Josip Kukuljan (MOST) postavio je pitanju direktoru Energa Sanjinu Kiriginu oko radova na postavljanju vrelovoda na Rastočinama, za koje vijećnik tvrdi da su, ili nedovršeni ili krivo izvedeni. Kukuljan je priložio fotografije na kojima pokazuje širok nogostup za koji zapinju šira vozila, napuštene ostatke cijevi, neasfaltiran dio iza zgrade Rastočine 4 i udubljenja u pješačkom dijelu koja izazivaju velike lokve. Vijećnik je upitao direktora Energa Kirigina o odgovornosti za navedene radove.

Direktor Energa Sanjin Kirigin složio se s vijećnikom Kukuljanom te kazao kako radovi nisu izvedeni sukladno zamišljenom planu, dodavši kako je u konačnici za nastalu situaciju odgovoran investitor, odnosno Energo. Kirigin je najavio sanaciju i otklanjanje nedovršenih i krivo izvršenih radova, u što kraćem roku te obećao pisani odgovor vijećniku po pitanju pojedinih problema prikazanih na fotografijama. Direktor Energa naveo je kako je na tržištu teško naći kvalitetne izvođače koji će izvesti radove u obaveznom roku, ističući kako je nastala situacija na građevinskom dijelu produkt navedenog uzroka. Kirigin je rekao kako se dobiva dojam da su svi radovi na rečenoj lokaciji loše napravljeni, navevši pritom i pohvale vijećnika za druge izvršene radove.

Marinko Koljanin (nezavisni) kazao je kako je promotivni spot za projekt Europske prijestolnice kulture u režiji Dalibor Matanića proglašen kontroverznim, što je ocijenio indikativnim. Koljanin je rekao kako je spot Hrvatsku turističku zajednicu i porezne obveznike koštao 600 tisuća kuna te „pokazao tipične riječke detalje, djevojku na konju, astronauta američkog i tako dalje, a mi koji to nismo razumjeli smo neuki i primitivni i seljačine. Ja se ne smatram takvim, a vjerujem da i nitko u ovoj dvorani“, rekao je Koljanin. Vijećnik je kazao kako smatra da bi dva studenta s dronom napravila spot za kudikamo manje novaca te bi pokazali inventivnost i kulturu. Koljanin je temu povezao s pročelnicom Odjela za hematologiju riječkog KBC-a na Kantridi i njenim upitima Gradu da ustupi smještaj za roditelje djecu oboljelu od malignih bolesti, te pitao može li Grad zajedno s Primorsko-goranskom županijom djelovati i napraviti nekakvo rješenje.

Gradonačelnik Vojko Obersnel se osvrnuo na promotivni film za projekt EPK, kazavši kako je sadržaj spota pitanje umjetničke slobode te kako je scenarij spota izabran među konkurencijom od dvadeset dva prijavljena. Obersnel je rekao kako se o filmu može raspravljati kao i o svakom drugom umjetničkom djelu, iskazavši kako film nije koštao 600 tisuća kuna, već 400 tisuća kuna, koje je u potpunosti platila Hrvatska turistička zajednica, u sklopu sufinanciranja projekta EPK. Gradonačelnik je rekao da uvažava činjenicu da se film nekome može sviđati ili ne sviđati, ocijenivši kako je s njegovog gledišta film uspio zato jer je pobudio interes za Rijeku, što se dogodilo zahvaljujući navedenoj kontroverziji i izazvanoj raspravi u javnom prostoru. Kada je riječ o smještaju roditelja djece oboljelih od malignih bolesti na području oko bolnice na Kantridi, Obersnel je rekao da ne zna zašto se taj problem pojavio u javnosti, budući da je Grad Rijeka uvijek ulagao u KBC, prema njihovim zahtjevima i željama. Gradonačelnik je kazao kako Grad nije dobio službeni zahtjev za osiguranje stana za roditelje koji dolaze sa svojom djecom na liječenje na Kantridu te dodao kako Grad u svom vlasništvu nema stanove u blizini Dječje bolnice. Gradonačelnik je rekao kako je Grad Rijeka u svom proračunu već izdvojio 100 tisuća kuna za uređenje prostora unutar Dječje bolnice na Kantridi za roditelje oboljele djece, te da bi pitanje na što su utrošeni ti novci trebalo postaviti nadležnima u KBC-u Rijeka. „Mislim da smo mi i dosad pokazali visok stupanj osjetljivosti općenito za KBC, a posebno za Kliniku za dječje bolesti i dječju kirurgiju, te Odjel za dječju hematologiju“, rekao je Obersnel i dodao kako je pored navedenih 100 tisuća kuna Grad sufinancirao izgradnju i uređenje novog Odjela za hematologiju, smještenog u upravnoj zgradi Klinike za pedijatriju. „Žao mi je što se jedna, s jedne strane tužna, a s druge strane lijepa priča kroz ovu humanitarnu akciju izrodila u plasiranje neistina i političko prepucavanje u kojem ja ne želim, niti sam sudjelovao“, rekao je gradonačelnik.

