Grad Rijeka je sudjelovao na sastanku Radne skupine za zdravo starenje Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije, koji se održao 25. i 26. svibnja 2023. godine u talijanskim Udinama.

Predstavnici gradova članova na sastanku su predstavili trenutnu situaciju u njihovim lokalnim zajednicama nakon razdoblja COVID-19 krize, nova postignuća vezana uz temu zdravog starenja, razmijenili iskustva, te odredili teme na koje će se Radna skupina fokusirati u budućem razdoblju.

Uz Rijeku, sastanku su uživo prisustvovali predstavnici gradova: Horsensa, Brna, Novog Sada, Barcelone i Udina, kao i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije. Brojni drugi gradovi sudjelovali su na sastanku online. Grad Rijeku predstavljao je voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić.

Radna skupina za zdravo starenje

Radna skupina za zdravo starenje

Tijekom sastanka sudionicima je predstavljen rad Svjetske zdravstvene organizacije vezan uz zdravo starenje u prošlom desetljeću te postignuća Radne skupine u prethodnom razdoblju, a potom su gradovi predstavili trenutno stanje na lokalnoj razini te nova postignuća vezana uz temu zdravog starenja. Predstavljena je i metodologija izrade, odnosno ažuriranja, profila zdravog starenja za lokalnoj razini. Jedna od ključnih tema sastanka bila je odgovor gradova na krizne situacije, pa je tako između ostalog predstavljen i odgovor na veliki potres koji se dogodio 1976. godine, s epicentrom kod mjesta Gemona u blizini Udina, te uloga civilne zaštite u kriznim situacijama. Na kraju sastanka provedena je diskusija o agendi za budući rad Radne skupine te usuglašavanje oko akcijskog plana za razdoblje od 2023. do 2025. godine.

Sljedeći sastanak Radne skupine zakazan je za studeni 2023. godine u nizozemskom Utrechtu, a održat će se u sklopu velike godišnje konferencije Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije.

Radna skupina za zdravo starenje najdugovječnija je tematska grupa Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije, a Grad Rijeka njen je član od njenog osnutka 2004. godine.