Epidemija korona virusa donijela je i posebnu vrstu zajedništva i solidarnosti među ljudima. Ova se stranica tiče akcija i aktivnosti koje zaslužuju biti istaknute kao primjeri ljudskosti i spremnosti na dodatni angažman u teškim vremenima. Hvala svima koji pomažu!

Iz dramatične epidemije ogromnih razmjera koja pokorava sve države Europe i praktički čitavog svijeta, Rijeka nije izuzeta. No, ova epidemija ujedno je donijela i jednu specifičnu vrstu požrtvovnosti, zajedništva i solidarnosti među ljudima, tako i građanima Rijeke.

Ovdje donosimo nekoliko linkova na objave koje nalazimo u medijima, na društvenim mrežama i web stranicama različitih organizacija. Tiču se akcija i aktivnosti koje zaslužuju biti istaknute kao primjeri ljudskosti, spremnosti na dodatni angažman u teškim vremenima i kao primjeri neuništive povezanosti među ljudima.

Volonteri Crvenog križa

Volonteri Crvenog križa dostavljaju hranu i lijekove građanima starije životne dobi, te bolesne i nemoćne, koji se smatraju najrizičnijim skupinama stanovnika u vrijeme epidemije korona virusa

Na raspolaganje Crvenom križu stavio se i dio zaposlenika Rijeke 2020. koji u vremenu neodržavanja kulturno-umjetničkih programa koriste godišnje odmore umjesto korištenja u ljetnom razdoblju. Oni se odazivaju i pomažu u različitim aktivnostima prema zahtjevima Crvenog križa.

U suradnji Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatske ljekarničke komore pokrenut je projekt “Pozovi za zdravlje”. Građani koji boluju od kroničnih bolesti, u izolaciji ili samoizolaciji su ili se pak teško kreću, mogu putem besplatnog telefona Hrvatskog Crvenog križa 0800 11 88 ili na izravni broj pozivnog centra Hrvatske ljekarničke komore 072 700 222 dobiti savjet ljekarnika i besplatnu dostavu receptnih lijekova.

Grupa Jedni za Druge: Rijeka

Grupa Jedni za Druge: Rijeka  okuplja 120 volontera i volonterki, koji, pridržavajući se najstrožih sigurnosnih mjera, pomažu starijim i kronično bolesnim ljudima u nabavci lijekova i hrane.

Građani u potrebni volontere mogu dobiti putem besplatnog telefona 0800 900 890.

Grupa Zajedno smo jači Rijeka

Grupa Zajedno smo jači Rijeka služi povezivanju ljudi koji su u rizičnoj skupini i samoizolaciji, s onima koji su u mogućnosti za njih obaviti neophodne stvari poput nabavljanja namirnica, lijekova itd.

Udruga SKANI kreativni centar 50+

Udruga SKANI kreativni centar 50+ i njezini volonteri pružaju pomoć potrebitim građanima Rijeke i okolice, koji zbog dobi ili zdravstvenog stanja imaju povećani rizik od zaraze korona virusom, ili im je zbog životnih okolnosti potrebna pomoć u dostavi namirnica, lijekova, prijevoza do bolnice. Volonteri su organizirani po zonama i svojim su sugrađanima kojima treba podrška na raspolaganju svakodnevno od 0 do 24 sata. Udruga je registrirana za asistenciju i pomoć osobama treće dobi, a u radu se volonteri pridržavaju svih zdravstvenih preporuka. Građani volontere mogu kontaktirati putem telefona 0915819809, 098517545 i 0915959643.

Klub navijača Armada

KN Armada Rijeka stavila se na raspolaganje Stožeru civilne zaštite Primorsko – goranske županije za bilo kakav oblik pomoći ovisno o potrebi i pozvala sve svoje članove na odaziv.

Armada je pomogla i u iseljavanju Studentskog naselja “Ivan Goran Kovačić” koje će za vrijeme pandemije koronavirusa biti karantena za smještaj bolesnika sa lakšim simptomima.