Vijećnik Koljanin je rekao kako je pitanje o spotu stvar ukusa, kazavši kako je spot moderan. Koljanin je kazao ne želi raspravljati o temi umjetničkih sloboda no naglasio kako je nedopustivo da je Dalibor Matanić sebi dozvolio da Riječane ili one koji spot nisu razumjeli prozove za nepismenost i nekulturu. Vijećnik je zatražio pisani odgovor u vezi smještaja za roditelje, kazavši kako je iz bolnice dobio informaciju da su zahtjevi slani godinama te dodao kako Grad svejedno može reagirati i u slučaju da zahtjevi nisu slani.

Josip Ostrogović (HDZ) kazao je kako je pročelnica Odjela za hematologiju riječkog KBC-a jednom od web portala izjavila: „Unatoč dugogodišnjim molbama, Grad Rijeka nije omogućio korištenje stana u kojem bi se mogle smjestiti obitelji čija se djeca liječe od raka u Dječjoj bolnici Kantrida, a nisu iz Rijeke“. Ostrogović tvrdi da navedena pročelnica „moli gradske vlasti da napokon reagiraju na njene dugogodišnje zamolbe da se roditeljima djece oboljele od malignih bolesti koja se liječe u Rijeci omogući jedan smještaj u blizini Dječje bolnice Kantrida kako bi obitelji mogle biti zajedno kada dijete pauzira od kemoterapije“. Vijećnik Ostrogović je zaključio kako netko u ovom slučaju ne govori istinu te upitao gradonačelnika zašto Grad nije osigurao smještaj te može li Grad omogućiti smještaj.

Gradonačelnik Obersnel je ponovio kako je na zahtjev KBC-a Grad izdvojio i uplatio 100 tisuća kuna za namjenu uređenja prostora u kojem će boravit roditelji djece koja dolaze na liječenje u Kliniku za pedijatriju i dječju kirurgiju. Obersnel je kazao kako je Grad izdvojio milijune kuna za slične namjene i da nema razloga da ne sudjeluju i dalje, ponovivši kako Grad Rijeka ne posjeduje stanove u blizini bolnice. Gradonačelnik je rekao da ne zna kome je navedena pročelnica upućivala pisma, dodavši pritom da njemu nije. On je istaknuo kako ne zna zašto je bila potrebna ovakva intervencija s obzirom na to da se problem mogao riješiti kao i deseci drugih zahtjeva iz klinika vezanih uz zdravlje djece. Gradonačelnik je ponovio kako ne želi sudjelovati u političkim prepucavanjima i jeftinim stjecanjem političkih poena na ovakvim osjetljivim pitanjima.

Vijećnik Ostrogović je kazao kako je gradonačelnikov odgovor na pitanje „jadan“, kako on kao vijećnik ne želi skupljati političke poene, te kako je pitao što Grad može učiniti u ovoj situaciji. Ostrogović je rekao da je gradonačelnik Obersnel potrošio 50 milijuna kuna na autobusni kolodvor te kako je Grad Rijeka u minusu od 300 milijuna kuna.

