Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za mjere zaštite od koronavirusa za osobe s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite kao i opća populacija, kao što su često pranje ruku i održavanje fizičke distance, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

Ukoliko osoba s invaliditetom razvije neke od simptoma koronavirusa (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, gubitak osjeta okusa i mirisa bolova u mišićima i umor), mora se telefonom ili mailom telefonom ili mailom telefonom ili mailom, javiti svom liječniku obiteljske medicine od kojega će dobiti sve ostale naputke vezane za daljnju dijagnostiku i liječenje.

Obavezno je nositi kirurške ili druge vrste maski za zaštitu u javnom prijevoz ili boravku u svim zatvorenim prostorima. Potrebno je uzeti u obzir da osobe s invaliditetom mogu zbog značajki teškoća biti u nemogućnosti nositi masku ili provoditi samostalno higijenu ruku. Tim više ostale osobe koje su u blizini osobe s invalidtitom trebaju dosljednije provoditi sve preporučene mjere. Održavanje fizičke distance i nošenja maski nije potrebno u društvu osoba s kojima se živi u istom kućanstvu.

Osobni asistenti, videći pratitelji ili druge osobe koje na neki način sudjeluju u dnevnoj asistenciji osobi s invaliditetom trebaju nositi maske dok su u kontaktu sa osobom s invaliditetom te redovito dnevno pratiti svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se kod njih pojave prije navedeni simptomi, moraju se javiti svom liječniku, i ne dolaziti u kontakt sa osobom s invaliditetom.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ističe kako se još ne može sa sigurnošću tvrditi koje skupine ljudi imaju teži ishod bolesti COVID-19, no velika većina najtežih oblika i smrti dogodila se među starijim osobama i onima s drugim kroničnim bolestima.

(foto: Pexels)