Grad Rijeka u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog i Drugog svjetskog rata nastoji očuvati uspomenu na žrtve i tekovine dvaju ratova koji su obilježili hrvatsku, a time i riječku povijest.

Redovno održavanje spomenika i spomen obilježja na stradalnike Drugog svjetskog i Domovinskog rata jedna je od zadaća Grada Rijeke.

Također, u novijoj povijesti Grad Rijeka vodio je računa da na adekvatan način u svakodnevici građana čuva uspomenu na pojedince i brigade koje su branile Hrvatsku i naš grad. Tako je primjerice, 2005. godine dotadašnji južni i sjeverni dio Trga Republike Hrvatske preimenovan u trgove 111. i 128. brigade Hrvatske vojske, čime je odana počast i zahvala brigadama na obrani našeg grada i suvereniteta domovine, dok od 2004. godine jedna ulica u Marčeljevoj Dragi nosi ime legendarnog zapovjednika specijalne policije Marina Jakominića.

U izdanju Grada Rijeke 2008. godine objavljena je monografija “Rijeka u Domovinskom ratu” autora Dragana Ogurlića, koja na dokumentiran način, riječju autora i brojnih sugovornika, većinom ratnih zapovjednika i vodećih ljudi Rijeke i regije od 1991. do 1995. godine, vjerno prikazuje stanje u ratnoj Rijeci i najbližoj ličkoj bojišnici.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja 2015. godine otvoren je stalni postav Zbirke Domovinskog rata, pod nazivom “U obrani domovine”, predstavlja tijek ratnih zbivanja u Domovinskom ratu, policijske i vojne postrojbe, te bojišta na kojima su žitelji i pripadnici postrojbi Primorsko-goranske županije ratovali.

Brojnim događanjima i publikacijama i danas, više od sedamdeset godina od završetka Drugog svjetskog rata i oslobođenja Rijeke čuva se uspomena na žrtve i pobjede Drugog svjetskog rata, posebice pobjede na fašizmom, koja je na neki način obilježila razvoj i boljitak Europe 20. stoljeća.

Grad Rijeka brine o spomenicima žrtvama Domovinskog i Drugog svjetskog rata, posebice Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Aleji hrvatskih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova te Spomeniku oslobođenja na Delti.