Sandra Krpan (SDP) kazala je kako vijećnik Ostrogović (HDZ) može apelirati kod ministra državne imovine Gorana Marića (HDZ) da se KBC-u dodijeli stan u državnom vlasništvu za pružanje smještaja obiteljima djece koja se liječe u DB Kantrida. Vijećnica Krpan je kazala kako su državne vlasti neosjetljive kada se radi o bolesnoj djeci, ističući kako je ovaj potez najmanje što HDZ na vlasti može učiniti.

Krpan je navela kako izvješće jedne konzultantske tvrtke za unaprjeđivanje digitalnog poslovanja Rijeku smatra vodećim hrvatskim gradom, kada je riječ o digitalizaciji. Vijećnica je zamolila gradonačelnika da objasni što je bio predmet istraživanja i navede stavke u kojima Rijeka prednjači nad drugim hrvatskim gradovima.

Gradonačelnik Obersnel je objasnio kako je riječ o istraživanju obavljenom među 20 najvećih hrvatskih gradova koje je provjeravalo spremnost gradova na procese digitalizacije u društvu. Gradonačelnik je kazao kako digitalizacija ulazi u sve sfere života, te čini glavni element buduće strategije razvoja Europske unije za razdoblje od 2021. -2027., što je kontekst za provođenje ovog istraživanja. Analiza je vršena u različitim kriterijima, kao što su dostupnost i kvaliteta e-usluga, objedinjena naplata i mogućnost elektroničkog plaćanja, otvorenost podataka javne uprave, komunikacija s građanima i mogućnost sudjelovanja građana u procesu donošenja različitih dokumenata. U kategoriji velikih gradova (zajedno s Osijekom, Splitom i Zagrebom) Rijeka je dobila najbolje ocjene u četiri od navedenih pet kategorija, dok je u kategoriji dostupnost e-usluga bolji bio Zagreb. Obersnel je istaknuo kako je usporedbom svih 20 gradova Rijeka apsolutni pobjednik, tj. grad koji je najspremniji za nastavak digitalizacije. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo rezultatima koji pokazuju ispravnost insistiranja na uvođenje novih tehnologija u rad gradske uprave, poput ranog uvođenja naprednog elektronskog potpisa koji se koristi pri radu izvršnog tijela s dokumentacijom. Gradonačelnik je kazao kako će se digitalni razvoj Rijeke nastaviti, navodeći kako je Rijeka jedini hrvatski grad uključen u europski program Digital Cities Challenge (DCC) u kojem se vrši komparacija i edukacija među najboljim digitalnim gradovima u Europi, te nadodao kako traje postupak ocjenjivanja prijavljenog projekta vezanog uz Centar kompetencija za pametne gradove vrijednog 120 milijuna kuna.

Ivan Mencer (HDZ) rekao je kako je TD Rijeka 2020 osnovano da provodi sadržaje koji su definirani u dokumentaciji predanoj Europskoj komisiji prilikom apliciranja na natječaj za dobivanje titule Europske prijestolnice kulture. Mencer je ocijenio kako TD Rijeka 2020, umjesto da sudjeluje u kulturnim sadržajima, pokazuje i druge ambicije, opisane kao „političke“. Vijećnik je upitao gradonačelnika da protumači prisustvo društva u slavlju oslobođenja grada Rijeke, navodeći kako te aktivnosti imaju samo politički značaj.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako čin proslave Dana oslobođenja grada Rijeke ima kulturološki, svjetonazorski i memorijalni segment, a najmanje politički. Gradonačelnik je objasnio kako u knjizi kandidature stoje programski pravci koji će se realizirati tijekom 2020. godine, kao i pretprogrami koji tematiziraju rečene pravce. U sklopu jednog od programskih pravaca projekta naziva „Doba moći“ te u sklopu obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke, TD Rijeka 2020 sudjeluje organizacijom koncerta partizanskih pjesama te s postavom izložbe koja tematizira radove nastale u doba oslobođenja. Obersnel je kazao kako u aktu osnivanja „Rijeke 2020“ stoji četrdesetak različitih djelatnosti kojima se tvrtka može baviti.

