U HKD-u na Sušaku održano je potpisivanje ugovora o stipendiranju te uručivanje nagrada dosadašnjim stipendistima koji su diplomirali tijekom protekle akademske godine.

Ugovore je potpisalo novih 29 srednjoškolaca i 40 studenata, a svečanosti su nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, njegov zamjenik Marko Filipović i predstavnice Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo.

“Brojke od preko 3 tisuće stipendija i gotovo 30 milijuna kuna koje je Grad Rijeka u 25 godina namijenio za stipendije su impresivne, a od svih stavaka u proračunu ovo predstavlja možda i najbolje uložen novac jer gotovo da nema slučaja da netko od prijašnjih stipendista taj status nije kasnije opravdao”, rekao je gradonačelnik Obersnel u svom prigodnom govoru, dodavši kako je Grad izuzetno ponosan na svoje prošle i sadašnje stipendiste. Osvrćući se na odlazak velikog broja mladih ljudi iz Rijeke i Hrvatske, od kojih mnogi odlaze specijalizaciju i usavršavanja, ali i zbog zapošljavanja, gradonačelnik je pozdravio nastojanja da iskoriste svaku priliku za stjecanje i primjenu znanja, uz iskazanu nadu se da će se neki od njih vratiti u Rijeku i svoje znanje primjenjivati u našoj zajednici.

Ugovore o stipendiranju s Gradom Rijekom potpisali su srednjoškolci Karlo Andlovec, Antonio Babić, Valentina Bendra, Andrej Božić, Niki Carević, Noa Carević, Robert Cvjetinović, Adrian Grdinić, Lana Hlavica, Noa Jelić Matošević, Darijan Jelušić, Nora Malašić, Laura Mesarek, David Miharija, Robert Mikulić, Virna Nilović, Vilon Orlić, Mateo Paladin, Vito Papić, Ivan Pavlinović, Petar Pribanić, Vid Rogić, Andrej Rubeša, Sara Superina, Antonio Šikljan, Adrijan Štivić, Eva Šustar, Laura Zelenika i Maria Zelenika te studenti Dino Alić, Tina Bakić, Luka Banović, Antonio Barišić, Ivana Batković, Vanja Brandić, Valentina Briški, Ivan Butković, Marin Capan, Noa Čemeljić, Nika Dorčić, Enriko Dulaj, Ivan Erstić, Dolores Frančišković, Mario Hero, Arnela Jakupović, Kristina Juras, Ivana Kalajžić, Tomislav Koren, Sven Kučina, Andrea Lalić, Martina Levanić, Dora Maršanić, Klara Mladenić, Dora Palčevski, Luka Pavlinović, Petra Pelčić, Barbara Radovani, Marina Rupe, Hana Samaržija, Viktoriya Sklyarenko, Tiziana Srdoč, Andrej Sušlić, Anita Širola, Nina Šušnjar, Mara Trbojević, Dajana Weiss, Patrik Weiss, Matej Žerovnik i Lucija Žunić.

Tijekom akademske godine 2017./2018. diplomirala su 32 dosadašnja stipendista Grada Rijeke, kojima je gradonačelnik uz zahvalnice uručio knjigu Radmile Matejčić “Kako čitati grad”. Riječ je o Andreju Belančiću, Emanueli Berić, Aleksandru Bulju, Ani Bura, Nikoli Cerovcu, Dariji Damjanović, Matiji Diki, Mihaelu Erakoviću, Marti Giaconi, Matku Grbcu, Pauli Gršković, Steli Jelenić, Zoe Jelić Matošević, Emi Karmelić, Dori Lovrečić, Luki Maliniću, Marinu Matiću, Elli Mijolović, Matku Mikašinoviću, Katarini Peljhan, Danieli Perković, Matei Rob, Carmen Rožmanić, Ivanu Smokvini, Miji Stefanović, Leu Šamaniću, Ivanu Ševeljeviću, Janji Šušnjar, Ingrid Šutić, Ivi Volarić, Dori Zambata i Mateu Žmaku.

Ema Karmelić je u ime novodiplomiranih Riječana zahvalila Gradu što podržava stipendiste i prepoznaje njihov potencijal i prije njih samih, kazavši kako ova stipendija mnogima služi kao motivacija u trenucima kada nije bilo lako nastaviti sa školovanjem, učiti i polagati predmete i ispite, te dolazi kao dobrodošla pomoć mladim ljudima u stjecanju relativne nezavisnost od roditelja, sufinanciranju troškova školovanja ili priuštanja nekih užitaka koje inače ne bi mogli.

Uz nove, danas potpisane stipendiste, Grad Rijeka nastavlja i sa stipendiranjem osoba koji su ranijih godina dobili stipendije, a još uvijek se školuju. Tako ove školske/akademske godine Grad Rijeka stipendira ukupno 138 mladih Riječana, i to 111 darovitih učenika i studenata, 18 učenika i studenata prema socijalnim kriterijima te 9 stipendista koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Od 1993. godine do danas ukupno je za stipendiranje učenika i studenata Grada Rijeke te studenata Vukovara izdvojeno 28,7 milijuna kuna, a u proračunu Grada Rijeke za 2018. godinu za stipendije je osigurano 1,25 milijuna kuna.

O stipendijama Grada Rijeke

Grad Rijeka još od 1993. godine stipendira darovite učenike srednjih škola i studente. 2010. godine uvedena je stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, a 2014. godine stipendija za socijalno ugrožene učenike i studente srednjih škola. Također, u sklopu akcije “Solidarnost za Vukovar” Grad Rijeka od 2010. godine stipendira studente iz Vukovara. U suradnji sa Sveučilištem u Rijeci provodi se program kreditiranja studenata.

