Što građani trebaju učiniti kod sumnje na simptome korona virusa.

Što učiniti ako sumnjate na simptome korona virusa?

  • ako osoba posumnja na simptome korona virusa, treba ostati kod kuće te konzultirati obiteljskog liječnika ili pozvati Službu 112, odnosno 113 koja će obavijestiti dežurnog epidemiologa KBC-a Rijeka gdje postoji 24 satno dežurstvo.
  • povišena temperatura uz kašalj i otežano disanje mogući su simptomi zaraze korona virusom, a temeljem pregleda sumnju postavlja liječnik.
  • nakon postavljanja sumnje, liječnik dogovara pregled ili hospitalizaciju ili sugerira liječenje kod kuće.

Gdje se još možete obratiti?

U suradnji Doma zdravlja PGŽ i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ uspostavljen je rad izdvojene lokacije za dodatni kontakt s osobama sa sumnjom na infekciju korona virusom, ali i osobama koji žele više informacija o tom javnozdravstvenom problemu. Radi se o svojevrsnom punktu za savjetovanje svima izuzev pacijenata kojima je određena samoizolacija, kapacitetu koji se nalazi na lokalitetu uz zgradu koju dijele NZZJZ i Dom zdravlja PGŽ, Krešimirova 52a, u šatoru koji je dodatno opremljen kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze između osobe koja ima potrebu za zdravstvenom zaštitom i zdravstvenog osoblja koji će biti u tom prostoru, specijalist epidemiolog i medicinska sestra prvostupnica sestrinstva.

Rad ovog kapaciteta je od 8 sati ujutro do 20 sati navečer, a uspostavljen je i dodatni telefon na koji se mogu javiti svi zainteresirani građani nakon što su se prethodno konzultirali sa svojim liječnikom 091 241 82 15.

Također, na parkiralištu ispred zgrade koju dijele NZZJZ i Dom zdravlja PGŽ, Krešimirova 52a, dostupno je drive in testiranje na koronavirus. To znači da oni građani koji od svojih obiteljskih liječnika ili epidemiologa imaju propisane indikacije na bolest mogu automobilom doći ispred zgrade na uzimanje uzorka.

 

Što učiniti ako Vas je liječnik uputio u bolnicu?

  • ako pacijent dolazi osobnim vozilom u zdravstvenu ustanovu (KBC Rijeka ili Hitni medicinski trakt), potrebno je najaviti se telefonom i čekati u vozilu dok god po njega ne dođe medicinska pratnja u zaštitnoj odjeći.

Što ako ste u proteklih 14 dana boravili u inozemstvu?

  • osobe koje su u zadnjih 14 dana boravile na područjima zahvaćenima epidemijom korona virusa, bit će pregledane na graničnim prijelazima i dobit će uputu o postupanju koje dostavlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo/Referentni centar za epidemiologiju/ i Infektivna klinika „Fran Mihaljević” iz Zagreba u skladu s uputama nacionalnog stožera.

Izvor: Preporuke Stožera za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije (25. veljače 2020.) i Stožera civilne zaštite Primorsko goranske zaštite. Više na stranicama Primorsko-goranske županije.

Testiranje na COVID-19 na osobni zahtjev bez prethodnog naručivanja

Testiranje na COVID-19 na osobni zahtjev (Drive in) provodi se svakim radnim danom i subotom od 8 do 12 sati, na parkiralištu pored zgrade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a , Krešimirova 52a.

Cijena testa je 698,21 kn.

Rezultati testiranja gotovi su u roku od 48 sati i mogu se preuzeti osobno na šalteru od ponedjeljka do petka od 7 do 19 sati, subotom od 8 do 15 sati i nedjeljom od 10 do 14 sati, odnosno šalju se putem e-maila.

Fizičke osobe:

  • Prije testiranja potrebno je dostaviti popunjenu narudžbenicu (na linku ispod teksta ili na šalteru) i izvršiti plaćanje na šalteru u prizemlju Zavoda

Pravne osobe:

  • Popunjenu narudžbenicu/odobrenje s podacima za testiranje potrebno je poslati na mail adresu narucivanje.poslovni@zzjzpgz.hr
  • Testiranje se organizira po dogovoru