Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Primorsko-goranske županije (LPZ) osnovano je 2011. godine. Njegova tijela su Skupština, Upravni odbor, Tajništvo i Radne grupe. Radi interesa za imenovanjem novih predstavnika članica LPZ-a u novom mandatnom razdoblju i uključivanja novih članica s područja županije, 19. svibnja 2017. u prostorima Riječke razvojne agencije Porin d.o.o. održana je Skupština Lokalnog partnerstva Primorsko-goranske županije

Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje pristupilo je  7 novih članica, pa ono sada broji 32 članice. Za predsjednicu LPZ-a izabrana je Doris Sošić iz Riječke razvojne agencije Porin d.o.o., a za dopredsjednike: Vita Dujmović iz Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka i Željko Marković iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalni ured Rijeka.

U Upravni odbor izabrani su predstavnici Riječke razvojne agencije Porin d.o.o., HGK-Županijske komore Rijeka, HZZ-Regionalni ured Rijeka te Centar tehničke kulture Rijeka, Lokalne razvojne agencija PINS d.o.o., Grada Rijeke, Primorsko-goranske županijea, Sensum d.o.o., Učilišta Lovran. U tajništvo LPZ izabrani su predstavnici HZZ-Regionalnog ureda Rijeka, HGK-Županijske komore Rijeka, Riječka razvojna agencija Porin d.o.o. i STEP RI d.o.o.

Za potrebe provedbe Strategije razvoja ljudskih potencijala Primorsko-goranske županije 2015.-2020. prihvaćena je Izmjena Akcijskog plana provedbe iste koja obuhvaća 76 projektnih prijedloga  vrijednih 12.303.058,23 EUR-a.

Kako je iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020, objavljen Poziv za Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – III faza, prihvaćena su četiri projektna prijedloga za Komponentu 1 nositelja Općine Viškovo, Centra tehničke kulture Rijeka, Učilišta Lovran te za Komponentu 2 nositelja Riječke razvojne agencije Porin d.o.o.

LPZ je tijelo za pripremu Strategije razvoja ljudskih potencijala na županijskoj razini, a glavne zadaće iz Sporazuma o partnerstvu odnose se na:

  • prepoznavanje problema, ideja, rastućih klastera i svih drugih pitanja koja se tiču politike zapošljavanja,
  • angažiranje svih dostupnih izvora u korist integrirane strategije prihvaćene od strane svih partnera, a temeljene na potrebama županije i utvrđene formalnom obveznom – LPZ-om, unapređivanje koordinacije mjera vezanih za zapošljavanje, s ciljem razvijanja županijske strategije RLJP-a, kao dijela i elemenata za poticanje iste,
  • podržavanje provedbe mjera vezanih uz određeni predmet u skladu sa strategijom RLJP-a.

Članstvo LPZ-a ima obvezu aktivnog sudjelovanja u svim njegovim aktivnostima te pružanje potrebnih i dogovorenih doprinosa pri:

  • razvijanju strategije RLJP u suradnji s tijelima nadležnima za razvoj nove Županijske razvojne strategije, HZZ-om i skupinom dionika,
  • razvijanju akcijskog plana, opisivanju procesa provedbe strategije RLJP u skladu s mogućim izvorima financiranja,
  • tematskim radnim skupinama, osnovanim u LPZ-u kojima predsjedava imenovani njegov član,
  • organizaciji projektnih konzorcija i poticanju razvijanja kvalitetnih projekata pod određenim pozivima za prijedloga te korištenju ostalih EU programa, nacionalnih programa i programa zajednice,
  • funkcioniranju samog LPZ-a putem omogućavanja sličnih doprinosa i osiguravanja aktivnog sudjelovanja odgovornih osoba,
  •  davanje preporuka pri definiranju upisne politike i školskih programa obrazovnih institucija na području PGŽ.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje ima Skupštinu, Upravni odbor i Tajništvo te tri tematske radne grupe: za unapređenje partnerskih odnosa i poticajnih mjera na tržištu rada (TRS 1), za inkluziju socijalno isključenih osoba (TRS 2) i za unapređivanje kvalitete obrazovanja i znanosti (TRS 3).
LPZ djeluje putem redovnih godišnjih sjednica Skupštine, Upravnog odbora i TRS-a na kojima se raspravlja o provedbi strategije, ocjenjivanju projektnih ideja i praćenju provedbe raznih projekata, predstavljanju novih inicijativa za projekte i aktivnosti kojima se doprinosi provedbi strateških ciljeva i drugog.