Zgrada u kojoj se danas nalazi OŠ/SE “Gelsi” sagrađena je 1907. godine. «Stariji stanovnici ovoga kraja, Štrange i Banderova, pričaju da je bila najmodernija škola u Rijeci. Imala je centralno grijanje i tople tuševe. Njezin vanjski izgled se je mijenjao samo utoliko što je zub vremena učinio svoje… « (Isječak iz Spomenice Škole, lipanj 1964. godine).

Osnovna škola-Scuola elementare Gelsi

Školska zgrada je sagrađena i namijenjena školskoj ustanovi, točnije «Civica scuola elementare maschile di Via Trieste» i tako djeluje do razdoblja Drugog svjetskog rata, tijekom kojeg je, zbog objektivnih razloga, djelovala dosta neredovito. U međuvremenu Škola mijenja naziv u Scuola «Massimo D’Azeglio».

Od 1945. godine do 1953. godine u zgradi je bio smješten đački dom i učenici su pohađali nastavu u prostorima današnje OŠ Podmurvice koja je dobila naziv «Gelsi» po nazivu stabla «gelso», što u prijevodu znači «murva». To je stablo bilo karakteristično za ovaj dio grada.

Od 1. rujna 1953. godine odjeljenja na talijanskom jeziku preselila su se u današnju zgradu iz koje je odselio đački dom. Škola je počela radom s 10 odjeljenja i 337 učenika. U rujnu 1954. godine, Školi je pripojeno još pet odjeljenja na hrvatskom jeziku.

Neovisno o, tada prisutnim, poteškoćama, te  zahvaljujući entuzijazmu, nadahnuću i uloženom trudu svih djelatnika Škole, ista je nastavila s radom kao Škola s nastavom na talijanskom jeziku, odnosno kao škola na pismu i jeziku nacionalnih manjina u cilju očuvanja jezika, kulture i tradicije talijanske nacionalne zajednice Rijeke koja predstavlja dio autohtonoga stanovništva grada i same regije.

(Đ.D.)