U prostoru Exporta u sklopu Porto Etno festivala održano je tradicionalno predstavljanje gastronomskih delicija pripadnika nacionalnih manjina koje djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Posjetitelji su ove godine mogli kušati specijalitete iz Bosne i Hercegovine, Trinidada i Tobaga, Kanade, Madagaskara, Makedonije, Srbije, Češke, Italije, Mađarske, Turske, Albanije te romska i ukrajinska jela.

Dio ovog iskustva je i folklorni program predstavnika manjina pa su tako nastupili Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Slovenski dom KPD Bazovica, Češka beseda, Zajednica Talijana Rijeka, Bošnjačka nacionalna zajednica, Riječke Palade, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost, Hrvatsko tursko društvo prijateljstva te Kulturno umjetničko društvo Sevdah Rijeka.

Što su ove godine pripremili predstavnici nacionalnih manjina došla je pogledati i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj.

Porto Etno međunarodni je festival svjetske glazbe i gastronomije koji se u Rijeci kontinuirano održava od 2017. godine. Festival je utemeljen na 20 godina tradicije manifestacije Etno smotra koja se u Rijeci održavala s ciljem prezentiranja kulture nacionalnih manjina koje djeluju u gradu i županiji, a svoj novi oblik i naziv Porto Etno dobio je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Od 2020. godine organizaciju preuzima Hrvatski kulturni dom na Sušaku.
Cilj festivala je putem glazbe i gastronomije promovirati multikulturalnost, različitost i toleranciju. Od 2022. godine Porto Etno festival postao je dio europske mreže MOST Music kojoj je misija osnaživanje glazbenog tržišta Balkana povezivanjem i podržavanjem umjetnika, festivala, klubova i institucija na svjetskom glazbenom tržištu.

(Foto: Danijela Nurkić i Jelena Tondini)