Zgrada Mjesnog odbora Podvežica, na današnjoj adresi dugo pamti. Iduće godine navršit će 150. godinu postojanja.

Nacrt

Prema dokumentima teren je 1826.godine kupio Maksimilian Luppis ,te je 1859, 14.svibnja njegov sin Antonio Francesco Luppis (rođen 7.6.1829.) sagradio kuću (u njegovim spisima piše kućica) odnosno ljetnikovac. U priloženom dokumentu piše koliko je novaca potrošio i koje je drvo koristio za pod.

To se područje do tada zvalo Tihovac (zabilježeno je da je teren kupljen na Tihovcu), ali od tada po njemu mještani i oni koji pamte njegove potomke prozvan je Lupisevo, (još uvijek ne znamo da li je u rodu s I.Luppisom ( 1810.-1873. ) izumiteljem Torpeda).

Portret

“Portret” tzv. “kućice” iz 1906. Autor je sam vlasnik (njen graditelj) A.F.Luppis

Kako su nam jednog četvrtka u rujnu 2008. godine zakucali na vrata potomci (praunuci) graditelja zgrade dobili smo određene dokumente i fotografije o zgradi koja je nacionalizirana i isplaćena je ratna odšteta (ministar I.Krajačić u potpisu (gđi Dolores Luppis kćeri A.F.Luppisa i Eugenije Randich – (rođ. 1884. u Rijeci – um. 1982 ) udatoj Simzig). Fotografije pokazuju kako je prostor ispred Mjesnog odbora izgledao ( nekada via Premuda 40 ) s vinogradima u nedogled.

Građani koji su otvorili ovu stranicu, mogu, ako imaju bilo kakav materijal vezan uz zgradu dopuniti ovaj članak (naročito sa slikama poslije 2.svjetskog rata). Trebaju se samo javiti na tel. 437-647 . (fotografije vraćamo)

Lupis i kočija

Fotografija vlasnika zgrade A.F.Lupisa (i njenog graditelja) datirana u 1907. U dnu slike je A.F.Luppis i njegova karoca. Da li se nešto promijenilo!? Nije bilo nikakvih komunalnih problema (ni s prometom ni s parkiranjem).

Lupiseva kućica

Ista godina, samo slikana s drugog kuta (iz današnjeg dj.vrtića “Galeb”)

(G.P.)