Na gradski toranj postavljena je replika skulpture koja je nekad stajala na njegovoj kupoli.

Dvoglavi je orao i simbol na grbu Grada.
Povratak orla na kupolu bio je dugotrajan posao koji je Grad Rijeka započeo još 2009. godine. Tada je zatraženo prvo mišljenje nadležnog Konzervatorskog odjela o programu. Po dobivanju mišljenja Konzervatorskog odjela zatraženo je i mišljenje o stabilnosti konstrukcije kupole koje je potvrdilo kako je moguće skulpturu ponovo postaviti na vrh kupole. 2011. godine nastavilo se sa izradom povijesno-umjetničkog elaborata o samoj skulpturi prema postojećoj arhivskoj dokumentaciji koja je ujedno bila i jedina građa dostupna stručnjacima uključenim u projekt. Naime, budući da ostataka i modela skulpture, one iz 18. st. i one iz 20. st. nema, arhivska dokumentacija i fotografije bile su jedini dostupan izvor o orlu.

Skulpturu Riječkog dvoglavog orla modelirao je akademski kipar Hrvoje Urumović prema smjernicama nadležnog Konzervatorskog odjela, a na temelju prethodno izrađenog umanjenog modela. Skulptura je u najvećoj mogućoj mjeri replika povijesne skulpture iz 1906. godine. Izrađena je u Ljevaonici umjetnina ALU d.o.o. u Zagrebu.

Prva skulptura orla koja je bila na Gradskom tornju bila je limena i postavljena je još 1754. godine, a skinuta pri obnovi kupole 1890. godine. Tada se radilo o jednoglavom orlu, a skulptura je bila rad riječkog kotlara Lodovica Ruppanija.
Potom je 1906. godine postavljena nova metalna skulptura ovaj put dvoglavog orla, dar Udruge riječkih žena. Skulptura je bila izlivena u gradskoj ljevaonici Mattea Skulla, a prema drvenom modelu Vittorija De Marca. No ta je 1919. pretrpjela oštećenja te je naposljetku i uništena 1949. godine otkada je Gradski toranj bio bez tog povijesnog simbola.

U projekt povratka povijesne skulpture dvoglavoga orla na kupolu gradskog tornja uloženo je oko milijun kuna iz proračuna Grada Rijeke.
Inače, skulptura je izrađena u aluminiju. Teška je oko 270 kilograma. Visina skulpture je 255 centimetara, a raspon krila joj je 300 centimetara. Skulptura se nalazi na visini od oko 30 metara.
Radove montaže na vanjskom dijelu kupole obavili su alpinisti tvrtke Oktopus iz Rijeke, a uslugu dizalice tvrtka Trans-Trade d.o.o. iz Rijeke.

Postavljanje skulpture dvoglavog orla na kupolu riječkog Gradskog tornja dio je programa Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

Publikacije o dvoglavom orlu

Publikacije o dvoglavom orlu

Također, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljene su publikacije o riječkom dvoglavom orlu. Riječ je o publikaciji “Let iznad orlovskog gnijezda” čiji se autor potpisuje kao Indeficienver, zatim publikaciji “Riječki orao u povijesno-umjetničkome kontekstu” dr.sc. Damira Tulića i publikaciji “Legenda o dvoglavom orlu” Damira Steinfla. Autori, svaki na svoj način, donose priču o riječkom dvoglavom orlu, a sva izdanja recenzirao je Velid Đekić.
Na postamentima na Korzu, postavljena je i prigodna izložba, vezana uz povijest i izradu skulpture dvoglavoga orla s drugim sadržajima iz publikacija.

Po završetku montaže skulpture građanima je omogućeno da pogledaju orla iz “košare” vozila Javne gradske postrojbe, koja se s Korza podiže na visinu na kojoj je postavljen dvoglavi orao.

Mogućnost da orla prvi vidi “licem u lice” iskoristio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Orao na Gradskom tornju izbliza, neprocijenjivo!

Građani koji to žele moći će sutra od 10 sati ujutro, pa dok bude bilo interesa, iskoristiti prigodu i pogledati orla izbliza.