Predstavnici Grada Rijeke i tvrtke Rijeka 2020 sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji HERItage, raspravljajući u sklopu sesije ”Europska kulturna baština kao ključan dio europskog identiteta“.

Međunarodnu konferencije HERItage, organizira Sveučilište u Rijeci u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Konferencija punog naziva The Role of Cultural Heritage in Socio-Economic Development and Preservation of Democratic Values – HERItage održala se od 15. do 18. lipnja 2020. na platformi Zoom.

Online susret trećeg dana moderirala Irena Kregar Šegota, direktorica agencije Rijeka 2020. Sudjelovali su: Anja Jelavić, Ministarstvo kulture RH; Harald Hartung, voditelj jedinice za otvorena i inkluzivna društva, Europska komisija; Matjaž Gruden, direktor Demokratske participacije, Vijeće Europe; Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Urlich Fuchs, stručnjak za gradove – europske prijestolnice kulture i Vedran Mimica, Tehnološki institut u Illinoisu.

Harland Hartung započeo je svoje izlaganje rekavši kako su identitet i baština ekspresija načina življenja, naglasivši moto Europske unije ‘Ujedinjeni u različitosti’. ‘’Nema monolitnog identiteta i on se stalno mijenja. Europska unija nema zajedničku vojsku i pošteđeni smo rata, ali podložni brojnim krizama. Moramo raditi na jačanju zajedničke pripadnosti Europi’’.

Matjaž Gruden imao je samo riječi pohvale za grad Rijeku: ‘’Drukčija, napredna, otvorena… ne mogu zamisliti bolji izbor za Europsku prijestolnicu kulture 2020. U izgradnji europskog identiteta institucije su bitne, ali nisu dovoljne; danas kad populisti i nacionalisti žele potkopati ideju ujedinjene Europe, moramo snažno graditi europsko društvo suradnje. Onima koji nas žele dijeliti moramo se snažno suprotstaviti’’.

Urcich Fuch vodio je projekte EPK kada su tu titulu nosili gradovi Linz i Marsej: ‘’Linz je oko 3 glavne identifikacijske okosnice formirao program: priroda, kultura i industrija. Nije se libio ni istaknuti nacističko nasljeđe i važnost za Adolfa Hitlera, što je programu dalo provokativnu notu. U Marseju smo kao glavni vizual okrenuli kartu Europe naopako, naglasivši tako euro-mediteranski pristup.“

Ivan Šarar predstavio je aktivnosti u sklopu projekta Rijeka Europske prijestolnica kulture 2020, koji se odvija pod motom ‘Luka različitosti’. ‘’U nekadašnjem industrijskom središtu, stvaranje novog identiteta poprilično je zahtijevno. Obnavljamo nekadašnji tvornički kompleks ‘Benčić’, koji će dobiti nove kulturne funkcije. Također, u obnovi je i Titov brod Galeb, – budući muzej, prožet burnom političkom poviješću, kroz razne režime.“

Vedran Mimica proveo je sudionike prezentacijom o modernizmu i o postmodernizmu u Hrvatskoj i Europi, zaključivši ju kadrovima pustog Zagreba nakon Covida-19 i nedavnog potresa. ‘’Ove su nas krize podsjetile koliko smo kao društvo fragilni i vrijeme da krenemo stvarati neku novu zajedničku mudrost, neke nove modele političke ekologije. Radeći u SAD-u i u Kini sve više shvaćam koliko je model Europske unije bitan za svijet.“

Sudionici konferencije složili su se kako kultura i kulturna baština može biti vezivni materijal u izgradnji europskog identiteta. Također su se osvrnuli i na činjenicu da je digitalna komunikacija, na koju smo trenutno primorani, dobra i korisna, ali da, zbog svojih limita, nikako ne može zamijeniti prave konferencije.

Irena Kregar Šegota zahvalila je sudionicima na sudjelovanju te pozvala sve da posjete Rijeku u tekućoj godini, jer nakon što je na neko vrijeme primorano pauzirao, program EPK se nastavlja i očekuje posjetitelje.

Više o konferenciji HERItage.

(tekst i foto: www.uniri.hr)