremom, unutarnjim sobnim vratima, multi split sustavom grijanja (po 1 jedinica u dnevnoj sobi i spavaćim sobama), te električnim radijatorima u kupaonicama.

Veći dio podova je obložen hrastovim parketom 1. klase, dok su podovi hodnika i kupaonica, te svih zajedničkih prostorija obloženi gres porculanskim pločicama. Vanjska stolarija je izvedena od PVC višekomornih profila sa izo staklima, te aluminijskih roleta. Ograde na terasama katova su izvedene od željeznih, vruće cinčanih profila. Obje zgrade posjeduju A/A+ energetskI razred učinkovitosti.

Primopredaja ključeva POS Martinkovac

Zgrade se sastoje od ukupno 6 etaža što uključuje podrum s pripadajućim spremištima, te prizemlje i 4 kata koji su namijenjeni stanovanju. Svaki stambeni blok ima dva ulaza, u svakom se nalazi lift i stubište od podruma do 4. kata.

Okoliš je hortikulturno uređen sadnjom stabala i raslinja, te sijanjem trave na veći dio površine oko zgrada. Također, uređene su betonske staze i stepenice za komunikaciju između parkirnih mjesta i ulaza u zgrade. Sva parkirna mjesta namijenjena stanarima su asfaltirana i označena brojevima.

Ukupna vrijednost investicije na Martinkovcu iznosi oko 7,2 milijuna eura s PDV-om (54,8 milijuna kn) od čega je Grad Rijeka kroz vrijednost građevinskog zemljišta, uređenje komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu, osigurao oko 585.000,00 eura (4,4 milijuna kn).  Dio sredstava u iznosu od oko 1,5 milijuna eura (11.362.375,00 kn), osiguran je iz proračuna RH dok se ostatak sredstava odnosi na financijska sredstva kupaca (vlastita sredstva i/ili kredit banke) koja su kupci uplatili po potpisivanju Predugovora o kupoprodaji, a tijekom izgradnje stanova.

Podsjetimo, cijena kvadratnog metra stambenog prostora na Martinkovcu iznosi 1.353,77 eura.

Također, kako bi se stvorili potrebni uvjeti za izgradnju novih stambenih zgrada na Martinkovcu, Grad Rijeka je u projektnu dokumentaciju te izgradnju cesta i prateće komunalne infrastrukture na tom području uložio ukupno 11.834.159,54 kuna ( gotovo 1,6 milijuna eura).