Ovaj članak bit će jedan informativno turistički “đir” Podvežicom (da se ne izgubite ako prođete Podvežicom, ali i da nešto naučite). Nije Podvežica od lani, spominje se još 1670. kao “pod “Vesichu” , prije imena Sušak. Osim vinograda, pokojeg vrta tu su bile same gromače. Podvežica je u početku (zajedno s Trsatom i Dragom) podpadala pod župu Bakar.

Svjedoci su stari portun s godinom kada je izgrađena kuća (1827.), kada je ime Sušak bilo rijetko spominjano i daleko prije nego što je izgrađena i željeznička pruga Rijeka – Karlovac (otvorena 23. listopada 1873.) koja omeđuje najveći dio Podvežice (koja je od početka izgradnje pa sve do 1968. imala i svoju željezničku stanicu).

Ostaci iz tih vremena su i dvije šterne jedna pored igrališta NK “Orijent”(1869.) i jedne u Ulici E.Starca (1883).

Spomenik na ta vremena je i zgrada Mjesnog odbora u Kvaternikovoj izgrađenoj 1859.u tadašnjem Lupiševu (prema vlasniku Franji Antonu Lupisu) za kojeg se ne zna da li je bio u rodu s Ivanom Lupisom – konstruktorom torpeda.Kao da je znao u kakvim smo dvojbama 11.rujna 08. na vrata nam je zakucao prapraunuk F.A.Lupisa gosp. Antonio Ippolito s dokumentom u kojem piše da je teren u siječnju 1826. godine kupio njegov prapranono te da je zgrada Mjesnog odbora sagrađena 1859.. Slučajno je pokucao na vrata Mjesnog odbora želeći vidjeti kuću svojih predaka.Od 1945. godine u njoj je bila knjižnica, od 1947. kulturno umjetničko društvo “Mladost” pod vodstvom Marijana Prašelja,glazbeni tečaj od 1961. pod vodstvom profesora Dušana Prašelja.

I na kraju kao sjedište pjevačkog zbora “Jeka Primorja” od 1971. (koji je nastao spajanjem zborova RKUD “Jedinstvo” KUD “Mladost” i zbora “Ivan Matetić Ronjgov”.te na kraju kao sjedište pjevačkog zbora “Jeka Primorja” od 1971. (koji je nastao spajanjem zborova RKUD “Jedinstvo” OKUD “Mladost” i zbora “Ivan Matetić Ronjgov”).