Gradski vrtići pripremili niz ideja za igru i aktivnosti djece kod kuće

Iako su dječji vrtići zatvoreni, izvanrednim okolnostima ne prestaje dječja potreba za igrom i učenjem. Stoga su stručni suradnici gradskih dječjih vrtića putem Facebooka i web-stranica svojim korisnicima, ali dijelom i svim zainteresiranima ponudili niz korisnih ideja za igru i aktivnosti kod kuće.

Humanitarna akcija i crowfunding kampanja za nabavku medicinskih uređaja i zaštitne opreme

Kako su zbog situacije uzrokovane epidemijom korona virusom aktivnosti humanitarne akcije Sve za našu djecu 2020. morale bit otkazane, organizatori akcije, Udruga Riječko srce i Kanal Ri,  odlučili su broj humanitarnog telefona, otvorenog u svrhu te akcije, prenamijeniti za potrebe KBC-a Rijeka.

U dogovoru s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, sva sredstva prikupljena pozivom na humanitarni broj 0609009 bit će namijenjena kupnji defibrilatora Klinici za infektivne bolesti KBC-a Rijeka.

Pozivom na broj 0609009 broj građani u tu svrhu doniraju 5 kn + PDV.

Dr. Ivor Ković, koji se nakon sedam godina rada u Londonu za vrijeme pandemije vratio u Hrvatsku, u suradnji sa svojim kolegama pokrenuo je crowfunding kampanju. Kampanjom se prikupljaju sredstva za početak proizvodnje CroResp uređaja i osigurati besplatne respiratore za zdravstveno osoblje.

Donacije zaštitne opreme

Brojni su se pojedinci, udruge i tvrtke svojim donacijama pomogli građane i institucije, u prvom redu zdravstvene, poklanjanjem maski, vizira i ostale nužne zaštitne opreme, kako bi građani i zdravstveni radnici bili što sigurniji.

Potpora volonterskim aktivnostima studenata i zaposlenika Sveučilišta u Rijeci

Zaklada Sveučilišta u Rijeci raspisala je Javni poziv Fonda ”Riječko iskustvo za riječku izvrsnost – Smjer Zajedno” s ciljem što brže i učinkovitije potpore volonterskim aktivnostima studenata ili zaposlenika Sveučilišta u Rijeci koje rješavaju novonastale i dokidaju moguće nove potrebe uslijed situacije nastale epidemijom koronavirusa.

Online tečaj za trudnice u Rijeci

Dom zdravlja se prilagodio ograničenjima vezanim uz sprečavanje širenja zaraze koronavirusom i tečaj pripreme trudnica organizira online, u razdoblju od 18. do 28. svibnja.

Online ponuda domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova

Nakon zatvaranja zelenih dijelova tržnica, kao mjere prevencije širenja zaraze koronavirusom, obiteljska poljoprivredna gospodarstva svoje su domaće proizvode građanima Rijeke i Primorsko-goranske županije ponudila putem interneta. Domaći proizvođači su prvo dobili mogućnost da svoje proizvode građanima dostave okviru Facebook grupe Kupuj lokalno!, koju je pokrenula Bojana Guberac.

Uslijed prevelike potražnje i nemogućnosti sistematiziranja ponude i sadržaja, pojavila potreba da se ovo tržište preseli u samostalni virtualni prostor. Korisnik 10. generacije Startup inkubatora Rijeka, a ujedno i trećenagrađeni u toj pretposljednjoj generaciji Matija Lukanić odlučio je pomoći lokalnim OPG-ovima i proizvođačima hrane pića na način da je u iznimno kratkom roku razvio web stranicu KupujLokalno.hr, koja je tako postala virtualno tržište domaćih proizvoda uz mogućnost dostave.

