Gradskom vijeću Grada Rijeke upućene su izmjene prijedloga proračuna za 2018. godinu prema kojima se zbog izmijenjene situacije, prije svega odustajanja od povećanja poreza na potrošnju, proračun smanjuje za 1,6 milijuna kuna te iznosi 1,059 milijardi kuna. Projekcija proračuna za 2019. godinu povećana je za 13,7 milijuna kuna, a za 2020. godinu za 13,1 milijuna kuna. Usvojena je i konačna Lista prioriteta za davanje gradskih stanova u najam.

Izmjene prijedloga proračuna za 2018. godinu

Kako je na kolegiju kazao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, izmjene prijedloga proračuna u prvom su redu posljedica odustajanja od uvećanja stope poreza na potrošnju na 3%, odnosno vraćanja visine poreza koji plaćaju ugostitelji na razinu prije smanjivanja u travnju ove godine, zbog čega je prvotni proračun smanjen za 2 milijuna kuna.

S druge strane, zbog činjenice da je iz posebnog fonda za sufinanciranje  europskih projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u međuvremenu za projekte energetske obnove vrtića i škola Grad Rijeka dobio 14,9 milijuna kuna, u prijedlogu proračuna smanjuje se iznos predviđen za zaduživanje za osiguravanja vlastite komponente u provedbi EU projekata.

Nadalje, kako će se uređenje inkubatora za kreativne industrije i društvene inovacije financirati putem Urbane aglomeracije Rijeka, prijedlog proračuna za 2018. godinu uvećan je za 400 tisuća kuna, projekcije za 2019. godinu za 15,6 milijuna kuna, a za 2020. godinu za 15,1 milijuna kuna, s time da će se po 10,6 milijuna kuna za 2019. i 2020. godinu osigurati iz EU fondova, a po 5 milijuna kuna iz zaduženja.

Kako bi se izbjegla opasnost za ljude i susjedne zgrade, u prijedlog proračuna uvrštena je i sanacija velikih oštećenja na objektu bivše tvornice Rade Končar. Procjenjuje se kako će sanacija stajati milijun kuna, koji su osigurani iz sredstava predviđenih za uređenje krova na kompleksu Milutina Barača.

Poduzetnicima dodatnih 150 tisuća kuna subvencija

Poduzetnicima dodatnih 150 tisuća kuna subvencija

Dodjela dodatnih subvencija za poduzetnike

Pored dva milijuna subvencija koji su već dodijeljeni putem ovogodišnjeg poziva za dodjelu pomoći putem Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke, odlukom gradonačelnika malim i srednjim poduzetnicima usmjereno je dodatnih 150 tisuća kuna. Naime, sredstva su prvotno bila namijenjena poticanju komercijalizacije inovativnih usluga i proizvoda, te je  u suradnji s Zakladom FIPRO dodijeljeno 150 tisuća kuna, no zbog manjeg interesa poduzetnika, nije raspisan javni poziv za dodjelu preostalih 150 tisuća kuna. Tako će, pored 97 poduzetnika koji su već dobili pomoć, biti subvencionirano dodatnih 12.
Kako je kazala Vlasta Linić iz Odjela za poduzetništvo, gotovo milijun kuna subvencija usmjereno je na nabavu opreme i strojeva, a preko 750 tisuća kuna odobreno je poduzetnicima-početnicima.
„Vjerujemo kako subvencija nabavke strojeva i opreme direktno utječe na povećanje konkurentnosti poduzetnika, budući da podaci o rezultatima poslovanja poduzetnika koji su uključeni u Opći program mjera poticanja razvoja poduzetništva pokazuju kako se njihova neto dobit u 2016. godini povećala za čak 60%,“ kazala je Linić.

