Kulturno-umjetničko društvo “Zametski koren” osnovano je davne 1922. godine kao Pjevačko-tamburaško društvo. U 82 godine dugoj povijesti “Zametski koren” odgojio je generacije amatera.

Zametski koren

Zametski koren

U svojim brojnim sekcijama kao što su tamburaški orkestar, mješoviti pjevački zbor, muzički orkestar, dramska sekcija, recitatori, klape, pjesnici, slikari. Na nebrojenim nastupima ti su amateri pronijeli ime svog društva i svog rodnog kraja širom naše zemlje.

Pjesma Zamećana čula se je i u Sloveniji, Italiji i Njemačkoj.

Jedan od najvećih uspjeha društva svakako je izgradnja društvenog doma u Gornjem Zametu 1961. godine kojega su članovi “Zametskega korena” u potpunosti izgradili dobrovoljnim radom.

U novijoj povijesti društva treba izdvojiti izdavanje monografije u kojoj je opisan život i rad u prvih 75 godina djelovanja.

Klapa KorenU društvu koje broji preko 120 upisanih članova, od kojih blizu 40 aktivnih u upravi i sekcijama, trenutno djeluje klapa “Koren” pod vodstvom maestra Franja Bravdice, čakavski pjesnik Darinko Jugo i tamburaški orkestar “Zametski koren” kojeg vodi maestro Emil Mance.

Članovi i uprava društva velikim uspjehom drže osnivanje i rad tamburaške sekcije koja uspješno djeluje već pet godina i gdje je oko dvadesetak mladih ljudi, pretežito djece, angažirano dva puta tjedno na probama i čestim nastupima i na taj način ispunjava slobodno vrijeme.

Pjesnik Darinko Jugo

Pjesnik Darinko Jugo

U 82 godine rada društvo je dobilo niz priznanja, pa je tako 1984. godine odlikovano Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom, dobilo je prestižnu nagradu “Rudi Palisca” Zajednice talijana Rijeke, a za svoj osamdesetgodišnji rad na promicanju kulturnog amaterizma društvo je 2002. godine dobilo Zlatnu plaketu “Grb Grada Rijeke” na što su članovi “Zametskega korena” naročito ponosni.