Gradske kulturne ustanove

Dvije riječke kazališne kuće stvaraju online program kako bi mala i velika publika mogla uživati u kulturi, čak i u vrijeme izolacije i zatvorenih vrata mnogih ustanova. „Zajc uz vas online“ naziv je programa koji producira HNK Ivana pl. Zajca, a „U lutkarsko s kauča“ naziv je programa koji stvara Gradsko kazalište lutaka.

S postupnim popuštanjem protuepidemijskih mjera dolazi i do otvaranja pojedinih ustanova, najavljen je i nastavak programa u sklopu EPK projekta, ali su HNK Ivana pl. Zajca i Gradsko kazalište lutaka najavili nastavak online programa i u svibnju.

U sklopu povratničkog programa Gradskog kazališta lutaka Rijeka, riječki će lutkari od 20. do 23. svibnja kao poklon građanima kvartovsku turneju kroz tri izvedbe interaktivne glumačke predstave „Čarobna svirala“.

Riječki simfonijski orkestar izveo je početkom lipnja, a pod pokroviteljstvom Ine, koncert posvećen medicinskom osoblju, herojima u borbi protiv Covida- 19.

Gradska knjižnica Rijeka olakšala je dobivanje PIN-a za korištenje aplikacije ZaKi Book namijenjene čitanju e-knjiga dostupnih u Gradskoj knjižnici Rijeka. Ujedno, knjižnica objavljuje i preporuke naslova koje građani mogu posuditi za e-čitanje. Gradska knjižnica Rijeka svojim članovima nudi mogućnost posudbe e-knjiga na hrvatskom jeziku preko aplikacije ZaKi Book. Gradska knjižnica Rijeka omogućila je upis i obnovu članstva online putem, kako bi članovi kojima je istekla članarina ili pak oni koji tek žele postati članovi, mogli koristiti uslugu e-knjižnice.

Gradska knjižnica Rijeka od 25. svibnja pokreće besplatne poduke i podršku “online” učenju (za osnovnoškolce i srednjoškolce).

Na popularnoj platformi MUBI je otvorena posebna stranica za posjetitelje Art-kina koji u naredna tri mjeseca imaju opciju potpuno besplatnog gledanja svih filmova u ponudi MUBI-ja.

Art-kino početkom svibnja održalo je Kućnu školu filma – besplatnu petodnevnu online radionicu filmske pismenosti, pod mentorstvom filmskog kritičara Dejana Durića s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Također, povoljna slika epidemiološke situacije sredinom svibnja dala je zeleno svjetlo za realizaciju programa Autokino gdje riječka publika, iz sigurnosti svog automobila, nakon gotovo dva mjeseca pauze, može ponovno uživati u čarima velikog filmskog platna.

Mnoštvo ideja kako ispuniti dječje dane kod kuće može se pronaći u magazinu za djecu Brickzine. To je magazin o stvaranju kulture za djecu koji je nastao unutar programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Ministarstvo kulture donosi popis kulturnih sadržaja koji su dostupni online diljem Hrvatske.

Sportska lektira – rječju i slikom

Program Riječkog sportskog saveza Sportska lektira namijenjen učenicima nižih razreda osnovne škole, dostupan je svima online na YouTube kanalu Riječkog sportskog saveza. Na kanalu će se sukcesivno podići osam knjiga o vrhunskim sportašima i različitim sportovima. Djeca mogu pratiti ilustracije i slušati sportske priče koje čita Danica Juričić Spasović.

Tete i barbe pričalice – Svakog dana jedna priča

Budući da trenutačno tete i barbe pričalice iz Portića ne mogu posjećivati djecu u Dječjoj bolnici na Kantridi i svojim pričama im olakšati boravak u bolnici, pokrenuli su čitanje i pričanje priča od kuće – Svakog dana jedna priča. Tete i barbe pričalice svakoga dana pokloniti čitanje ili pričanje jedne priče za djecu, ali i odrasle. Priče se objavljuju u 19 sati, u vrijeme kada tete i barbe pričalice običavaju posjećivati djecu u bolnici. Sve priče su dostupne i za naknadno slušanje/gledanje na mrežnim stranicama Portića.

