Želite li znati kako je vaša ulica dobila ime, ništa lakše, jer je Grad Rijeka upravo na internetu objavio Registar ulica grada Rijeke. Tako sada na jednostavan način možete doznati koji nazivi postoje “oduvijek”, saznati koliko je ulica na Zametu naziv dobilo po hrvatskim antifašistima ili pak odakle potječu nazivi Baredice ili Diračje.

Registar ulica Pretražujući Registar ulica, korisnik za svaku ulicu može vidjeti kojem mjesnom odboru pripada, a može se pronaći i grafička podloga ili područje ulice s interaktivnog plana grada, rješenje o imenovanju ulice iz kojeg je vidljivo vrijeme imenovanja ulice, osnovni podaci o osobama čija imena ulice nose ili toponimskog porijekla, prethodni naziv postojeće ulice, kategorija toponima (npr. antroponim ili geografski termin), izvor podataka te fotografije osoba čija imena ulice nose.

Od ukupno 637 ulica na području grada Rijeke, njih 77 se nalazi na Zametu. Zanimljivo je kako više od trideset ulica nosi nazive po hrvatskim antifašistima, kao što su bili Bože Vidas, Ante Pilepić, Ivan Ćiković – Beli, Mate Sušanj i mnogi drugi. Tako jedna ulica posvećena obitelji Sušanj, a druge braći Baćić, Cetina, Fućak, Lenac, Mohorić i Monjac. Nekoliko ulica nosi i naziv po antifašistkinjama – Berti Jardas, Lovorki Lenac, Mariji Grbac i Milici (Mileni) Jadranić. Ipak, nisu sve ulice dobile ime po sudionicima NOB-a, već i drugim značajnim osobama, pa je tako Becićeva ulica nazvana po hrvatskom slikaru Vladimiru Beciću.
Neke ulice nose imena kojim su stanovnici sami nazivali svoje mjesto, kao što su Baredice, Diračje, Bartolovo, Brigača, Drnjevići, Pilepići, Pužići, Selinari, Starci ili Šumci. No, možda stariji stanovnici Zameta, koji znaju naziv nekog područja, nisu nikad razmišljali odakle ime potječe, odnosno da naziv za Diračje dolazi od riječi drača ili diraka, koja označava bodljikav listopadni grm ili da naziv za Baredice potječe od riječi bared (nisko raslinje, neplodno tlo). Ulica Slavinj dobila je ime po najvišem vrhu na Gornjem Zametu, a spomenimo da je Ulica Zametski koren dobila ime po istoimenom kulturno-umjetničkom društvu osnovanom 1922. godine na Gornjem Zametu.

Bozidar Vidas

Božidar Vidas

U Registru se nalaze i fotografije osoba po kojima su ulice dobile ime – Božidar Vidas Godine 1983. dio ulica na Gornjem Zametu dobio je nazive prema pojmovima “iz naroda”, kao što su Škrobotovac, Soldanac, Njivina (ravnica s prezidima na Zametu), Škarpa (naziv prema obliku tla), Kudej, Kalići (ime vjerojatno potječe od ograđenog ili natkrivenog objekta s vodom koja je služila za piće), Ravnik, Grabovac (ime vjerojatno potječe prema grabovoj šumi) ili Stari put.

Ulice na Gornjem Zametu dobile su ime po planinama (Bilogora, Bitoraj, Ćićarija, Kapela, Mosor, Obruč, Plješivica, Snježnik, Trstenik), ali i po tvrđavi Nehaj ili pak Plitvičkim jezerima. Spomenimo i to da nisu davana imena samo po “dalekim” mjestima, jer jedna od najdužih ulica u naselju nosi ime po Zametu, čiji pak naziv – ako ne znate – dolazi od naziv riječi zamesti, čime se označuje mjesto gdje su snježni zapusi.
Registar ulica osmislila je Direkcija za mjesnu samoupravu, a projekt se nastavlja i dalje, budući da su za neke ulice podaci oskudni. Stoga Grad Rijeka poziva sve koji raspolažu takvim podacima ili fotografijama da upotpune takve nedostatke kako bi ovaj projekt bio što kvalitetniji.

Ujedno se zahvaljujemo svima, a nije ih bilo malo, koji su nam pomogli da prikupimo podatke i fotografije za imena zametskih ulica!