Državno natjecanje održat će se ove nedjelje, 11. srpnja, a izložba će biti otvorena u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka od ponedjeljka, 12. srpnja, do četvrtka, 22. srpnja.

Na Državnom natjecanju natjecat će se 29 maketa hrvatskih brodova i brodica, od čega njih sedam u juniorskoj konkurenciji.
Popratna izložba za građane bit će otvorena od utorka, 13. srpnja. Izložbu je tijekom tjedna moguće posjetiti od 9 do 13 sati te od 16:30 do 20 sati, a u subotu i nedjelju od 10 do 15 sati.
Manifestaciju podupiru Hrvatska zajednica tehničke kulture, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Proglašenje najboljih na 26. Državnom natjecanju i svečano otvorenje 14. Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2021“  održat će se u ponedjeljak, 12. srpnja, u 13 sati u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka. Na svečanom otvorenju će sudjelovati predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke te brodomaketari i drugi uzvanici.

Predavanje o brodogradnji i brodomaketarstvu: Tradicija izgradnje tradicionalnih brodica i ratnog brodovlja

Hrvatski savez brodomaketara u sklopu 26. Državnog natjecanje brodomaketara i 14. hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2021“ poziva sve brodomaketare, brodograditelje, povjesničare, profesore tehničke kulture i sve zainteresirane koje žele saznati nešto iz područja pomorstva i brodogradnje na predavanje „Tradicija izgradnje tradicionalnih brodica i ratnog brodovlja, što će se održati u subotu, 10. srpnja 2021, s početkom u 16:30 u Edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka.

Kroz predavanje, svi posjetitelji upoznat će se povijesnim i tehničkim aspektima izgradnje ratnih brodica za vrijeme u koje su izgrađeni, te će se ujedno i potaknuti teme revitalizacije neke od brodica izgrađenih u područjima hrvatskog Jadrana.

U sklopu prvog dijela predavanja, profesorica Tehničke škole Rijeka, Ljiljana Domažet, prikazat će svim prisutnima kako je s učenicima trećih i četvrtih razreda srednje Tehničke škole, smjer brodograđevni tehničar, uz pomoć brodograditelja Lorisa i Josipa Rubinića i profesorice Marije Marač izgradili pasaru dugu čak 4,3metra. Pasara je izgrađena prema tradicijskim nacrtima istog modela iz 1930-ih.

Kroz predavanje predstavit će tehniku gradnje jedne tradicijske brodice i kako je izgledao proces njezine izgradnje sve do momenta kada je barka bila spremna za isplovljavanje. Ujedno, predstavljanje ovakve pasare, prikazuje se kao dio projekta „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“ ili skraćeno ARCA ADRTIATICA. Kroz sami projekt, prikazat će se izgrađena Pasara kao dio projekta baziranog na načelima društvene i ekološke održivosti kojim se štiti i promiče materijalna i nematerijalna pomorska baština.

Drugi dio predavanja vodit će inženjer brodogradnje, a ujedno i brodomaketar, Domagoj Kužić i istaknuti kako je 19. stoljeće prijelazno razdoblje u ratnom brodovlju s jedra na paru, te prijelaz s drva na željezo. Istaknut će važnost posjedovanja ratnog brodovlja u pogledu taktičnog borbenog djelovanja i utjecaja u kreiranju vanjske politike tadašnjih pomorskih sila. Pored povijesno-političkih činjenica, pozornost će se usmjeriti i na tehnički napredak svjetskih mornarica. Uporaba parnog stroja i pogonskog stroja, napredak u korištenju takve vrste tehnologije, graditeljski poduhvat tadašnjih brodogradilišta i prikazivanje tehničke dokumentacije. Slušateljima na predavanju će ujedno i predstaviti linijski brod Kaiser, primjer ratnog broda koji je izgrađen u 1858. godine u pulskoj luci.,

Ulaz na predavanje je slobodan. Zainteresirane se moli da prilikom sudjelovanja sa sobom donesu zaštitnu masku te poštuju epidemiološke mjere.