U Salonu Grada Rijeke održano je predstavljanje projekta CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove, inovacijskog klastera koji će surađivati na projektima istraživanja i razvoja inovativnih digitalnih rješenja za život urbanoj sredini.

CEKOM je organizacija koja okuplja dvadeset partnera – institucije akademskog i istraživačkog sektora, gradska komunalna društva i tvrtke privatnog sektora – koje će razvijati projekte temeljene na digitalnim tehnologijama u područjima kao što su promet, energetika, ekologija i turizam.

Nositelj projekta je Smart RI d.o.o., trgovačko društvo u potpunom vlasništvu Grada Rijeke koje je i osnovano s ciljem upravljanja Centrom kompetencija za pametne gradove. Početkom ožujka 2020. godine započete su aktivnosti projekta, nakon što je CEKOM-u odobrena prijava na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za Podršku razvoju Centara kompetencija u iznosu od 95.357.525,75 kn. Ukupna financijska vrijednost projekta za trogodišnje razdoblje iznosi 149.631.384,15 kn, od čega partneri vlastitim sredstvima participiraju s 54.273.858,40 kn.

Potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava između Smart RI d.o.o., Ministarstva i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) očekuje se do kraja ožujka 2020.

Na predstavljanju projekta gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je kako su razvojni projekti za daljnju digitalizaciju važan strateški cilj u dokumentima Grada Rijeke, ali i Republike Hrvatske i Europske unije. „Ovo je iskorak u procesima digitalizacije društva, a projekt je zamišljen da preko njega razvijamo platforme koje će unaprijediti kvalitetu života u gradu“, rekao je Obersnel, navevši kako je osnivanje CEKOM-a kao nositelja poticanja digitalnih inovacija inicirano prije 3 godine.

Pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić istaknuo je kako je CEKOM rezultat dubokog strateškog promišljanja razvoja grada kroz duže razdoblje. „Stupanj ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj je nizak u odnosu na zapadne zemlje Europske unije, a ovim projektom želimo da CEKOM rezultira kvalitetnim digitalnim proizvodima koji će biti konkurentni na tržištu“, rekao je Jurić, navevši kako će se ta rješenja upravo u Rijeci eksperimentalno primjenjivati i evaluirati. Pilot projekti će se provoditi u suradnji s gradskom upravom i građanima radi unaprjeđenja proizvoda i usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju, čime će se, prema predviđenim ciljevima projekta, ojačati pozicija Rijeke kao razvojnog centra te kao optimalne lokacije za dugoročne istraživačke projekte.

Ukupno 36 pripremljenih projekata raspoređeno je u šest cjelina, a njihov razvoj bit će usmjeren prema alatima za upravljanje javnim politikama. Neki od spomenutih projekata tiču se upravljanja prometnog raskrižja na dinamičan, prilagođen i automatiziran način, upravljanja digitalnim znakovima čiji se sadržaj mijenja prema situaciji u prometu, smartphone aplikacija temeljenih na umjetnoj inteligenciji u turizmu, kretanju gradom i ekologiji i slično.

Spominjući kako je jedan od strateških zadaća CEKOM-a stvarane uvjeta za razvoj IT industrije u Rijeci, direktorica Smart RI d.o.o. Tina Ragužin navela je kako uloga ove tvrtke da služi kao administrativno, organizacijsko i pravno tijelo projekta koje će sudjelovati u svim cjelinama projekta te ih međusobno povezivati. Uz to, uloga Smart RI je da bude ključan akter u povezivanju odjela gradske uprave i komunalnih društava kad je riječ o implementaciji testnih platformi i infrastrukture, a dugoročan pogled na strategiju razvoja Rijeke kao pametnog grada podrazumijeva i povezivanje CEKOM-a sa srodnim projektima poput Tehnološkog parka Torpedo, budućeg projekta rekonstrukcije energane bivše Tvornice papira Rijeka i novoosnovanog centra za umjetnu inteligenciju Sveučilišta u Rijeci.

Partneri koji sudjeluju u Centru kompetencija za pametne gradove u Rijeci su Smart RI d.o.o., Sveučilište u Rijeci, Energetski institut Hrvoje Požar, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Pomorski fakultet u Rijeci, Energo d.o.o., KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Rijeka promet d.d., Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatski Telekom d.d., Combis d.o.o., 3tCable d.o.o., Alarm Automatika d.o.o., Elektrokovina d.o.o., Exevio d.o.o., IOLAP Inc., Kreativni odjel d.o.o., Apsolon d.o.o., Smart Sense d.o.o. i SmartIS d.o.o.

Rijeka – pametan grad

Prema riječima gradonačelnika Obersnela, Rijeka je digitalizaciju započela još 2002. godine projektima u plaćanju parkinga u suradnji s talijanskim i njemačkim partnerima, dok je 2014. proglašena „pametnim gradom“, postavši jedinim gradom u regiji iznad 100 tisuća stanovnika kojeg je prepoznala studija Mapiranje pametnih gradova u EU.

Također, Rijeka je jedan od 15 europskih gradova uključenih u projekt Digital Cities Challenge, gdje razni europski partneri surađuju na unaprijeđenju usluga za gospodarstvo i građanstvo temeljenih na naprednim tehnologijama, a prošlogodišnje nezavisno istraživanje Rijeku je proglasilo najnaprednijim digitalnim gradom u Hrvatskoj.

Europski fond za regionalni razvoj