Dekameron – platforma za književno stvaralaštvo i čitanje 

Mlade riječke književnice otvorile su platformu za kolektivno književno stvaralaštvo u kojem mogu sudjelovati svi zainteresirani autori i čitatelji.

Besplatno gledanje filmova nastalih u sklopu udruge Filmaktiv

Riječka udruga Filmaktiv povodom svog šesnaestog rođendana daje svima na slobodno i besplatno gledanje svoje filmove.

Damir Urban poklonio Riječanima 12 mini glazbenih nastupa

Damir Urban, Luka Toman i Sandi Bratonja su iz Turističkog autobusa održali 12 malih glazbenih nastupa diljem Rijeke kao poklon svim Riječanima u vrijeme epidemije koronavirusom. Sve lokacije na kojima su se održale svirke odabrane su na način da građani neometano mini koncert mogu pratiti bez napuštanja svojih domova, prozora i balkona.

Potaknuti Urbanovim primjerom i odličnim prijemom građana, i drugi su glazbenici, poput Ritma podzemlja, KK Belvedere i Inicijative za kvart koji organiziraju seriju Anti-korona partyja na krovovima Kozale ili pak Vlatka Filčića, Betty i Damira Vrbljanca koji su organizirali kvartovski koncert na Zametu, počeli održavati svirke po kvartovima, uveseljavajući građane i šireći optimizam.

Drive in party na parkiralištu Stadiona Kantrida

U organizaciji agencije Alterna te DJ-eva Recep i Bruns Lay na Stadionu Kantrida se u petak, 22. svibnja održava prvi u Hrvatskoj Drive In Groove party uz disco i house glazbu. U suradnji s TZ grada Rijeke i KD Autotrolej, klasični stage zamijenit će turistički autobus. Događaju mogu prisustvovati isključivo posjetitelji u automobilima, a ostanak u automobilu je obvezan za vrijeme održavanja događaja. Sva sredstva od ulaznica bit će donirana KBC-u Rijeka.

Dani otvorenih prozora Glazbene škole I. M. Ronjgova

Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova Rijeka preselila je koncerte u “Glazbene sličice” na Facebooku i Instagramu, a njihov “Dan otvorenih vrata” postaje “Mjesec otvorenih prozora” na društvenim mrežama.

Band aid “Iz moje sobe” širi optimizam pjesmom “Sutra”

Band Aid Istre, Kvarnera i Gorskog kotara „Iz moje sobe“ na You Tube kanalu je predstavio pjesmu „Sutra“. Stihove za pjesmu potpisuju Marina Cetina i Marin Tuhtan (glazba i aranžman). U izvođenju pjesme sudjelovali su brojni izvođači iz Istre, Primorja i Gorskog kotara. Audio i video materijal je snimljen u kućnim uvjetima na mobitelima, ali i u profesionalnim studijima.
„Iskoristimo ovaj poseban trenutak i probajmo stvoriti drukčiji, jedan bolji svijet – izgradimo ga bez straha i bez strepnje s vjerom u bolje i pozitivnije sutra“, poručuju glazbenici.

Zajednički video iz izolacije jazz glazbenika

Glazbenici koji su u posljednjih dvadesetak godina svirali ili sviraju u Elvis Stanić Groupu snimili su zajednički video iz izolacije “Peter Pan Picking Strawberries”, kako bi pozitivnom energijom i optimizmom pobijediti pandemiju.

Noć velikog čitanja 2020 članova književne skupine Ri Lit

Na YouTube kanalu održala se Noć velikog čitanja 2020 članova književne skupine Ri Lit.