Vijećnik Mencer prihvatio je odgovor gradonačelnika, no rekao kako želi istaknuti tanku distinkciju između „Rijeke 2020“ i političke aktivnosti. Mencer je ocijenio kako dolazi do „neprihvatljive političke interferencije“ koja „pridonosi eskalaciji snage gospodarskog subjekta“ pod vlasništvom gradske i županijske administracije, pri čemu bi se taj subjekt „trebao fokusirati na ono za što je osnovan“, a to je provedba sadržaja definiranih prijavnom knjigom.

Predrag Miletić (Lista za Rijeku) kazao je kako je poskupljenjem vode račun prosječne obitelji za 13% odnosno dvadesetak kuna veći, te pitao gradonačelnika je li ta mjera bila potrebna.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da Vodovod i kanalizacija ne bi podnijeli prijedlog za poskupljenje niti bi prijedlog bio prihvaćen da to nije bilo nužno. Obersnel je povezao tematiku s poskupljenjem električne energije ističući kako je na području PGŽ-a, KD ViK najveći potrošač električne energije, budući da više od pola godine građani koriste vodu s izvora Zvir iz kojeg se voda pumpama treba dizati na veću nadmorsku visinu. Gradonačelnik je naveo kako je prošlogodišnji natječaj za isporučivanje električne energije KD ViK-a rezultirao s dvostruko većim ponuđenim iznosima nego što su bili u ranijim ugovorima, što ilustrira problem te dodao kako je pred ovim poduzećem ogroman investicijski zahvat vrijedan 1.7 milijardi kuna, koji će izgradnjom novih 200 kilometara kanalizacije i 100 kilometara vodovodnih ogranaka povećati materijalne troškove na održavanju mreže. Obersnel je kazao kako se poskupljenja vode događaju u svim gradovima koji su pred velikim investicijskim ciklusima, navodeći kako su cijene vode riječkog ViK-a u sredini tablice uspoređujući ih s cijenama drugih poduzeća koji obavljaju istu djelatnost.

Vijećnik Miletić naveo je kako se cijena vode u Opatiji smanjuje, premda je riječ o gradu siromašnom izvorištima, u odnosu na Rijeku koja je bogata vodom, a cijenu diže, te zatražio pisani odgovor.

Vedran Vivoda (Akcija mladih) konstatirao je kako zelene površine u Rijeci nisu u adekvatnom stanju, uspoređujući ih s površinama i poduzetim mjerama u okolnim općinama. Vijećnik Vivoda je upitao gradonačelnika postoje li problemi u KD Čistoća s održavanjem zelenih površina, ustvrdivši da su to druge tvrtke radile kvalitetnije.

Gradonačelnik Obersnel kazao je da se može raspravljati o kvaliteti usluga prije i danas, no dodao da su ove usluge bile znatno skuplje kada su se obavljale preko javnih natječaja. On je naveo da KD Čistoća ima program održavanja zelenih površina kojeg se pridržava te kako će uskoro početi košnja javnih zelenih površina i uređenje gradskih parkova, kao i postavljanje vaza sa cvijećem duž Korza.

Vedran Vivoda zamolio je pisani odgovor o planovima KD Čistoće o košnji zelenih površina, smatrajući kako bi ti radovi trebali krenuti ranije.

Morana Jokić (HNS) pitala je gradonačelnika je li upoznat s koristima prijave Europskom socijalnom fondu za produljenje radnog vremena vrtića, navodeći kako su gradovi poput Splita zaposlili potrebne logopede, defektologe, edukacijske rehabilitatore kakvi nedostaju i u Dječjem vrtiću Rijeka. Iz dobivenog pisanog odgovora na slično vijećničko pitanje, Jokić je istaknula kako DV Potok koji radi u smjenama nije prikladan za sve građane Rijeke. Vijećnica kazala kako smatra da bi DV Potok trebao napustiti oblik visokocentraliziranog smjenskog rada te upitala planira li se promijeniti nešto u tom radu, zatraživši pisani odgovor.

