Riječke sportske igre za djecu s teškoćama u razvoju prerastaju u Edukativno-sportski program za djecu i mlade

U sklopu projekta Rijeka zdravi grad, Interesne grupe građana za podršku osobama s invaliditetom, uz Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju (i-Fest), pokrenute su i Riječke sportske igre za djecu s teškoćama u razvoju skraćenog naziva iGRE.

Riječke sportske igre za djecu s teškoćama u razvoju (iGRE), pokrenute 2009. godine u sklopu projekta Rijeka – zdravi grad, tijekom godina prerasle su u Edukativno-sportski program za djecu i mlade putem kojeg, učenici osnovnih i srednjih škola, članovi udruga i centara imaju  priliku uključiti se u niz sportskih natjecanja te dobiti potrebne podatke o raznim sportovima.

Projekt je pokrenut s ciljem omogućavanja djeci s teškoćama u razvoju što boljeg učinka fizičkih aktivnosti, poboljšanja samopouzdanja, razvoja pozitivne percepcije, poboljšanja senzorskih sposobnosti, razvijanja samostalnosti i pomoći u grupi, poticanja međusobnog druženja i prihvaćanja od strane društva u cjelini.

Od prvih Riječkih sportskih igara, broj djece i mladih koji su učestvovali iz godine u godinu se povećavao, pa je tako broj sudionika, od 53 u 2009. godini, narastao do 180 u 2017. godini.

Program sportskih disciplina, u kojima su natjecatelji sudjelovali s vremenom se nadopunjavao. U sedam godina, natjecatelji su imali prilike iskazati svoje vještine u gađanju koša i gola, sportskom poligonu, trčanju, boćanju, gađanju čunjeva, štafeti, od treće godine i u udarcu hokejaškom palicom na gol iz tri različite pozicije, a od sedme godine i u prenošenju loptica. Na igrama sudjeluju učesnici od sedme do dvadeset i prve godine života podijeljeni u tri dobne skupine (od 7 do 10, od 11 do 15 i od 16 do 21 godinu).

Kao što prisega Specijalnih olimpijskih igara navodi “…Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju…”, pojačavajući ideal svakog natjecatelja, to čine i iGRE , dajući sedam godina za redom mogućnost sudjelovanja djeci s teškoćama u razvoju. Njihovi osobni rezultati ujedno znače i njihovu pobjedu.

Višegodišnje iskustvo organizacije igara nametnulo je potrebu za dopunom i širenjem projekta, u čiju se provedbu od školske godine 2015./2016. aktivno uključio i Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke.