U vrijeme epidemije koronavirusa građanima su dostupni posebni telefonski brojevi na kojima mogu dobiti psihološku pomoć. U nastavku se nalaze i upute kako pomoći sebi i drugima.

Koga mogu nazvati?

  • Hrvatski Crveni križ uspostavilo je jedinstvenu besplatnu telefonsku liniju za pružanje podrške. Građani mogu razgovarati s dežurnim volonterima zaduženim za Primorsko-goransku županiju, koji su dostupni svakodnevno od 8 do 16 sati, tako da prvo nazovu broj telefona 0800 1188, a onda utipkaju broj 051.
  • U suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom Hrvatska psihološka komora pokrenula je dežurne linije za pružanje psihološke pomoći dostupne od od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati. Građani Primorsko-goranske županije psihološku podršku mogu zatražiti na telefon br. 091 755 0879.
  • Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a otvorio je telefonske linije pružanje psihološke pomoći. Podršku pružaju stručnjaci Odjela za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja. Telefoni su dostupni sedam dana u tjednu od 8.00 do 20.00 sati. Jutarnja smjena traje od 8,00 do 14,00 sati, a popodnevna od 14,00 do 20,00 sati.Parnim danima ujutro, a neparnima popodne stručnjaci dežuraju na telefonima 091 203 0851, 091 203 0819, 091 203 0859099 464 5165091 203 0794. Neparnim danima ujutro, a parnima popodne stručnjaci dežuraju na telefonima 091 132 0408, 091 132 0407, 091 132 0405, 091 132 0418, 091 203 0791.
  • Zavod za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju KBC-a Rijeka otvorio je telefonsko savjetovalište za pružanje psihološke podrške i pomoći građanima. Psiholozi su dostupni svakim radnim danom od 9 do 16 sati na brojevima telefona:
  • Obiteljski centar Primorsko-goranske županije, koji djeluje u sklopu Centra za socijalnu skrb Rijeka, nudi usluge savjetovanja i pomaganja i/ili usluga obiteljske medijacije pojedinci roditeljima i drugim članovi obitelji nisu u mogućnosti samostalno postići dogovore ili trebaju psihosocijalnu pomoć i podršku. Stručnjaci Obiteljskog centra Rijeka mogu se kontaktirati putem telefona 051/ 338-526.
  • Mrežna stranica za besplatno online psihološko savjetovanje mladih svjeok.hr – mladi ljudi putem web stranice mogu dobiti anonimnu, besplatnu i dostupnu psihološku pomoć. Stranicu je pokrenuo Grad Rijeka, a pomoć pružaju vanjski suradnici – psiholozi.
  • Telefonske linije za podršku mladima “Brini o sebi – Budi dobro – ProŽivi COVID” – besplatnu telefonsku psihološku podršku mladi iz Primorsko-goranske županije mogu zatražiti pozivom na besplatni telefon 095 701 7920, SMS porukom te putem WhatsAppa.
  • Studentski savjetovališni centar za studente/ice Sveučilišta u Rijeci koji su pretjerano uznemireni novonastalom situacijom osim redovite dostupnosti radnim danom od 08.30 do 16.30 sati, uveo je i dežurni telefon tijekom vikenda 099 486 7293 u vremenu od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati. Savjetovališni centar izdao je i preporuke za ovladavanje panikom i strahom.
  • Dječj dom “Tić” Rijeka nudi pomoć stručnjaka svima koji imaju problem u suočavanju sa nošenjem tereta ove krize. Brojeve “Tića” 095 215 6700 i 051 215 670 može se nazvati radnim danom od 9 do 14 sati. Dječji dom “Tić” na svojim mrežnim stranicama daje i niz preporuka kako očuvati mentalno zdravlje u doba epidemije koronavirusa.

Kako se nositi s epidemijom?

Savjeti stručnjaka kako se nositi s epidemijom – kako se nositi sa stresom, kako se nositi s gubitkom posla, program za očuvanje mentalnog zdravlja borbom protiv negativnih utjecaja tjeskobe i stresa, glazba za opuštanje i sl.

Upute za samopomoć

Epidemija u psihološkom smislu, utječe na sve ljude i zahtjeva dodatnu psihičku energiju i snagu za prilagodbu.

Upute za samopomoć (strategije za jačanje psiholoških obrambenih mehanizama i mehanizama suočavanja sa stresom) izradio je Referentni centar za posttraumatski stresni poremećaj Ministarstva zdravstva.

 

Psihološka prva pomoć u razdoblju epidemije korona virusa – upute za pomagače

U situacijama krize prvi pomagači su: članovi obitelji, susjedi, članovi šire zajednice, te volonteri i članovi hitne medicinske pomoći, policajci, vatrogasci i slično.

Upute za pomagače, osobe koje mogu pružiti psihološku prvu pomoć, izradili su stručnjaci Referentnog centra za posttraumatski stresni poremećaj Ministarstva zdravstva.

Kako održati obiteljsku ravnotežu i djeci približiti trenutnu situaciju?

Hrvatski Crveni križ pripremio je dva materijala, smjernice i praktične upute na koji je način važno razgovarati s djecom u trenutnim okolnostima te kako organizirati obiteljski život.

Cilj izrađenih materijala je umanjiti negativne posljedice epidemije bolesti COVID-19 na psihofizički razvoj djece.

Slikovnice i knjižice za djecu na temu koronavirusa

Izv. prof. dr. sc. Sanja Tatalović Vorkapić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, potaknuta aktualnom situacijom oko Koronavirusa, prevela je na hrvatski jezik knjižicu ”Nešto se jako čudno dogodilo u mojem gradu”, koja može poslužiti kao priručnik za djecu i njihove roditelje, kao i odgajatelje i učitelje te olakšati pojašnjavanje djeci ove nenadane situacije.

Osječka psihologinja Ida Marinić objavila je besplatnu slikovnicu o tome kako se slagati sa svojom obitelji i sa svijetom općenito, dok smo zaglavljeni jedni s drugima u ovim čudnim vremenima.

Autorica Manuela Morina Cruz osmislila je slikovnicu nazvanu COVIBOOK. Namjenjena je djeci do sedme godine starosti i poziva roditelje da sa svojom djecom istraže spektar emocija koje se pojavljuju u vrijeme epidemije koronavirusa.

Mali vrtuljak je izdao besplatnu slikovnicu za djecu na temu koronavirusa, želeći slikovnim prikazom, kratkim tekstovima i zanimljivim savjetima približiti svoj djeci sve o korona virusu.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba pripremila je radnu bilježnicu pod nazivom “Moj superjunak i ja” namjenjenu djeci predškolske i osnovnoškolske dobi. U radnoj bilježnici na 32 stranice djeca će se kroz svijet mašte, njihovih interesa i želja upoznati sa svijetom emocija, potaknut će se njihovo razumijevanje te istražiti i pronaći adekvatni načini suočavanja.

Izdavačka kuća Planet Zoe izdala je besplatnu ilustriranu knjižica u kojoj se koronavirus i životne promjene koje upravo živimo objašnjavaju djeci u dobi od 5 do 11 godina. Knjigu je ilustrirao Axel Scheffler kojeg čitatelji poznaju kao autora i ilustratora serijala Pip i Popi. Autorski tim koji je radio na knjižici sastoji se od renomiranih britanskih pedagoga, kliničkog psihologa i epidemiologa s Londonske škole higijene i tropske medicine.