Što građani trebaju učiniti kod sumnje na simptome korona virusa.

Što učiniti ako sumnjate na simptome korona virusa?

  • ako osoba posumnja na simptome korona virusa, treba ostati kod kuće te konzultirati obiteljskog liječnika ili pozvati Službu 112, odnosno 113 koja će obavijestiti dežurnog epidemiologa KBC-a Rijeka gdje postoji 24 satno dežurstvo.
  • povišena temperatura uz kašalj i otežano disanje mogući su simptomi zaraze korona virusom, a temeljem pregleda sumnju postavlja liječnik.
  • nakon postavljanja sumnje, liječnik dogovara pregled ili hospitalizaciju ili sugerira liječenje kod kuće.

Gdje se još možete obratiti?

U suradnji Doma zdravlja PGŽ i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ uspostavljen je rad izdvojene lokacije za dodatni kontakt s osobama sa sumnjom na infekciju korona virusom, ali i osobama koji žele više informacija o tom javnozdravstvenom problemu. Radi se o svojevrsnom punktu za savjetovanje svima izuzev pacijenata kojima je određena samoizolacija, kapacitetu koji se nalazi na lokalitetu uz zgradu koju dijele NZZJZ i Dom zdravlja PGŽ, Krešimirova 52a, u šatoru koji je dodatno opremljen kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze između osobe koja ima potrebu za zdravstvenom zaštitom i zdravstvenog osoblja koji će biti u tom prostoru, specijalist epidemiolog i medicinska sestra prvostupnica sestrinstva.

Rad ovog kapaciteta je od 8 sati ujutro do 20 sati navečer, a uspostavljen je i dodatni telefon na koji se mogu javiti svi zainteresirani građani nakon što su se prethodno konzultirali sa svojim liječnikom 091 241 82 15.

Što učiniti ako Vas je liječnik uputio u bolnicu?

  • ako pacijent dolazi osobnim vozilom u zdravstvenu ustanovu (KBC Rijeka ili Hitni medicinski trakt), potrebno je najaviti se telefonom i čekati u vozilu dok god po njega ne dođe medicinska pratnja u zaštitnoj odjeći.

Što ako ste u proteklih 14 dana boravili u inozemstvu?

  • osobe koje su u zadnjih 14 dana boravile na područjima zahvaćenima epidemijom korona virusa, bit će pregledane na graničnim prijelazima i dobit će uputu o postupanju koje dostavlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo/Referentni centar za epidemiologiju/ i Infektivna klinika „Fran Mihaljević” iz Zagreba u skladu s uputama nacionalnog stožera.

 

Izvor: Preporuke Stožera za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije (25. veljače 2020.) i Stožera civilne zaštite Primorsko goranske zaštite. Više na stranicama Primorsko-goranske županije.

Skip to content