Dobitnici književne Nagrade Drago Gervais za 2017. godinu su Darko Šeparović u kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela te Krešimir Stanišić u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na čakavskom dijalektu. Riječ je o jednoj od najdugovječnijih književnih nagrada u Hrvatskoj koju Grad Rijeka dodjeljuje svake dvije godine s ciljem poticanja književnog stvaralaštva.

Imena dobitnika Književne nagrade Drago Gervais objavili su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke i predsjednik Odbora Književne nagrade Drago Gervais Ivan Šarar, predsjednik Prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović i ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković.

Kao jedna od elemenata koji je doprinijelo popularizaciji nagrade na nacionalnoj razini je i činjenica da pobjednički rukopis u kategoriji neobjavljenih radova objavljuje Gradska knjižnica Rijeka, što je piscima s područja hrvatske u današnje vrijeme krizne izdavaštva izuzetno važno.

Neobjavljeno djelo: pobjednik Darko Šeparović s Krvotokom

Prosudbeno povjerenstvo u sastav Aleksandar Mijatović, Vlado Simcich, Ivica Prtenjača, Milorad Stojević i Darija Žilić primilo je 75 rukopisa u konkurenciji za nagradu za najbolje neobjavljeno književno djelo te 6 prijedloga tiskanih knjiga za nagradu za najbolje objavljeno književno djelo na nekome od idioma čakavskog narječja, objavljeno u protekle dvije godine (2015. i 2016.).

Nakon razmatranja neobjavljenih rukopisa i objavljenih knjiga koje su ušle u uži izbor nagrade odlučeno je da se za Književnu nagradu Drago Gervais za 2017. godinu u kategoriji neobjavljenog rukopisa predloži roman pod naslovom Krvotok poslan pod šifrom Bella Costa. Nakon proglašenja pobjedničkog rukopisa, otvaranjem kuverte sa šifrom utvrđeno je da je autor nagrađenog rukopisa Darko Šeparović iz Vela Luke.

Prosudbeno povjerenstvo ističe kako je u  raspravi istaknuto da se predloženi rukopis izdvaja svojom inovativnošću i provokativnošću. Tematski, riječ je o rukopisu koji će privući i zadržati čitateljevu pažnju. I to prije svega smjelim, i uglavnom uspjelim, izborom i slaganjem motiva, te posezanjem za izazovnijim načinima građenja kompozicije, izmjenom pripovjedačkih perspektiva, odstupanjem od očekivanih kronologičkih sljedova i rasporeda događaja. Osnovne fabularne linije sijeku se neočekivanim podudarnostima za koje se ne može jednoznačno odrediti prethode li zapletu – pa ih se pronalazi, ili mu slijede – pa ih se stvara.

Darko Šeparović rođen je 1987. u Veloj Luci na Korčuli gdje je i odrastao. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je poeziju i prozu te književne osvrte i intervjue u Zarezu, Quorumu, Autsajderskim fragmentima, knjigomat.com, agoncasopis.com… Za rukopis “Privikavanje” pohvaljen je na natječaju za nagradu Goran za mlade pjesnike 2012., a rukopis “Autopilot” nagrađen je nagradom Na vrh jezika i oknjižen 2015. Trenutno živi u Zagrebu.

Djelo na čakavskom: Porat uspomenov Krešimira Stanišića

U kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskoga narječja hrvatskoga jezika kao pobjednik izabrana je zbirka pjesama Krešimira Stanišića Porat uspomenov, Dvajseti vik, Senj, 2016.

Prosudbeno povjerenstvo utvrdilo je da djelo predstavlja izbor iz pjesništva Krešimira Stanišića (1938). Zbirka je pisana na senjskoj čakavštini (‘senjskoj besedi’) u akcentuaciji akademika Milana Moguša. Zbirka je opremljena rječnikom, citatima iz dosadašnje kritike o Stanišićevom pjesništvu („Besede o besedan“), bio-bibliogrfskom bilješkom o autoru („Ja-Krešo“ i „Trag Krešina pera“), pogovorom Ante Murna te CD-om s glazbenom izvedbom i pratnjom pjesama. Dijelovi zbirke „Grišpe životne“ i „Žukljina življenja“ sadrže zbirku fotografija senjskih radnika, seljaka, ribara, različitih osobenjaka, minulih i živućih „fakina“ i „munjenika“ prikazanih u neposrednim životnim situacijama, radnjama i stanjima. Ta dva završna dijela zbirke – fotografski albumi – tvore cjelinu s početnim dijelom „Bende“. Pored neupitne dijalektološke vrijednosti, ova multimedijalna pjesnička zbirka etnografski je doprinos; predstavlja ‘povijest odozdo’ iz perspektive mjesnih marginalaca, nesmještenih i neprilagođenih stanovnika Senja.

Pohvaljeni rukopisi

Osim nagrađenoga rukopisa, Prosudbeno povjerenstvo jednoglasno se složilo da treba pohvaliti rukopise proze „Pokreti u Bulji“ Igora Grbića iz Pule, „Pacijent iz sobe 19“ Zorana Žmirića iz Rijeke, „Bauk“ Zorana Pilića iz Zagreba, „Iva, Eva, Ana i ljudi“ Željka Funde iz Varaždina, „Šikara“ Jelene Dunato iz Rijeke, poezija „Svjetski dan samoće“ Dunje Dujmić Detoni iz Zagreba, „Korneti o bljubavi“ Petre Bezjak iz Rijeke, „Kat mi je srce bilo zoltan“ Nade Galant iz Žminja, drama „Mizantrutopija“ Sebastiana Antonija Kukavice iz Rijeke te priče za djecu Teta Trulala Mirte Kučan Moraal iz Rijeke.

Iako izvan konkurencije, zavrjeđuje osobitu pažnju rukopis Čakavski stihovi/Poèmes chacaves/Poèmas chacaus, prepjev pjesništva Drage Gervaisa na francuski i okcitanski jezik.

Svečana dodjela Nagrade održat će u listopadu, u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.