U Osnovnoj školi Nikola Tesla održana je treća radionica u ciklusu od četiri radionice na temu prevencije nasilja u mladenačkim vezama, koje se provode u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u suradnji Policijske uprave primorsko-goranske i osnovne škole.

Radionicu pod nazivom „Kako prijatelji pomažu“ vodile su policijska službenica za nadzor i planiranje – za prevenciju, Ingrid Mavrić i stručna suradnica Osnovne škole Nikola Tesla, psihologinja Orjana Marušić Štimac za 18 učenika osmog razreda, uz nazočnost njihove razrednice Ivone Lambaša.

U uvodnom dijelu navedeni su rezultati istraživanja o spremnosti mladih na traženje pomoći, koji ukazuju da čak 79% žrtava nasilja u vezi nije tražilo pomoć (Ashley i Foshee, 2005.), a 54% mladih bi se, da dožive nasilje u vezi, prvo obratilo bliskom prijatelju (Ajduković i suradnice, 2011.), što je i jedan od osnovnih motiva održavanja ove radionice.

Potom su učenici podijeljeni u četiri grupe sa zadaćom da se u različitim situacijama nasilja u mladenačkim vezama pokušaju zamisliti u ulozi prijatelja žrtve ili  počinitelja nasilja te da rasprave unutar grupe što bi u toj situaciji učinili. Poslije desetominutnog rada u grupama i izlaganja svake grupe,  voditeljice radionice dale su povratne informacije te objedinile i nadopunile zaključke o učinkovitim ponašanjima koja mogu pomoći prijatelju ili prijateljici ako  je u nasilnoj vezi, bilo u ulozi žrtve ili počinitelja nasilja. Budući da se često kao jedan od načina reagiranja na ponašanje nasilnika spominjala primjena nasilja, poseban naglasak stavljen je na obrazloženje zašto nasilje nikad nije ispravan odgovor na nasilje.

Ciklus radionica o nasilju u mladenačkim vezamaTijekom svih aktivnosti učenici su bili izuzetno aktivni te pokazali da poznaju problematiku nasilja uopće. Visok stupanj motivacije i znanja o nasilju rezultiralo je realizacijom ciljeva radionice: usvajanje znanja o različitim oblicima nasilja, senzibiliziranje i motivacija za pomaganje prijateljima u nasilnim vezama, osvještavanje poželjnih ponašanja koje mogu poduzeti u situacijama kad su prijatelji u nasilnoj vezi, bez obzira da li trpe ili čine nasilje te osnaživanje učenika koji su u nasilnoj vezi da se obrate prijateljima za pomoć.

Na prvoj radionici učenici su educirani o tome što je nasilje,  a druga  radionica je bila posvećena načinu prepoznavanja nasilja u vezi.

Na prvoj radionici učenici su saznali u stvarnom svijetu najčešći oblici nasilja u mladenačkim vezama psihološko, fizičko i spolno nasilje, a neki od ovih oblika nasilja mogu se nastaviti i u virtualnom svijetu putem elektroničke tehnologije preko društvenih mreža, aplikacija za razgovor i bilo gdje na internetu gdje dolazi do komunikacije. Pojašnjeno je da se pod psihološkim nasiljem uz uvrede, stalno nadziranje, ucjenjivanje, zlostavljanje, prekomjerno slanje poruka, ponižavanje, omalovažavanje, zastrašivanje, podrazumijevaju i prijetnje.

Upoznati su i s najčešćim kaznenim djelima i prekršajima,  karakterističnim za nasilje u mladenačkim vezama, poput nametljivog ponašanja i naročito drskog i nepristojnog ponašanja, kao i činjenicom da osobe već s 14 godina postaju kazneno i prekršajno odgovorni.

Na drugoj radionici učenici su naveli da im je najlakše bilo prepoznati fizičko nasilje, nešto teže psihičko, posebno vezano za kontrolu ponašanja (stalna provjera gdje je partner, s kim je i što radi), a najteže im je bilo prepoznati elektroničko nasilje (čitanje partnerovih SMS poruka i e-mailova bez njegova znanja), za koje je nekolicina učenika smatrala da to čak i nije nasilje.

Završna, četvrta po redu radionica održat će se u petak, 24. studenoga u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke, a bit će posvećena temi kako izgleda dobra veza.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, u znak sjećanja na dan kada je 25. studenoga 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a nasilje nad ženama je kao važan javnozdravstveni problem prepoznato i u Hrvatskoj, radi čega se i provode različite preventivne aktivnosti uz već donesene zakonodavne mjere kojima se štiti svaka žrtva nasilja.

(tekst i foto: Policijska uprava primorsko-goranska)