Gradsko vijeće Grada Rijeke s 19 glasova za i šest suzdržanih prihvatilo je Smjernice Poglavarstva za 2007. godinu, a glavne primjedbe koje su na njih iznosili predstavnici opozicije odnosile su se na ponavljanje projekata iz godine u godinu te presporu realizaciju kapitalnih investicija. Odgovarajući na takve primjedbe, gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo kako se pritom uporno zaboravlja spomenuti projekte koji su u realizaciji, poput izgradnje kanalizacijskog sustava Grobinštine te izgradnja bazena na Kantridi, ili gotovo dovršene imovinsko-pravne pripreme za izgradnju sportske dvorane na Zametu.

Smjernice Poglavarstva za 2007. godinu

Predstavljajući Smjernica gradonačelnik je istaknuo da se optimizam da će se obiman program i ostvariti, temelji između ostaloga, na financijskim rezultatima gospodarskih subjekata u Gradu Rijeci, što je utjecalo i na povećanje poreznih prihoda Grada. Najavio je da se u 2007. godini neće povećavati naknade građanima, kao niti prihodi iz cijena komunalnih usluga namijenjenih razvoju, osim ako se značajno ne povećaju ulazni troškovi poslovanja na koja komunalna društva ne mogu utjecati. Jedina iznimka je cijena usluge gradskog prijevoza koja će biti povećana do 10 posto, budući da prema novim propisima autobusi za prijevoz putnika neće smjeti biti stariji od 18 godina. Zato će Grad Rijeka u narednih 5 do 6 godina godišnje nabavljati 15 do 20 novih autobusa, za što će biti potrebno namaći sredstva.
Također, povećat će se i broj poslovnih subjekata obveznika plaćanja spomeničke rente, budući da je Ministarstvo kulture proširilo zaštićenu urbanističku zonu na području Grada Rijeke.

Primjedbe da se kapitalni projekti u Smjernicama ponavljaju iz godine u godinu izrekli su vijećnik Darko Franić (HDZ) te Stevan Pejnović (PGS). Tako je Franić istaknuo kako su Smjernice dobre, ali je loša realizacija projekata, pa se projekti kao izgradnja nove prometnice na Srdočima, rekonstrukcija željezničkog podvožnjaka na Kantridi i autobusni kolodvor kontinuirano ponavljaju, dok je Pejnović istaknuo kako realizacija projekata, posebno što se tiče imovinsko-pravne pripreme, predugo traje. Klub vijećnika PGS-HSLS predložio je i uvrštavanje niz projekata u Smjernice, poput hitne sanacije lansirne rampe Torpedo ili izgradnje azila za životinje.

Premda se Poglavarstvo načelno složilo s prijedlozima kluba vijećnika, nije prihvaćen niti jedan amandman, budući da bi bilo nerealno da Poglavarstvo na sebe preuzme obvezu realizacije tih projekata u 2007. godini.

Ernest Cukrov (Radnička stranka) također je kritizirao ponavljanje projekata u Smjernicama te presporu realizaciju projekata, ali je i izrekao pohvalu za napredak učinjen u izgradnji komunalne infrastrukture i pomacima unutar projekta Rijeka – Inteligentni grad.
Osvrćući se na konstataciju o presporom odvijanju projekata, gradonačelnik je istaknuo kako realizacija projekata izvan roka ovisi o mnogim objektivnim okolnostima, od kojih je jedan od najvećih rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Taj je problem prepoznala i Vlada, koja priprema novi Zakon o izvlaštenju.

14. sjednica Gradskog vijeća

Nikola Mikuličić novi član Gradskog vijeća

Nikola Mikuličić novi vijećnik

Gradsko vijeće od danas ima novog člana, budući da je na mjesto preminulog vijećnika Ivana Farkaša, inače vijećnika HSU-a, došao njegov stranački kolega Nikola Mikuličić. Također, na upražnjena Farkaševa mjesta u Upravnom vijeću Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Skupštine KD Kozala imenovana je Ljiljana Cvjetović (HSU).

Aktualni sat

Na aktualnom satu predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić-Bukovac upitala je što gradska uprava poduzima po pitanju Josipa Šarića, koji se ovog tjedna lancima privezao za ulaz u zgradu uprave, te najavio kako neće odustati od svojih zahtjeva za naknadom od Grada Rijeke za svoje zemljište koje se nalazi u zelenom pojasu. U odgovoru na pitanje gradonačelnik Obersnel je naglasio kako i dalje ostaje pri stanovištu da je Prostorni plan Grada Rijeke zakonito donesen, da Poglavarstvo nema nikakvih obaveza prema nikome tko se našao u takvoj situaciji, no spremno je pomoći građanima koji su bili kupili terene u trenutku kad je provođena javna rasprava u okviru donošenja Prostornog plana.
“No, kod takvih obeštećenja vodit ćemo se isključivo procijenjenom vrijednošću zemljišta. Ne možemo učiniti ništa više od toga, a svatko tko smatra da nije pravedno obeštećen, može tražiti zaštitu putem suda. Što setiče šarića, do sada nitko iz Grada nije podigao niti će podići nikakvu prijavu za njegove postupke, a postupanje policije temelji se isključivo na njihovoj procjeni situacije”, kazao je Obersnel.

14. sjednica Gradskog vijeća

U pauzi sjednice

Vijećnik HSLS-a Željko Glavan upitao je kada će Riječki sajam preseliti u primjereniji prostor, na što je odgovoreno kako se u Smjernicama kao novi sajamski prostor predlaže dio prostora bivše Tvornice Torpedo. Prije preseljenja sajma, potrebno je otkupiti prostor od tvrtke u stečaju, u čemu Grad Rijeka očekuje inicijativu poduzetnika. Vijećnika Cukrova je pak zanimala politika Grada Rijeke kod izdavanja poslovnih prostora u vlasništvu Grada, posebno s aspekta da će se u prostorima knjižare Naprijed otvoriti trgovina robe. Obersnel je naglasio kako je tvrtka Naprijed sama tražila prenamjenu prostora, te da politika Grada Rijeke nije usmjerena protiv te djelatnosti, potkrepljujući izjavu činjenicom da je odlukom Grada mijenjana namjena poslovnih prostora trgovina u knjižare, pa su tako otvorene knjižare VBZ-a i Školske knjige.