U OŠ-SE „Gelsi“ obilježen je Međunarodni i nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti i najavljeno održavanje javnozdravstvene akcije „Djeca za djecu“.

Obilježavanje je održano u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s OŠ-SE „Gelsi“, Udrugom Portić te KBC-om Rijeka uz podršku Lige protiv raka Primorsko-goranske županije, a s ciljem podizanja svijesti o važnosti dječjeg života te skretanja pozornosti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv zloćudnih bolesti.

„Maligne bolesti u dječjoj dobi nisu česte, svega 1 do 2 posto ukupnih malignoma otpada na malignome u dječjoj populaciji. Napretkom medicine dječje maligne bolesti se izuzetno dobro liječe, ali usprkos tome, one su još uvijek drugi vodeći uzrok smrtnosti djece, odmah iza trauma i prometnih nesreća. Maligne bolesti su javnozdravstveni problem jer osim što predstavljaju borbu djeteta, predstavljaju i borbu obitelji te društva u cjelini“, kazala je prim. Helena Glibotić-Kresina, dr.med. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Međunarodni i nacionalni dan djece oboljele od malihgih bolesti„Javnozdravstvena akcija ‘Djeca za djecu’ obilježava se drugu godinu zaredom u sklopu Međunarodnog i nacionalnog dana djece oboljele od malignih bolesti. Osim senzibilizacije javnosti, cilj projekta je i skretanje pozornosti na odgovornost društva, ali i na to da među nama žive djeca koja se, nažalost, bore s malignim bolestima“, kazala je Nevenka Vlah iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te dugogodišnja teta pričalica.

U sklopu akcije „Djeca za djecu“ učenici iz OŠ-SE „Gelsi“ izradili su likovne radove na temu radosti, igre i zajedništva koji će se izložiti na Odjelu onkologije Dječje bolnice Kantrida. Dio radova su učenici nižih razreda OŠ-SE „Gelsi“  danas predali predstavnici Klinike za pedijatriju, dok će drugi dio 17. veljače u Dječju bolnicu Kantrida odnijeti članovi Udruge Portić, odnosno tete i barbe pričalice u sklopu redovnog odlaska na čitanje priča te predstavnici OŠ-SE „Gelsi“ i NZZJZ PGŽ.

„OŠ-SE ‘Gelsi’ već dugi niz godina surađuje s NZZJZ PGŽ, Udrugom Portić i Dječjom bolnicom Kantrida, a svakako nam je cilj zajedničkim snagama razvijati empatiju vršnjaka prema oboljeloj djeci. Bolest je dio naše sadašnjice i djeci je potrebno, na za njihov uzrast primjeren način, objasniti prihvatljiv način komunikacije i postupanja s oboljelim djetetom koje se vraća u školski sustav,“ kazala je ravnateljica OŠ-SE „Gelsi“ Gloria Tijan.

Međunarodni i nacionalni dan djece oboljele od malihgih bolesti„Udruga Portić bavi se promicanjem dobrobiti djece i kroz dugi niz godina sudjelovala je u mnogobrojnim projektima i programima, a ovo obilježavanje ima za cilj senzibilizaciju šire javnosti prema oboljeloj djeci. Mi kao tete i barbe pričalice odlazimo na većinu odjela Dječje bolnice Kantrida, ali svakako je jedan od najosjetljivijih upravo onkološki odjel na kojem djeca duže vremena borave. Tete i barbe pričalice na odjel dolaze u večernjim satima te ostajemo sat vremena i djeci čitamo priče. Svakako bih pohvalila i akciju „Djeca za djecu“ u sklopu koje  djeca svojim likovnim radovima nastoje uljepšati boravak u bolnici oboljeloj djeci.“ – izjavila je predsjednica Upravnog odbora Udruge Portić i dugogodišnja teta pričalica Vlasta Tibljaš.

Međunarodni i nacionalni dan djece oboljele od malihgih bolestiTakođer, ovom prilikom djelatnica NZZJZ PGŽ Hermina Trošelj donirala je Odjelu onkologije Dječje bolnice Kantrida, Udruzi Portić i OŠ-SE „Gelsi“ nekoliko autorskih knjiga iz vlastite zbirke „Moj čudesni svijet“.

„Ovo je zasigurno jedna hvale vrijedna akcija jer djeci oboljeloj od malignih bolesti, osim vrhunske medicinske skrbi, potrebni su ljubav, zajedništvo i radost koje su djeca iz OŠ-SE „Gelsi“ prenijela na svoje radove koji će biti izloženi na Odjelu onkologije Dječje bolnice Kantrida“, rekla je Lucija Ružman, dr. med. specijalistica pedijatrije s užom specijalizacijom iz pedijatrijske hematologije i onkologije KBC-a Rijeka.