Na svojoj posljednjoj sjednici u ovom mandatu, Gradsko vijeće Grada Rijeke usvojilo je paket mjera za pomoć poduzetnicima u prevladavanju teške gospodarske situacije, koji uključuje smanjenje zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu Grada Rijeke te izmjene i dopune Odluke o komunalnoj naknadi i Odluke o visini spomeničke rente.

Program mjera za pomoć poduzetnicima

Predstavljajući program mjera, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako se radi o pomoći poduzetnicima s ciljem sprječavanja daljnjeg pada proizvodnje, zatvaranja proizvodnih pogona i gubitka radnih mjesta.
“Želim istaknuti kako se radi o mjerama koje mogu pridonijeti preživljavanju, no poduzetnicima može puno više može pomoći stabilnost proračuna, budući da se s dvije trećine sredstava osigurava posao za poduzetnike,” kazao je gradonačelnik, istaknuvši kako se mjere počinju primjenjivati 1. svibnja, vrijedit će do 31. prosinca, a ukoliko se loša gospodarska situacija nastavi, i poslije tog datuma.
Jedna od mjera odnosni se na smanjenje mjesečne zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Rijeke, linearno za 10 posto, svim zakupcima, i još 10 posto onima koji se bave proizvodnjom, odnosno uslužnom djelatnošću, a koje su najviše pogođene recesijom. Ova se odluka odnosi na 29 prvenstveno proizvodnih djelatnosti. Također, usvojeno je smanjenje mjesečnog iznosa spomeničke rente u prvoj zoni na četiri kune, kao i smanjenje mjesečnih davanja po osnovi komunalne naknade. Uvodi se i poticanje riječkih poduzetnika kroz program depozitnog kreditiranja i subvencioniranje kamatne stope u funkciji poticanja gradskog turizma i proizvodnje. Preduvjet za subvencioniranje kamate je da korisnik kredita u periodu korištenja mora zadržati postojeći broj zaposlenih.

Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo mjere za pomoć poduzetnicima. Naime, kako je objasnila predsjednica kluba vijećnika HDZ-a Tomislava Zečević-Pedić, njezina stranka se slaže se mjerama Grada Rijeke, budući “da ih smatra svojima”. Gradonačelnik Obersnel kazao je kako se ne sjeća da je netko upozoravao na antirecesijske mjere na razini države u vrijeme donošenja proračuna za 2009. godinu, podsjetivši kako se Grad Rijeku kritiziralo što nije slijedio trend povećanja plaća kao na državnoj razini.

Vijećnici oporbe ipak su bili mišljenja da bi neke mjere trebale biti sveobuhvatnije, poput uvođenja stimulacije za svakog novozaposlenog djelatnika, kao i dodatno smanjenje iznosa komunalnog doprinosa za proizvodne djelatnosti te visine spomeničke rente.

Posljednja sjednica Gradskog vijeća travanj 2009

Gradsko vijeće usvojilo je i Mandatno izvješće za razdoblje od 2005. do 2009. godine

Mandatno izvješće za razdoblje 2005.-2009.

Gradsko vijeće usvojilo je i Mandatno izvješće za razdoblje od 2005. do 2009. godine. Predstavljajući obiman materijal, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je zadovoljan učinjenim.
“Rijeka je po mnogo čemu odskakala od hrvatskog prosjeka, pogotovo kad se govori o velikim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu. U proteklom razdoblju, nastojali smo, ne zapostavljajući daljnji razvoj infrastrukture, uložiti znatno više sredstava u sport, kulturu te odgoj i obrazovanje, smatrajući da ti segmenti čine Rijeku prepoznatljivom urbanom cjelinom,” kazao je Obersnel, istaknuvši kako se ne srami reći da dio projekata nije realiziran, što zbog objektivnih, što zbog subjektivnih razloga.

Predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić-Bukovac kazala je kako su svi napori bili usmjereni prema što efikasnijem korištenju bogatih riječkih resursa. Istaknuvši kako je tijekom mandata postojalo veliko zanimanje medija i građana za rad Gradskog vijeća, što pokazuje da postoji svijest da donesene odluke utječu na standard građana.

