Na sastanku “6 sveučilišta u 6 gradova: pripremite se kako biste ih upoznali“, održanom u Padovi, zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović prezentirao je suradnju Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci.

Sastanak je bio namijenjen studentima 4. i 5. godine Sveučilišta u Padovi, a organizirao ga Grad Padova pod pokroviteljstvom vijećnika Enrica Fiorentina. Sastankom se željelo upoznati mlade ljude s edukacijskom ponudom sveučilišta u Padovi, Parmi, Trstu, Lozani i Rijeci te Veleučilišta ITS, ali i s time kako institucije, dakle sveučilišta i gradovi, zajedničkim radom unapređuju studiranje, ali i ujedno pomažu razvoju čitavog grada.

Tako su studentima prezentirani zajednički projekti gradova i sveučilišta iz šest obližnjih gradova. Zamjenik gradonačelnika Grade Rijeke Marko Filipović objasnio je studentima kako je stalna suradnja između Grada i Sveučilišta doprinijela priželjkivanom titulom Europske prijestolnice kulture u 2020., što će dovesti brojne kulturne programe koji se odlikuju visokom umjetničkom kvalitetom te rezultirati urbanom obnovom i turističkim zamahom.

Sastankom se željelo upoznati mlade ljude s edukacijskom ponudom sveučilišta u Padovi, Parmi, Trstu, Lozani i Rijeci

Sastankom se željelo upoznati mlade ljude s edukacijskom ponudom sveučilišta u Padovi, Parmi, Trstu, Lozani i Rijeci

Osim projekta Europske prijestolnice kutlure, Grada Rijeke i Sveučilište surađuju i putem EU projekta „Prema europskom okviru za društveni angažman visokih učilišta“ (TEFCE), koji će rezultirati okvirom za zajednički europski pristup za poticanje civilne misije visokih učilišta, kao i na EU projektu „Interpretacijski centar prirodne baštine Primorsko-goranske županije“, kojim će se putem interpretacijskih točaka na odredištima prirodne baštine, među kojima i na Sveučilišnom kampusu, predstaviti, promovirati i tumačiti vrijedni elementi prirodne baštine.

Parma je prezentirala projekt pod nazivom “Parma diplomira” koji je tijekom nekoliko posljednjih mjeseci doveo do potpisivanja sporazuma između Grada Parme i Sveučilišta, što već polučuje rezultate u smislu mobilnosti i studenskog smještaja.

Sveučilište u Lozani je potpisalo sporazum s Gradom s ciljem trajne suradnje između ova dva tijela, kako bi olakšali međusobnu komunikaciju, a ponajprije kako bi pomogli upravi da postane inovativna u više područja, zahvaljujući studentima.

Trst je prezentirao iskustvo grada koji ima brojne znanstveno-istraživačke centre te sveučilište, čijih se više studijskih disciplina nalazi među prvih deset prema poretku za 2019. časopisa „Education Around“.

Zamjenik gradonačelnika Grada Padove, Arturo Lorenzoni, govorio o tome koliko je složeno upravljati gradom koji ima tako mnogo studenata, čije su potrebe često različite od potreba odraslih osoba, no ujedno i o tome koliko je to i poticajno i kako zapravo sveučilište daje kontinuirani poticaj inovativnosti i obnovi cijelog grada. Goreći o inovativnosti, vijećnik Fiorentin se posebno dotaknuo inicijative Europske komisije pod nazivom Digital Cities Challenge (DCC), u koji su uključeni i Padova i Rijeka, a čiji je cilj korištenjem naprednih tehnologija unaprijediti usluge koje se pružaju građanima i gospodarstvu s ciljem poticanja ekonomskog rasta, stvaranja radnih mjesta i povećanja kvalitete života.

Izrazivši zadovoljstvo prvim sastankom vijećnik Fiorentin istaknuo je kako će se iduće godine susret održati u Parmi, kao dogovor između gradova sudionika koje se temelji na načelu rotacije.