Usvojena konačna Lista prioriteta za davanje stanova u najam

Gradonačelnik je na kolegiju usvojio konačnu Listu prioriteta za davanje stanova u najam, na kojoj se nalazi 668 Riječana, čiji je redoslijed na listi utvrđen nizom kriterija, od duljine prebivanja na području Rijeke i godina radnog staža ostvarenim u RH do broja maloljetne djece i djece na redovitom školovanju, zdravstvenog i socijalnog stanja ili pak godina života. Na javni poziv za podnošenje zahtjeva za uvrštenje u listu pristiglo je 763 zahtjeva, od čega 93 zahtjeva nije udovoljavalo uvjetima natječaja, dok su samo dva zahtjeva stigla izvan roka. Tome je zasigurno pridonijela i činjenica da je Grad Rijeka na svojim web-stranicama i prije samog javnog poziva objavio kriterije i obrazac zahtjeva, kako bi građani imali dovoljno vremena za sakupljanje dokumentacije i predaju zahtjeva. Na prijedlog Konačne liste pristiglo je 48 prigovora, a s time da je pozitivno riješeno pet prigovora. Konačna lista bit će objavljena na oglasnim pločama Grada Rijeke na Titovom trgu 3 (prizemno) i Centra za socijalnu skrb, kao i na web-stranici Grada Rijeke.

Na Listi za dodjelu stanova u najam nalazi se 668 Riječana

Na Listi za dodjelu stanova u najam nalazi se 668 Riječana

Mentorska podrška provoditeljima Građanskog odgoja i obrazovanja

Grad Rijeka će osigurati pružanje mentorske podrške radu učitelja provoditelja Građanskog odgoja i obrazovanja, koji se uz financiranje Grada Rijeke provodi kao izvannastavna aktivnosti u 22 riječke osnovne škole. Naime, istraživanje rezultata prošlogodišnje, inače eksperimentalne provedbe programa u 6 riječkih škola, pokazalo je kako su nastavnici izuzetno zadovoljni edukacijom koju su prošli kako bi se upoznali s temeljima građanskog odgoja i obrazovanja, ali imaju potrebu za dodatnom mentorskom podrškom u svom radu. Mentorsku podršku pružat će autorice priručnika za Građanski odgoj i obrazovanje Gordana Frol i Orjana Marušić Štimac.

Grad Rijeka će nastaviti financirati pola radnog vremena stručnog suradnika-defektologa pri Odjelu za dodatnu defektološku pomoć za učenike oštećena vida u Osnovnoj školi Pećine, za što će se u 2018. godini osigurati 64 tisuće kuna.

Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić stan u najam bez naknade

Grad Rijeka će Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić, koji se brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, dati u najam gradski stan bez naknade i to na deset godina, što je jedan od uvjeta da Dječji dom za uređenje prostora u kojem će smjestiti svoje štićenike dobije sredstva EU fondova. Gradonačelnik Obersnel je prihvatio prijedlog o dodjeli stana u najam, ali je ujedno ukazao na nelogičnost da jedna državna ustanova od Grada traži stan u najam, dok istovremeno ista ta država u Rijeci posjeduje velik broj stanova za koje se na licitacijama postižu visoki iznosi.
„Dakle, državne stanove licitiraju oni koji imaju novaca i riješeno stambeno pitanje, umjesto da ti stanovi budu namijenjeni upravo za slučajeve kada se rješava normalno funkcioniranje državne socijalne ustanove, posebice što istovremeno na davanje stanova u najam čeka velik broj građana koji na drugačiji način ne mogu riješiti stambeno pitanje,“ zaključio je gradonačelnik Obersnel.

Mjesni odbor Školjić mijenja ime u Mjesni odbor Školjić – Stari grad

Vijeće mjesnog odbora Školjić je 24. siječnja 2017. godine uputilo Odboru za mjesnu samoupravu Gradskog vijeća Prijedlog za pokretanje postupka promjene naziva mjesnog odbora Školjić u Mjesni odbor Školjić – Stari grad, obrazlažući to tvrdnjom kako taj Mjesni odbor obuhvaća užu zonu Školjića i gotovo cijelo područje, povijesno i kolokvijalno poznato kao riječki Stari grad. Iako prostorno povezana, ova dva gradska područja u gradskoj memoriji – povijesno, urbanistički, arhitektonski i kulturno – Riječanima predstavljaju dvije zasebne cjeline, svaka prepoznatljiva na svoj specifičan način.

Odbor za mjesnu samoupravu je podržao prijedlog Vijeća mjesnog odbora Školjić, a gradonačelnik je prijedlog prihvatio te ga uputio Gradskom vijeću na usvajanje.