Art-kino

U sklopu manifestacije Signali u gradu, koja je dio programa obilježavanja 70. obljetnice osloboðenja Rijeke, u Art-kinu Croatia održavaju se projekcije tematskih filmova za uèenike osnovnih i srednjih škola.

Art-kino otvoreno je 2008. godine. Djeluje kao platforma za razvoj riječke audiovizualne djelatnosti te je preuzelo na sebe ulogu promotora filmske kulture. Art-kino je mjesto, ne samo prikazivanja i gledanja filmova, već i raspravljanja o njima, edukacije, komunikacije i istraživanja umjetnosti pokretnih slika, filmske refleksije i refleksije o filmu. Art-kino se razvija kao središnja gradska ustanova i središnje gradsko kino s raznovrsnom kontinuiranom ponudom kvalitetnog filma s programom za djecu i mlade, kao filmsko središte s odgojnim i obrazovnim programima i živo središte gradskog društvenog života.

Muzej grada Rijeke

U sklopu manifestacije Dani talijanske kulture i talijanskog jezika u Rijeci, Muzej grada Rijeke priredio je izložbu Giovanni Rubinich – arhitektonski opus. Autorica izložbe je Deborah Pustišek, a izložba ostaje otvorena do 31. sijecnja 2014. Giovanni Rubinich (1876. – 1945.) - arhitekt, politicar i mason - sin je lovranskog samoukog graditelja Andrea Rubinicha i otac arhitekta Giovannija mladeg. Diplomirao je 1900. godine na Politehnickom fakultetu u Budimpešti. U Rijeci je osnovao projektnu i gradevinsku firmu, a radio je i u Tehnickom gradskom uredu. Smatra se jednim od najvažnijih predstavnika rijeckog secesijskog graditeljstva uz Emilija Ambrosinija. Najveci dio opusa ostvario je u svega prvih desetak godina karijere, nakon cega se aktivno poceo baviti politikom, pritom djelomicno zanemarujuci struku.

Muzej grada Rijeke osnovan je 1994. godine, preimenovanjem bivšeg Muzeja narodne revolucije. Smješten je u parku Guvernerove palače, u zgradi koju je 1976. godine namjenski za tadašnji Muzej narodne revolucije  projektirao ing. arh. Neven Šegvić. Muzej je gradska ustanova koja se bavi sustavnim sakupljanjem te stručnom i znanstvenom obradom muzejske građe tematski vezane uz industrijsku, kulturnu i društvenu (političku) povijest Rijeke.

Muzej grada Rijeke ima dvanaest zbirki, nema stalni postav, ali su zbirke dostupne za razgledavanje i proučavanje svakim radnim danom.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

MMSU Izložba Tomislav Gotovac

Muzej moderne i suvremene umjetnosti djeluje od 1948. kao muzejska i galerijska ustanova. Prikuplja i čuva djela riječkih umjetnika 19. stoljeća te hrvatskih i stranih umjetnika 20. i 21. stoljeća. Muzej nema stalni muzejski postav, a djela iz zbirki izlažu su povremeno na tematskim, problemskim i monografskim izložbama. Muzej moderne i suvremene umjetnosti organizira povremene samostalne i skupne izložbe hrvatskih i stranih autora, istražuje i priređuje retrospektive manje poznatih hrvatskih umjetnika, prezentira rad mladih umjetnika i predstavlja rad hrvatskih suvremenih umjetnika u inozemstvu. Uz to, organizira predavanja i tribine o aktualnim temama iz područja moderne i suvremene umjetnosti, autorske i dokumentarne video te filmske projekcije kao i edukativni program uz veće izložbe.

Muzej ima dva izložbena prostora: MMSU Rijeka (Krešimirova 26c) i Mali salon (Korzo 24).

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka

Koncert Jesen sa Sibeliusom u HNK Ivana Zajca (2)(1)

Tradicija kontinuiranog teatarskog života u gradu Rijeci dulja je od dva stoljeća. Riječko je kazalište ime Ivana Zajca dobilo 1953. godine. Od 1991. godine ima status nacionalnog kazališta, a program ostvaruje kroz djelatnost Hrvatske i Talijanske drame, Opere i Baleta te koncertnu djelatnost. Repertoar riječkog Kazališta odlikuje se pomno promišljenom prepoznatljivošću. Izvode se nove interpretacije dramskih, opernih i baletnih klasika ili djela hrvatske dramske i operne baštine, praizvode se nacionalna djela, s naglaskom na suvremene i mlade autore, uz redovno istraživanje najnovijih svjetskih kazališnih strujanja na području izvedbenih umjetnosti.
Od 2004. kazalište priređuje manifestaciju "Riječke ljetne noći". Kazalište je članica Europske kazališne konvencije.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Premijera lutkarske predstave "Snježna kraljica" održana je u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka 6. veljace. Autorica dramatizacije je Vedrana Balen Spincic, redatelj Serdo Dlacic, dok je kreacija lutaka, maski i scenografije povjerena Luci Vidanovic.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka osnovano je 1960. i otada zaslugom niza umjetnika niže uspjehe na radost riječkih mališana. Kazalište je od 1993. ustrojeno kao Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Od veljače 1996. Gradsko kazalište lutaka radi u preuređenom prostoru sa 188 sjedećih mjesta u dvorani. Grad Rijeka i riječki lutkari bili su domaćini 19. svjetskog kongresa UNIMA i međunarodnog lutkarskog festivala 2004. Gradsko kazalište lutaka priređuje Reviju lutkarskih kazališta.

Gradska knjižnica Rijeka

Gradska knjižnica Rijeka, Filodrammatica Obilazak gradonacelnika Vojka Obersnela središnjeg odjela gradske knjižnice u prostoru Filodrammatica 28.28.2015.

Gradska knjižnica Rijeka središnja je narodna knjižnica grada Rijeke, matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije. GKR  nabavlja, čuva i daje na korištenje sve vrste knjižnične građe. Priprema, istražuje i daje sve vrste knjižničnih informacija. Raznim aktivnostima animira, motivira i educira korisnike, a sve u funkciji promocije knjige, čitanja, znanja, podizanja opće obrazovne i kulturne razine stanovništva.

Odjeli:

Hrvatski kulturni dom

Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Hrvatski kulturni dom najmlađa je ustanova u kulturi osnovana u studenom 2017. godine. Ustanova raspolaže velikom dvoranom i scenom, prostorima za vježbanje scenskih programa te galerijskim prostorom, a osmišljena je kao gradski kulturni centar koji stručnim kadrovima i opremom omogućuje i pruža podršku raznolikim djelatnostima u kulturi s ciljem zadovoljavanja kulturnih potreba građana.

Djelatnosti ustanove su vezane uz koordinaciju i provođenje programa u produkciji organizacija nezavisne i institucionalne kulture, podršku programima Europske prijestolnice kulture; izložbeni program Galerije Kortil. Ustanova je zadužena i za montažu pozornice i tribina za potrebe gradskih manifestacija i programa.
Ustanova djeluje u objektu koji je građen od 1936. do 1947. prema idejnom projektu Josipa Pičmana, odnosno izvedbenom Alfreda Albinija i nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.