Naše šterne su biseri primorskog graditeljstva. Ovo je pokušaj članova Vijeća da se sačuvaju od zaborava, da nam ostane djelić našeg primorskog kraja. Zabilježili smo šterne na Podvežici do kojih je naš pogled stigao. Svaka od njih ima svoju štoriju, životopis, leto kada je storena i ki ju je storil, i ki je uz nju živel.

O vodi i njenoj vrijednosti sve se zna, ali u zadnje vrijeme sve se više priča. U toj priči ona će doseći vrijednost nafte, a šterne su primjer na koji su način naši stari znali sačuvati vodu i tamo gdje nije bilo ni izvora ni rijeka. One se pojavljuju kao ukopane, zidane ili nadsvođene građevine od kamena. Unutarnji sloj je obračen vodonepropusnom žbukom od vapna, mljevene opeke, kremenog pijeska , ali ono najljepše je izvana a to je većinom klasično krunište od kamena tzv. grlo šterne, koje je danas postalo ukrasni element svakog vrta koji ju ima. Voda iz njih koristi se rijetko za piće, više za zalijevanje vrta.

One su nekad bile “centar svijeta” – glavni trg – okupljališta i mjesta zabave – i Podvežica ga je imala. Na sve to podsjeća naša fontana. Ako i vi koji čitate ovaj članak znate za još koju podvežičku šternu, javite nam, bit će nam drago da i njena fotografija dođe na ove stranice.

(G.P.)