Novo otkrivanje Europe

Na konferenciji za medije održanoj u foyeru HNK Ivana pl. Zajca predstavljen je projekt (Re)discovering Europe. Riječ je o 16-omjesečnom projektu koji uključuje pet kazališta iz Rijeke, Temišvara, Trsta, Subotice i Skopja, koji predstavljaju jezične i nacionalne manjine, talijansku, njemačku, slovensku, mađarsku i albansku u pet europskih država: Hrvatskoj, Rumunjskoj, Italiji, Srbiji i Makedoniji.

Cilj projekta jest utemeljiti mrežu kazališta nacionalnih manjina koja će omogućiti suradnju manjinskih ansambala na razini Europe. Strategija projekta usmjerena je na realizaciju prioriteta kroz važno istraživanje posljednje Pirandellove drame „Gorski divovi“.
Projekt su predstavili intendant Marin Blažević, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, redatelj Paolo Magelli, kao autor projekta s Oliverom Frljićem, Rosanna Bubola, ravnateljica Talijanske drame i Ivan Šarar, pročelnik Ureda za kulturu Grada Rijeke.

Kako je rečeno na predstavljanju projekta, istraživanje posljednje Pirandellove drame „Gorski divovi“ trajat će do prvog mjeseca iduće godine. Istraživački, odnosno radionički dio preuzet će Oliver Frljić, dok će režiju Pirandellove drame „Gorski divovi“ preuzeti redatelj Paolo Magelli, koji se je upravo s tim tekstom, kao mladi redatelj proslavio na BITEF-u te ostvario brojna gostovanja u inozemstvu.

Partneri na projektu su: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka – Dramma Italiano / Talijanska drama, nositelj projekta; Teatrul German de Stat Timisoara (Njemačko kazalište Grada Temišvara, Rumunjska); Teatro stabile sloveno / Slovensko stalno gledališče (Trst, Italija); National Institution Albanian Theatre Skopje (Nacionalno instutucionalno albansko kazalište iz Skopja, Makedonija);
Kosztolanyi dezso Theater (Mađarsko kazalište iz Subotice, Srbija).

Projekt čine: koprodukcija predstave “Gorski divovi” Luigija Pirandella, obrazovni program “Inkubatori kazališnog znanja”, umjetničke radionice “Od Piranedella do Brexita”, program razvoja publike “Performativna kuhinja – raznoličitost kuhanja” te
znanstveno istraživanje o sudjelovanju manjina u kulturi europskih gradova.

Prijedlog projekta je temeljen prvenstveno na području kazališta, ali na više razina.
Prva je osnovni kazališni čin: koprodukcija kazališne predstave pet kazališta s temom višejezičnosti, višestrukim identitetima Europe identificiranim u jednoj drami Luigija Pirandella „Gorski divovi“. Nakon zajedničke produkcije predstave, međunarodni ansambl će posjetiti i prezentirati je u različitim europskim gradovima s dugom tradicijom multikulturalnosti.
Tijekom ovog procesa iskoristit će se prilika za poboljšanje osnovnih umjetničkih kompetencija umjetnika koji sudjeluju u predstavi (radionice od Pirandela do Brexita), educirati ih, kao i druge kulturne djelatnike na temu razvoja publike, uključujući u proces publiku (inkubatori znanja o kazalištu).
Treći aspekt projekta je konkretna aktivnost usmjerena izravno prema publici: Performativna kuhinja – Različitost kuhanja jie pokušaj da se u kazalištu učini nešto zajedno s publikom, ono što je zajedničko svim ljudima (kuhanje i jelo), a istodobno i dijeljenje umjetničkog čina i ljudskog iskustva. No nije riječ samo o kuhanju, već istodobno predstavljanju kuhinja različitih nacionalnih manjina u europskim gradovima, koje koegzistiraju zajedno s većinskom kulturom.
Riječ je o manjinskim ansamblima koja se bave suvremenim kazalištem, umrežavanju i povezivanju te međusobnom učenju kako umjetnika, tako i njihovih publika.

Riječ je o projektu koji se izvrsno uklapa u odrednice Rijeke kao Europske prijestolnice kulture u kontekstu Luka različitosti, rečeno je na predstavljanju projekta.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što je nositelj ovog projekta riječka kazališna kuća, odnosno Talijanska drama, budući da je grad Rijeka prepoznat kao grad koji njeguje različitosti u kojem brojne nacionalne manjine aktivno sudjeluju u kulturnom životu. Uz to, riječko je Kazalište aplikacijom za ovaj projekt pokazalo kako ne spada u red onih kazališnih kuća koje “čekaju da dobiju ono što ih pripada”, nego  traže i druge izvore financiranja atraktivnih projekata.

Redatelj Magelli je kazao kako je sretan da je riječki projekt dobio sredstva, budući da je Rijeka po prirodi vrlo otvoren grad koji vodi beskompromisnu politiku tolerancije. – Manjine su uvijek u kulturološkom i političkom smislu tolerirana suština, nemaju uvijek mogućnost odlučivanja.  Na ovaj način, kroz Ponovno otkrivanje Europe, pokazat ćemo da u Europi postoji 60-tak zanimljivih manjinskih teatara koji žive u sjeni velikih i pokazati da je kultura refleks društva- rekao je Magelli.