Gradonačelnik Obersnel obavijestio je kako je Grad Rijeka među hrvatskim gradovima i županijama najuspješnija samouprava kada je riječ i o broju ugovorenih europskih projekata i ukupnom financijskom iznosu ugovorenih europskih projekata, stoga buduća aplikacija ne bi predstavljala problem, no dodao kako rečena promjena razmatrana te je zaključeno kako ne bi postigla željeni efekt. Obersnel je kazao kako je rečeni natječaj bio vezan uz mogućnost rada vrtića u drugoj smjeni, kako je više anketa provedenih među roditeljima pokazalo da ne postoji značajni interes za produljenje rada, da jedan vrtić u Rijeci zadovoljava postojeće potrebe te bi daljnje mjere u ovom smjeru bile nesvrsishodne. Gradonačelnik je istaknuo kako taj natječaj podrazumijeva jednokratno financiranje nakon kojeg bi zadane financijske troškove trebala pokrivati lokalna samouprava, no dodao kako će se Grad Rijeka prijaviti na natječaj Europskog socijalnog fonda vezanog za nabavu opreme i poboljšanja rada vrtića.

Duško Milovanović (SDP) postavio je pitanje vezano uz poštivanje postavljenih rokova na radovima na turističkom kompleksu na Costabelli te upitao postoje li informacije o budućim investicijama koje bi dodatno povećali turističke kapacitete.

Gradonačelnik Obersnel  je kazao kako je za petak, 26. 4. zakazan obilazak gradilišta na Costabelli u kojem će sudjelovati ministri Gari Cappelli i Oleg Butković, a u sklopu kojeg će biti potpisan ugovor s poznatim svjetskim lancem koji će upravljati tim projektom i osigurati da kompleks, ukupnog kapaciteta od oko 300 ležajeva, dobije rejting od 5 zvjezdica. Obersnel je kazao kako se radovi odvijaju prema određenoj dinamici i planu investitora, prema kojem će probni rad krenuti u svibnju 2020. godine, što je dobra vijest s obzirom da se u idućoj godini očekuje pojačani broj turista zbog projekta EPK. Također, gradonačelnik je obavijestio kako investitor koji je kupio zgradu Elektromaterijala ima namjeru započeti izgradnju još jednog hotela do kraja godine te kako će hotel Neboder uložiti sredstva u uređenje te podići svoj rejting na 4 zvjezdice. „Vjerujem da ovaj interes investitora u povećanje hotelskih kapaciteta proizlazi i iz činjenice da u zadnjih 7-8 godina bilježimo kontinuirani rast broja dolazaka i noćenja turista“, rekao je Obersnel.

Koraljko Pasarić (PGS) kazao je kako primjećuje porast broja kućnih ljubimaca što dovodi i do rasta incidentnih situacija sa psima u javnom prostoru kao što su lajanje, agresivnost, ugrizi i učestalije uneređivanje javnih prostora. Pasarić je upitao koliki je broj prijavljenih incidenata te kako ih se sankcionira, posebno u okolici škola, vrtića i parkova.

Gradonačelnik Obersnel je kazao kako će temeljem izvješća komunalnog redarstva odgovor dati pisanim putem, te dodao kako se slaže s dijelom opservacija vijećnika vezano uz porast broja kućnih ljubimaca te postojanje neodgovornih vlasnika. Obersnel je kazao kako su komunalni redari dobili veće ovlasti, stoga mogu provjeriti jesu li psi čipirani, no dodao kako je komunalnim redarima teško izdavati čak i postojeće simbolične kazne neodgovornim vlasnicima bez prisustva policije.

Vedran Sabljak (Hrvatski laburisti) postavio je pitanje vezano uz proširenje parkirnih mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom te zatražio informacije o prethodno najavljenoj analizi kojom se trebalo utvrditi kako se i u kojem obimu može izvršiti rečeno proširenje.

Gradonačelnik Obersnel je rekao kako gradsko poduzeće Rijeka plus među 3500 parkirnih mjesta kojima raspolaže ima osigurano 14% posebno označenih mjesta za osobe s invaliditetom te istaknuo kako novije garaže imaju konstruirana dovoljno velika mjesta namijenjena osobama s invaliditetom. Obersnel je naveo kako je Rijeka plus izradio analizu te sukladno njoj proširio pojedina parkirna mjesta na parkiralištima na Rivi i Delti, a očekuje se proširenje mjesta za osobe s invaliditetom i na ostalim parkiralištima.