Zvučne slikovnice o obitelji Frankopan i frankopanskim kaštelima

Kako bi djeca i tijekom boravka kod kuće nastavila upoznavati baštinu obitelji Frankopan, u sklopu EU projekta Putovima Frankopana nastaju zvučne slikovnice. Naime, kako su zbog koronavirusa morali biti zaustavljeni obilasci škola Primorsko-goranske županije u kojima smo održavali kvizove, pričaonice i kreativne radionice, voditelji projekta su odlučili čudesne priče o Frankopanima donijeti u domove djece diljem Hrvatske, a i šire. Do sada su izdane dvije zvučne slikovnice, koje se naslanjaju na lokacije interpretacijskih centara o Frankopanima: Krk, Bribir, Bakar, Kraljevica, Grobnik, Trsat, Čabar i Brod na Kupi.

Online radionica digitalnog pripovijedanja

Online radionica digitalnog pripovijedanja provodi se u sklopu projekta Stories Behind Cities / Priče iza gradova koji okuplja partnere iz Srbije, Hrvatske, Rumunjske i Italije i koja se bavi pričama, narativnima, mitovima i legendama povezanima s mjestima konflikta. Cilj projekta je formirati nove vizije Rijeke, Novog Sada i Temišvara istražujući nove priče i nematerijalnu baštinu koja ih povezuje.

Volim grad koji teče

Na facebook stranici „Volim grad koji teče“, osim druženja članova grupe i međusobne online komunikacije kojom se krati vrijeme u izolaciji, može se pronaći niz pojedinačnih inicijativa građana, ponuda pomoći i pohvala onima koji pomažu. Mnoge su objave dirljive, mnoge praktične, a kreću se od ponude podjele hrane i namirnica uz osiguranje svih mjera zaštite, preko ponuda izvođenja kućnih ljubimaca u šetnju, sve do ponuda besplatnih online tečajeva stranih jezika.

Knjižica za djecu ”Nešto se jako čudno dogodilo u mojem gradu”

Izv. prof. dr. sc. Sanja Tatalović Vorkapić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, potaknuta aktualnom situacijom oko Koronavirusa, prevela je na hrvatski jezik knjižicu ”Nešto se jako čudno dogodilo u mojem gradu”, koja može poslužiti kao priručnik za djecu i njihove roditelje, kao i odgajatelje i učitelje te olakšati pojašnjavanje djeci ove nenadane situacije.

Riječani se pridružili online utrkama

Riječki trkači okupljeni u Sportsko-rekreativnu udrugu „Torpedo Runners“ sudjelovali su u virtualnoj utrci Wings for Life i ukupno pretrčali 345,26 kilometara, a sudjeluju i u virtualnoj ligi „Jači od korone“.

Zbog zabrana uzrokovanih koronavirusnom situacijom te odgodom svih ovogodišnjih poslovnih HT B2Run utrka za listopad (utrka u Rijeci će se održati 15. listopada), organizatori su pokrenuli najveći trkački online izazov organiziran u Hrvatskoj – „HT B2Run Challenge #ostanidoma“. Gotovo pet stotina trkača stvorilo je home.run te u dva je tjedna pretrčalo više od 2300 kilometara u #htb2run izazovu.

Besplatna izrada web stranica za udruge

Tvrtka Exdizajn iz Belišća udrugama nudi izradu jednostavne funkcionalne web stranice za udruge. U ova teška vremena i korona krizu koja je itekako pogodila rad udruga želja im je pomoći udrugama da svoju prisutnost ostvare na internetu.

Taxi prijevoznik Fićo transporti

Taxi prijevoznik Fićo Transporti je na području grada Rijeke prevozio medicinsko osoblje KBC-a prevozi na posao i s posla, a nakon što su uvedene izvanredne autobusne linije, osoblje ima popust na taksi prijevoz.

Ukoliko znate da postoje i druge građanske inicijative, udruge i organizacije koje na siguran način, poštujući mjere zaštite, pomažu i doprinose zajednici u ovim teškim trenucima te zaslužuju biti ovdje istaknute, javite nam na mail: redakcija@rijeka.hr