Epidemija korona virusa donijela je i posebnu vrstu zajedništva i solidarnosti među ljudima. Ova se stranica tiče akcija i aktivnosti koje zaslužuju biti istaknute kao primjeri ljudskosti i spremnosti na dodatni angažman u teškim vremenima. Hvala svima koji pomažu!

Iz dramatične epidemije ogromnih razmjera koja pokorava sve države Europe i praktički čitavog svijeta, Rijeka nije izuzeta. No, ova epidemija ujedno je donijela i jednu specifičnu vrstu požrtvovnosti, zajedništva i solidarnosti među ljudima, tako i građanima Rijeke.

Ovdje donosimo nekoliko linkova na objave koje nalazimo u medijima, na društvenim mrežama i web stranicama različitih organizacija. Tiču se akcija i aktivnosti koje zaslužuju biti istaknute kao primjeri ljudskosti, spremnosti na dodatni angažman u teškim vremenima i kao primjeri neuništive povezanosti među ljudima.

Volonteri Crvenog križa

Volonteri Crvenog križa dostavljaju hranu i lijekove građanima starije životne dobi, te bolesne i nemoćne, koji se smatraju najrizičnijim skupinama stanovnika u vrijeme epidemije korona virusa

Na raspolaganje Crvenom križu stavio se i dio zaposlenika Rijeke 2020. koji u vremenu neodržavanja kulturno-umjetničkih programa koriste godišnje odmore umjesto korištenja u ljetnom razdoblju. Oni se odazivaju i pomažu u različitim aktivnostima prema zahtjevima Crvenog križa.

Grupa Jedni za Druge: Rijeka

Grupa Jedni za Druge: Rijeka  okuplja 120 volontera i volonterki, koji, pridržavajući se najstrožih sigurnosnih mjera, pomažu starijim i kronično bolesnim ljudima u nabavci lijekova i hrane.

Građani u potrebni volontere mogu dobiti putem besplatnog telefona 0800 900 890.

Klub navijača Armada

KN Armada Rijeka stavila se na raspolaganje Stožeru civilne zaštite Primorsko – goranske županije za bilo kakav oblik pomoći ovisno o potrebi i pozvala sve svoje članove na odaziv.

Armada je pomogla i u iseljavanju Studentskog naselja “Ivan Goran Kovačić” koje će za vrijeme pandemije koronavirusa biti karantena za smještaj bolesnika sa lakšim simptomima.

Gradske kulturne ustanove

Dvije riječke kazališne kuće stvaraju online program kako bi mala i velika publika mogla uživati u kulturi, čak i u vrijeme izolacije i zatvorenih vrata mnogih ustanova. „Zajc uz vas online“ naziv je programa koji producira HNK Ivana pl. Zajca, a „U lutkarsko s kauča“ naziv je programa koji stvara Gradsko kazalište lutaka

Gradska knjižnica Rijeka olakšala je dobivanje PIN-a za korištenje aplikacije ZaKi Book namijenjene čitanju e-knjiga dostupnih u Gradskoj knjižnici Rijeka. Ujedno, knjižnica objavljuje i preporuke naslova koje građani mogu posuditi za e-čitanje

Dekameron – platforma za književno stvaralaštvo i čitanje 

Mlade riječke književnice otvorile su platformu za kolektivno književno stvaralaštvo u kojem mogu sudjelovati svi zainteresirani autori i čitatelji.

Volim grad koji teče

Na facebook stranici „Volim grad koji teče“, osim druženja članova grupe i međusobne online komunikacije kojom se krati vrijeme u izolaciji, može se pronaći niz pojedinačnih inicijativa građana, ponuda pomoći i pohvala onima koji pomažu. Mnoge su objave dirljive, mnoge praktične, a kreću se od ponude podjele hrane i namirnica uz osiguranje svih mjera zaštite, preko ponuda izvođenja kućnih ljubimaca u šetnju, sve do ponuda besplatnih online tečajeva stranih jezika

Taxi prijevoznik Fićo transporti

Taxi prijevoznik Fićo Transporti objavio je da na području grada Rijeke medicinsko osoblje KBC-a prevozi GRATIS na posao i s posla.

Ukoliko znate da postoje i druge građanske inicijative, udruge i organizacije koje na siguran način, poštujući mjere zaštite, pomažu i doprinose zajednici u ovim teškim trenucima te zaslužuju biti ovdje istaknute, javite nam na mail: redakcija@rijeka.hr

Skip to content