Petra Karanikić (SDP) navela je kako se u medijima spominje kako se u Rijeci sve češće snimaju domaći i strani filmovi te zaključila kako je Rijeka postala atraktivna lokacija za filmaše. Vijećnica je pitala jesu li filmske produkcije u kontaktu s gradskom upravom te na koji način se komunicira s producentima i organizatorima snimanja.

Gradonačelnik Obersnel je potvrdio povećani interes za snimanje filmova i serija u Rijeci, kazavši da se u ovom dijelu godine snimaju dvije serije i jedan film u produkcijama stranih filmskih kuća, te najavio nastavak snimanja domaće serije „Novine“ u Rijeci. Obersnel je kazao kako je međunarodni uspjeh ove serije zasigurno pobudio interes za Rijeku kao filmsku lokaciju, no dodao kako je taj interes i rezultat rada Hrvatskog audiovizualnog centra, koji stimulira strane kuće da snimaju u našem gradu te rada Kvarnerske filmske komisije koja djeluje pri riječkom Art kinu Croatia. Gradonačelnik je kazao kako gradska uprava ima direktne i indirektne kontakte s filmskim produkcijama, budući da je za potrebe snimanja filmova često potrebna intervencija gradskih službi, što se tiče osiguranja javnih površina i njihovih zatvaranja za promet. Dolazak filmskih produkcija u Rijeku ima višestruki značaj za  promociju grada koji se prepoznaje u filmovima, ali i materijalnu korist, s obzirom na to da produkcijske kuće plaćaju usluge domaćim dobavljačima, angažiraju lokalne tvrtke i ljude i slično. Obersnel je kazao da se razmišlja o idejama formiranja filmskog studija u Rijeci koji bi omogućio snimanje scena i u zatvorenom.

Aleksandar Bulog (SDP) izrazio je kako se u posljednje vrijeme u medijima i u javnosti Rijeka spominje kao grad crnila, propadanja i rasula, stoga je zamolio gradonačelnika da vijećnicima opiše ulaganja Grada Rijeke koja se tiču ovogodišnjeg proračuna.

Gradonačelnik Obersnel je kazao da ne može u kratkom vremenskom roku odgovoriti o svim ulaganjima, kazavši da će u skoro vrijeme započeti projekti u vrijednosti 400 milijuna kuna, od kojih je značajan dio financiran putem europskih sredstava. Obersnel je izdvojio uređenje upravne zgrade Šećerane i broda Galeb gdje ukupna vrijednost projekta iznosi 80 milijuna kuna (67 milijuna kuna sufinancirano iz EU fondova), pri čemu su radovi na Šećerani već odmakli, dok će natječaj za uređenje broda Galeb biti raspisan u roku mjesec dana. Također, spomenut je projekt izgradnje Dječje kuće i Gradske knjižnice, ukupne financijske vrijednosti od 170 milijuna kuna (od čega je nešto manje od 70 milijuna kuna iz EU fondova). S realizacijom su započeti radovi na infrastrukturi i uređenju javnih površina unutar kompleksa Benčić, vrijedni oko 50 milijuna kuna. Početkom svibnja krenut će uređenje Krešimirove ulice i polaganje sabirnog kolektora, što je projekt vrijedan oko 35 milijuna kuna, čime započinje spomenuti veliki projekt KD Vodovoda i kanalizacije ukupne vrijednosti 1.7 milijardi kuna, a navedeni su i projekti energetske obnove zgrada (28 milijuna kuna, od čega je 9 milijuna kuna iz EU fondova), izgradnje Interpretacijskog centra prirodne baštine (16 milijuna kuna, uglavnom financiranog europskim sredstvima) te nabavka novih autobusa (48 milijuna kuna). Gradonačelnik je spomenuo ulaganja koja su u fazi pripreme, kao što je nastavak nabavke 30-tak novih autobusa, uređenje energane bivše Hartere, koja će kroz projekte Urbane aglomeracije biti prenamijenjena u Centar razvoja informatičkih tehnologija. Obersnel je obećao pisani odgovor u kojem će biti navedena i ulaganja u grad Rijeku koja vrše različite državne tvrtke, investitori i agencije.