Indeficienter, nepresušni izvor, geslo je koje krasi grb Grada Rijeke kroz povijest, a potiče od rijeke po kojoj je grad dobio ime – Rječina. Prvi poznati zapis o ovoj rijeci pod imenom Oeneus datira iz 2. stoljeća. U prošlosti se Rječina (lok. Ričina) naziva Tarsis ili Tarsus, Pflaum, Fluvis ili Fluvius, Reka (Recha), Eneo i Fiumara. Zabilježena su i imena Aenei (Oenei) i Tarsia.

Rječina

Rječina izvire na Zviru (Zvirjak), na nadmorskoj visini 323 (326) m. Do godine 1870. izvirala je ispod vrha Podjavorje, no te je godine u blizini Klane bio potres, pa je izvor zatrpan. Nakon toga izvor izbija pod sjevernim vrhom koji neki zovu Strmac, a drugi Brgudac. Ulijeva se u more u gradu kojem je dala ime – Rijeci.

Gotovo cijela sjeveroistočna granica mjesnog odbora Drenova prolazi sredinom toka Rječine – od mosta kraj Pašca pa sve do pola puta između mjesta Valići i Lukeži.

Nećemo biti neskromni ako kažemo da je to i najljepši dio Rječine s brojnim slapovima, brzacima pa i akumulacijskim jezerom i branom Valići.

(C.G.)