Želite li aktivno sudjelovati u životu grada poboljšavajući život i zdravlje vaših sugrađana i sebe samih, uključite se u projekt “Rijeka – zdravi grad”. Nazovite projektni ured ili direktno predstavnika vaše interesne grupe. Djeluju sljedeće interesne grupe:

  • Održivi razvitak
  • Unapređivanje zaštite okoliša
  • Podrška osobama s invaliditetom
  • Unapređivanje zdravlja djece i mladih
  • Unapređivanje kvalitete života starijih osoba

Kako smo postali jedan od najzdravijih gradova?

Od samih početaka projekta u 1998. godini građani prepoznaju projekt “zdravog grada”, sudjeluju u njemu i pokušavaju živjeti “zdravo”.

Grad je zeleniji, čišći, odmalena učimo djecu kako selektivno zbrinjavati otpad, kamo sa starim papirom, staklenkama, korama krumpira… U kupovinu idemo s platnenim vrećicama, ističemo ekološke datume, čuvamo biološki lanac, znamo izabrati kućnog ljubimca i zaštititi životinje?!

Osobama s invaliditetom sustavno omogućavamo lakše kretanje izgradnjom spuštenih rubnjaka, zvučnih semafora, taktilnih traka…
Broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom iznosi više od 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta u gradu, što je u skladu s visokim europskim standardima…
Ističemo značaj skrbi za djecu s teškoćama u razvoju, potrebu za njihovom integracijom. Nizom manifestacija u suradnji s redovnom populacijom i još od 2003. godine predstavlja se njihov rad na Festivalu postignuća i stvaralaštva, a svoje sportske uspjehe s radošću ističu na Riječkim sportskim igrama za djecu s teškoćama u razvoju koje su pokrenute 2009. godine.

Ostvarujemo projekte međugeneracijske suradnje. Građanima treće životne dobi nudimo programe očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja, kreativne radionice, besplatne edukacije , unapređujemo kvalitetu života starijih sugrađana.
Projekt Gradskog vijeća i Kolegija (Poglavarstva) učenika, koji je 2013. obilježio punih petnaest godina rada – ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju prerastao je u projekt Mladi i EUropa!

Sjednice održavamo dva puta mjesečno i vjerujemo da će poput Gradskog vijeća učenika “zdravi grad” Rijeka i ovim projektom – polučiti značajne rezultate u svom radu s mladima.

Rijeka je jedan od najzdravijih gradova Hrvatske, što potvrđuju i njezini rezultati koji su prepoznati unutar Europske mreže zdravih gradova čija je Rijeka članica od 1998. godine.

Grad Rijeka, “Zdravi grad”

Tel. 209-624, Faks. 209-629
E-mail zdravi.grad@rijeka.hr

 

U studenom 2013. godine navršilo se petanest godina od uključivanja Grada Rijeke u projekt zdravih gradova.

Rijeka – Zdravi grad 1998. – 2013. – petnaest godina rada Interesnih grupa građana