U suradnji projekta Rijeka zdravi grad i Riječkog planinarskog saveza pokrenut je pilot-projekt ” Mala planinarska škola”, čiji je cilj potaknuti učenike da što češće borave u prirodi, naučiti ih poštivati prirodu i kako se u prirodi ponašati. U projektu će učestvovati učenici osnovnih škola Vladimir Gortan i Srdoči.

Pilot-projekt “Mala planinarska škola” predstavili su voditeljica projekta Rijeka zdravi grad Irena Deže Starčević, predsjednik Riječkog planinarskog saveza Damir Konestra te Vedran Grubelić, član komisije za edukaciju mladih planinarskog saveza.

Mala planinarska škola predstavlja nastavak 15-godišnje suradnje projekta Rijeka zdravi grad i planinarskih društava, ostvarene projekte “Kretanjem do zdravlja” i “Riječke šetnice”.

“U Riječkom planinarskom savezu zapitali smo se zašto u Hrvatskoj, za razliku od susjedne Slovenije, ima vrlo malo djece u planinama i uopće u prirodi te zašto roditelji rijetko djecu vode na organizirane planinarske pohode. Upravo kako bi takvo stanje promijenili pokrenuli smo pilot-projekt Mala planinarska škola kako bi osigurali podmladak planinarskim društvima ali, što je puno važnije, potaknuli učenike na planinarenje, koje osigurava zdrav razvoj mladog čovjeka,” kazao je Konestra.

Bavljenjem planinarstvom, dodao je Konestra, mlade se potiče na poštivanje prirode, ali i razvijanje čitavog niza pozitivnih životnih vještina, od poštivanja drugih i do razvoja samopoštovanja, odgovornosti i darežljivost.

U projekt će biti uključeno 35 djece 3. i 4. razreda Osnovne škole Vladimir Gortan, iz koje je poteklo i Planinarsko društvo Kamenjak, te u Osnove škole Srdoči, kao jedne od najvećih škola u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, koja je sama izrazila želju za razvijanjem planinarstva.

Tijekom Male planinarske škole učenici će imati priliku naučiti više o povijesti planinarstva u Hrvatskoj, kretanju po terenu, planinarskoj etici, ekologiji i zaštiti bilja, postavljanju šatora i vezivanju čvorova, a usvojit će i niz planinarskih vještina. Pilot-projekt započinje već ovog tjedna, a provodit će se jednom tjedno u trajanju od jednog školskog sata, a osim nastave bit će organizirani i izleti te natjecanja planinarske orijentacije i planinarskih vještina.

Također, svaki će učenik dobiti “Dnevnik mladog planinara”, knjižicu u kojoj će moći opisati izlete na kojima su bili s roditeljima, a sve s ciljem animiranja čitave obitelji na boravak u prirodi i planiranje.

Na konferenciji je bilo riječi i o aktivnostima vezanim uz djecu s teškoćama u razvoju te mlade s invaliditetom u sklopu Dječjeg tjedna 2014. Naime, već niz godina članovi projekta “Gradsko vijeće učenika”, koji je prerastao u projekt “Mladi u Europi”, sudjeluju u radu Škole demokracije u Labinu.

Ove godine u radu Škole demokracije po prvi puta učestvovali su i učenici Posebnog odjeljenja Ekonomske škole Mijo Mirković Rijeka, koji su ravnopravno sa svojim gimnazijskim vršnjacima stekli nova znanja, družili se s vršnjacima i upoznali nove prijatelje.

Učenici su se s Ljetne škole demokracije vratili puni utisaka, a tijekom posjeta dogovoren je nastavak suradnje između Srednje škole Mate Blažine i Ekonomske škole Mije Mirkovića iz  Rijeke. Kako je istaknula učenica riječke ekonomske škole Lorena Gazić, inače aktivna sudionica Debatnog kluba projekta Rijeka zdravi grad, a sada i projekta Mladi u Europi, posebni odjel Srednje škole Mate Blažine tijekom Dječjeg tjedna posjetit će Rijeku i Ekonomsku školu Mije Mirkovića. U prigodnom programu sudjelovat će Plesna grupa Magija Udruge osoba s cerebralnom paralizom Rijeka. Za goste iz Labina pripremljeni su i prigodni pokloni, koje su izradile članice Udruge žena operiranih dojki Nada iz Rijeke.

U prigodi obilježavanja Dječjeg tjedna, a pod motom “Ljubav djeci prije svega” u izlogu Grada Rijeke, Korzo 16, izloženi su radovi nastali u kreativnim radionicama projekta “Rijeka zdravi grad” te Društvu multiple skleroze PGŽ-a.