U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za delegaciju njemačkog grada Neussa, grada prijatelja s kojim Grad Rijeka njeguje uspješnu suradnju već više od 40 godina.

Delegaciju predvođenu gradonačelnikom Neussa Reinerom Breuerom primili su riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj i privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Verena Lelas Turak.

Prijem za delagaciju grada Neussa

Gradonačelnici Filipović i Breuer

Delegacija Grada Neussa u trodnevnom je posjetu Rijeci, na inicijativu gradonačelnika Breuera sa željom da se nakon zastoja uzrokovanog pandemijom koronavirusa ponovno uspostavi intenzivna suradnja te nove inicijative. Tijekom posjeta održat će sastanke s različitim kulturnim, sportskim i obrazovnim institucijama radi uspostavljanja buduće suradnje.

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović, zbog pandemije koronavirusa nije bilo moguće na prikladan način 2020. godine obilježiti jubilarnu godišnjicu prijateljstva dva grada, ali i kako vjeruje da će se sada suradnja dva grada uspješno nastaviti i dalje.

Prijem za delagaciju grada Neussa

Prijem za delegaciju grada Neussa

„Drago mi je da ćete se za vrijeme svog boravka u Rijeci susresti s predstavnicima nekoliko sportskih i obrazovnih institucija, rukometnim klubovima Zamet i Kozala te Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Prvim sušačkom hrvatskom gimnazijom kako bi razgovarali o budućim projektima i suradnji. Iskreno se nadam da će inicijative oko suradnje škola u Neussu i naše dvije gimnazije te Ustanove Dante biti plodonosne te da će se nastaviti tradicionalno sudjelovanje naših mladih rukometaša na Quirinus Cupu 2024“, rekao je Filipović.

Gradonačelnik je istaknuo i kako je Rijeka u vrhu u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova, zahvaljujući čemu su trenutno u provedbi brojni značajni projekti poput Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, razvoja sustava prikupljanja otpada, razvoja cestovne infrastrukture i dovršetak art kvarta Benčić.

Prijem za delagaciju grada Neussa

Ana Trošelj, Marko Filipović i Verena Lelas Turak

Prijemu su uz gradonačelnika Breuera prisustvovali i predsjednik Odbora za partnerstva i međunarodne odnose Grada Neussa Hakan Temel i njihovi suradnici te predstavnici škola koje će surađivati s riječkim školama.

Također, valja istaknuti i kako će se u subotu, 7. listopada, u 19.30 sati, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održati i zajednički koncert „Koncert prijateljstva“ riječkog zbora Schola Cantorum pod vodstvom Ingrid Haller i zbora Capella Quirina iz Neuss.

Neformalna suradnja Rijeke i Neussa započela je preko Sestara Presvetog Srca Isusova, čije je sjedište u Rijeci, u Samostanu na Drenovi, a u Neussu su više od 40 godina vodile Dom za stare i nemoćne. Ugovor o prijateljskoj suradnji potpisan je 1990. godine.