Međunarodni dan celijakije, intolerancije organizma na gluten, bjelančevinu u pšenici, raži i ječmu, bit će obilježen u utorak, 16. svibnja 2017. godine.

Međunarodni dan celijakije i drugu fazu međunarodnog zdravstvenog projekta FOCUS IN CD najavili su predsjednica Udruge za celijakiju Primorsko-goranske županije Rijeka Marina Milinović, voditeljica projekta FOCUS IN CD u ime Primorsko-goranske županije Alemka Mirkov te redatelj predstave “Lana tinejdžerica” Emir Mulalić.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana celijakije, u utorak, 16. svibnja, u 13 sati, u prostoru Filodrammatice, bit će održana premijera edukativne predstave “Lana tinejdžerica – odrastanje bez glutena” redatelja Emira Mulalića. Premijeru organizira Udruga za celijakiju PGŽ Rijeka, pod pokroviteljstvom Zaklade “Hrvatska za djecu”, a predstava je napravljena u suradnji s glumcima Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci te plesnim studiom Sirius. Namijenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola te njihovim učiteljima i roditeljima, cilj joj je educirati tinejdžere o celijakiji i bezglutenskoj prehrani te poslati poruku o važnosti tolerancije i prihvaćanju različitosti. Ulaz je slobodan.

Na konferenciji za medije bilo je riječi i o završetku druge faze europskog projekta, međunarodnog zdravstvenog projekta FOCUS IN CD. Puni naziv programa jest Inovativne zdravstvene usluge usmjerene na pacijente – prednosti uspostavljanja uske srednjoeuropske mreže u zdravstvenoj skrbi pacijenata oboljelih od celijakije.

U projektu FOCUS IN CD sudjeluje 12 partnera iz 5 europskih zemalja – Njemačke, Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a projekt pokriva područje socijalnih inovacija u javnom zdravstvu s ciljem usvajanja novog znanja stručnog medicinskog kadra na temu celijakije, kao i područje izobrazbe i informiranja pacijenata. Konačni je cilj implementacija novog modela zdravstvenih usluga i mogućnost njihove primjene i za druge kronične bolesti.

Uz Udrugu za celijakiju PGŽ Rijeka, u projektu na razini Hrvatske sudjeluju još dva partnera – Klinički bolnički centar Rijeka i Primorsko-goranska županija. Na temelju analize podataka iz upitnika namijenjenih oboljelima od celijakije, voditeljima udruga koje skrbe o oboljelima od iste te liječnicima, izrađivat će se “web alati” za učenje, kako pacijenata, tako i zdravstvenih djelatnika. U suradnji s ostalim europskim partnerima, sudjelovat će se i u kreiranju novog modela učenja, kroz koji će pacijenti dobiti sve potrebne informacije potpisane od stručnjaka koji se bave celijakijom.