Naselje Vulkan izgrađeno je 1950. godine za djelatnike tvornice “Vulkan”. Tvornice više nema, ali ime je tog dijela grada ostalo i danas. Riječ je o jednoj od ljepših ulica, s dvanaest malih dvokatnica smještenih u zelenilu, između ulice Draga Gervaisa i Radničke ulice. U vrijeme kada je to naselje izgrađeno, nije bilo televizije, kompjutera ni interneta, već su se stanari zabavljali igrajući boće i karte (briškulu i trešetu), a išlo se i na plesnjake kojih je tada kako pričaju, bilo na svakom koraku.

S useljenjem pokrenula se i inicijativa od strane namještenika tvornice “Vulkan” i stanovnika naselja ua izgradnjom boćališta (zgrade duž ulice D.Gervaisa i u Kvaternikovoj nisu još bile ni na papiru). Rečeno – učinjeno i to 1958. godine.

Prema pričanju očevidaca (ima ih još živih) za materijal za izgradnju zida na jogu pobrinuo se predsjednik Mjesne zajednice Podvežica gosp. Jure Bulić. Oni koji o tome mogu svjedočit su: Mario Zlatić, Vlado Jurčić, Boris Kostelac, Jure Bulić, Radoslav Dekanić, Milan Bralić, Ante Božić, Veljko Božić i Drago Vukušić, ali moramo spomenuti i one koji su također sudjelovali u izgradnji a više ih nema a to su: Janko Jardas, Josip Šugar, Ivan Šeperić, Roko Deluka, Miro Marušić, Mika Juričić, Pero Csorba, Nikola Vitas, Ivan Rađa, Milan Kostelac, Stipe Bralić, Milan Rajković, Gabre Dekanić, File Mavrinac i Josip Matejčić.

Tako je Vijeće Mjesnog odbora povodom 50. godišnjice izgradnje 17. rujna 2008. organiziralo Turnir u boćanju u trojkama. Boćalište je primjer kako se dobrom voljom može puno – jedan od prvih projekta Riječkog lokalnog partnerstva.

Slike s turnira pokazat će vam s kolikim se žarom igra, a da bi doznali pobjednike turnira “Još duramo” kao su ga nazvali sami učesnici morat ćete otvoriti ovu stranicu idući tjedan.

Aldo je hitil boću

Svi su se ćapali za glavu

Sreća da je igralište u sjeni borića,

jer jako je teplo dok se igra.

Evo i imena pobjednika turnira:

  1. mjesto: Petar Padova, Karlo Agapito i Silvano Cvitanović
  2. mjesto: Drago Miličević, Vinko Prelac, Zlatko Polić
  3. mjesto: Đuro Knežević, Živan Kukulić, Josip Frančišković

(G.P.)