U ime HDZ-a, vijećnica Tomislava Zečević-Pedić istaknula je kako Mandatno izvješće pokazuje kako je puno toga zacrtanog smjernicama napravljeno, ali isto tako se mogu navesti i projekti koji nisu ostvareni, odnosno započeti su, ali nisu realizirani do kraja. U tom smislu spomenula je izgradnju 2000 parkirnih mjesta, uređenje novog sajamskog prostora u Torpedu, nove prostore doma umirovljenika te objekte kao što su Gradska knjižnica Rijeka te Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Zečević-Pedić posebno se istaknula, po njoj, nedovoljno ostvaren program ulaganja u odgoj i školstvo, izdvajajući kao primjer nedovršenu izgradnju novog vrtića u zapadnom dijelu grada Rijeke.

Uključujući se u raspravu, gradonačelnik Obersnel naglasio je kako je samo za funkcioniranje vrtića u proteklom mandatu uloženo 180 milijuna kuna, u školstvo 77 milijuna kuna – što je znatno više nego što Grad dobivamo kroz decentralizirana sredstva, kroz Dom mladih uloženo je 12 milijuna kuna, a u objekte odgoja i školstva uloženo 30,4 milijuna kuna, sveukupno preko 317 milijuna kuna.

Detaljni plan uređenja stambenog područja Martinkovac

Usvojen je i Detaljni plan uređenja stambenog područja Martinkovac te prihvaćen prijedlog o imenovanju dvije nove ulice na Srdočima, koje će nositi imena Dragutina Tadijanovića i Antuna Gustava Matoša.

Brojna pitanja na aktualnom satu

Vijećnik HDZ-a Josip Rupčić upitao je gradonačelnika hoće li, nakon informacije da će se zgrada terapijske zajednice za liječenje ovisnika na Pulcu prenamijeniti za potrebe Centra za rehabilitaciju Rijeka, ispričati stanovnicima Mjesnog odbora Brašćine-Pulac što ih je nazvao “šačicom ljudi koja se zalaže za uske interese”. Gradonačelnik Obersnel je podsjetio kako i dalje smatra kako je na Pulcu trebala biti Terapijska zajednica te da je Grad Rijeka pristao na inicijativu da se objekt može i prenamijeniti, samo da objekt u kojeg su uložena velika sredstva poreznih obveznika ne stoji prazan. Zato je gradonačelnik istaknuo kako se neće ispričati, jer i dalje smatra da je to učinjeno zbog interesa uskog kruga ljudi. Dodatno, postavio je i pitanje hoće li se neko od stanovnika ili Ministarstva obrane ispričati obiteljima ovisnika, koji ni dan danas na području Hrvatske nemaju niti jednu državnu terapijsku zajednicu.

Na pitanje vijećnice Nataše Juriše (HDZ) o dinamici naplate zakupnine u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Rijeke, gradonačelnik je odgovorio kako je naplata u prvim mjesecima 2009. godine za 8 do 9 posto manja nego u istom razdoblju protekle godine, što još uvijek ne smatra zabrinjavajućim.

Vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić upitao je o realizaciji projekta trećeg, tunelskog koridora u Rijeci, predviđenog smjernicama. Gradonačelnik Obersnel kazao je kako je smjernicama zacrtano iniciranje tog projekta, budući da Grad nema niti obvezu niti financijske kapacitete da izgradi tako velik objekt, koji bi povezivao dvije državne prometnice. Grad Rijeka je koridor ucrtao u Generalni urbanistički plan Rijeke, a prometnica je i dio strategije razvoja riječkog prometnog pravca.

Na pitanje vijećnika Darka Crnkovića (SDP) o stavljanju u funkciju čvora Rujevica s pristupnom cestom, odgovoreno je kako će radovi na čvoru biti gotovi do kraja travnja, nakon čega slijedi i tehnički pregled. Vijećnica SDP-a Ivana Jurčić upitala o uređenju parkova u Rijeci, na što gradonačelnik odgovorio kako će početkom svibnja završiti 1,3 milijuna kuna vrijedni radovi na uređenju parka Vojak. Veličine 4000m², park neće biti samo zelena površina, već će uključivati i dječje igralište i druge sadržaje. Do kraja godine počet će i uređenje parka u Ulici Pomerio.

Vijećnica Tomislava Zečević Pedić (HDZ) upitala je što je s gradnjom garaže na Brajdi, na što je dobila odgovor kako trenutno traju pregovori s investitorom koji se javio na natječaj te se očekuje skoro potpisivanje ugovora. Vijećnike je zanimalo i zašto je s dnevnog reda sjednice skinuta točka o donošenju DPU-a stambenog područja Trsat. Jedini razlog, istaknuto je, nalazi se u činjenici što se nije uspjelo dovoljno brzo dobiti suglasnost Ministarstva graditeljstva.