Stipendije za darovite učenike i studente

Stipendije za darovite učenike srednjih škola (3. i 4. razred) i studente Grad Rijeka dodjeljuje od svog osnutka, to jest od 1993. godine. U proteklih 25 godina isplaćeno je 3317 godišnjih stipendija.
Temeljni kriterij za izbor korisnika stipendije je darovitost te se pristupnici natječaju za dodjelu stipendija Grada Rijeke boduju prema uspjehu u obrazovanju, priznatim postignućima, te prema mišljenju dvaju profesora-mentora i rezultatima psihologijskog testiranja. Početkom svake školske/akademske godine nove stipendije dodjeljuju se putem javnog natječaja. Prema ostvarenim ukupnim bodovima sastavlja se rang lista pristupnika, posebno za studente, a posebno za učenike 3 i 4. razreda srednjih škola, koja služi kao osnovica za odabir stipendista.

Stipendija se dodjeljuje korisniku stipendije za jednu školsku/akademsku godinu. Ukoliko se školuje u Rijeci, student ili učenik koji ostvari pravo korištenja stipendije, u akademskoj / školskoj godini prima 9 mjesečnih stipendija u iznosu od 850,00 kuna mjesečno. Ako se školuje izvan Rijeke, primit će 9 mjesečnih stipendija u iznosu od 1.100,00 kuna mjesečno.

Stipendije za deficitarna zanimanja

Od akademske godine 2010/11. Grad Rijeka dodjeljuje stipendije za studente s prebivalištem na području grada Rijeke koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Temeljem podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i potreba u ustanovama Grada Rijeke, donosi se Odluka o deficitarnim zanimanjima. S obzirom na to da takvi kadrovi nedostaju riječkim obrazovnim ustanovama, stipendiranje deficitarnih zanimanja pomože studentima da brže i lakše završe fakultete, a dugoročno od toga i Grad ima koristi jer će se njihovim eventualnim zapošljavanjem po završetku studija zadovoljiti potrebe za kadrovima koji nedostaju.

Stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja traje 9 mjeseci, a iznosi 1.100,00 kuna mjesečno. Korisnik zadržava pravo stipendiranja do kraja studiranja uspješnim završetkom studijske godine.

Svake godine ispočetka se procjenjuju koja su zanimanja deficitarna. Deficitarnost se određuje temeljem podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji te sagledavanjem potreba u ustanovama odgoja i obrazovanja Grada Rijeke.
Ova stipendija se dodjeljuje i temeljem socijalnih uvjeta. Tako se pri dodjeli stipendija u obzir uzimaju i socijalni kriteriji te dodatne bodove dobivaju mladi iz obitelji s malim prihodima ili obiteljima koje su stalni korisnici novčane pomoći, odnosno mladi s invaliditetom.

Budući da takvi kadrovi nedostaju riječkim obrazovnim ustanovama, stipendiranje deficitarnih zanimanja pomaže mladim Riječanima da brže završe fakultete, a dugoročno od toga i Grad ima koristi jer se njihovim eventualnim zapošljavanjem nakon završetka studija zadovoljavaju potrebe za kadrovima koji nedostaju. Ujedno, ove stipendije mogu biti poticaj i drugim mladima da se lakše odluče za deficitarne studije, upravo zbog mogućnosti korištenja stipendija.

Stipendije po socijalnom kriteriju

Grad Rijeka od 2014. godine u svoj katalog stipendija uvodi novu vrstu stipendije kojom se nastoji omogućiti učenicima i studentima koji dolaze iz obitelji slabijeg socijalnog statusa da završe svoje formalno obrazovanje; srednju školu ili studij te na taj način ostvare osnovne preduvjete za uspješan ulazak na tržište rada.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju učenik srednje škole i student, koji je državljanin Republike Hrvatske, ima prebivalište na području grada Rijeke u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci do dana objave javnog natječaja i korisnik je prava iz socijalne skrbi – kućanstvo učenika/studenta korisnik  je zajamčene minimalne naknade sukladno zakonu kojim se uređuje socijalna skrb, ili je korisnik prava iz socijalnog programa Grada po osnovu uvjeta prihoda, sukladno odluci Gradskog vijeća Grada Rijeke kojom se uređuje socijalna skrb. Pored navedenih uvjeta, školski/akademski uspjeh također je jedan od osnovnih uvjeta pristupa natječaju. U bodovanju pristiglih prijava uzima se u obzir postojanje posebnih socio-ekonomskih uvjeta života koji značajno utječu na odgoj i obrazovanje učenika i studenta.
Veći dio stipendija usmjeren je na srednjoškolsku populaciju. Grad Rijeka smatra da se time potiče i daje mogućnost stjecanja srednjoškolskog stupnja obrazovanja, što je i temelj za njihovo daljnje uključivanje u višu razinu obrazovanja na nekoj od visokoškolskih obrazovnih ustanova, odnosno lakše zapošljavanje.

Grad Rijeka ovim stipendijama želi premostiti ekonomsku prepreku za ulazak mladih nepovoljnijeg socio-ekonomskog statusa u sustav obrazovanja, a istovremeno djeluje i na smanjivanje trenda njihovog napuštanja formalnog obrazovanja i ranijeg ulaska u svijet rada.
Stipendija za učenike srednjih škola i studente prema socijalnom kriteriju dodjeljuje se 12 mjeseci, a iznosi 850,00 kuna mjesečno.

Skip to content