Predstavnici Grada Rijeke sudjelovali su na 28. Poslovnom sastanku Hrvatske mreže zdravih gradova koji je održan 5. i 6. listopada 2023. godine u Karlovcu.

Centralna tema sastanka bila je „Zdravlje i socijalno blagostanje“, a tijekom dva dana trajanja prikazani su  modeli  dobre  prakse domaćina, kao i iskustva drugih članova Hrvatske mreže zdravih gradova, te je održan i sastanak Predsjedništva Mreže.

Tijekom Poslovnog sastanka Grad Rijeku su predstavljali pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Karla Mušković te voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić. Na sastanku je sudjelovao i voditelj tematske grupe okupljene oko prioriteta „Potpora obitelji i mladima“ projekta „Rijeka – Zdravi grad“ dr.sc. Darko Roviš, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, koji je ujedno i koordinator Hrvatske mreže zdravih gradova.

Tijekom sastanka održan je okrugli stol na temu „Zdravlje i socijalno blagostanje – Održivi razvoj zajednice: Kako biti pro aktivan u reaktivnim vremenima?“, tijekom kojeg je pročelnica Mušković predstavila riječki projekt „stRIt.fitness“, koji povezuje tjelesnu aktivnost za mlade s modernim tehnologijama.

Radi se o projektu koji uključuje portal za mlade strit.fitness, a koji je Grad Rijeka pokrenuo u sklopu Programa za mlade s ciljem poticanja prvenstveno mladih ljudi na redovito i pravilno bavljenje sportskom rekreacijom koja je besplatno dostupna na 26 riječkih vježbališta na otvorenom.

Portal strit.fitness nudi pregledan popis svih gradskih kvartova u kojima se nalaze vježbališta, a korisnici ga mogu učitati putem QR koda koji je nalijepljen na spravama. „Klikom“ na odabranu lokaciju, uz točnu adresu vježbališta korisnicima se na podstranici nudi stručan i zabavan plan treninga osmišljen za konkretnu lokaciju s obzirom na vrstu fitness sprava koje se na njoj nalaze. Treninzi su u potpunosti prilagođeni fizičkoj spremnosti mladih.

Osim plana treninga, na podstranici odabrane lokacije nalaze se i video prikazi s demonstracijom pravilne izvedbe vježbi na svakoj pojedinačnoj spravi kako bi se vježbom postigli najbolji efekti i spriječile ozljede.

Također, putem portala moguć je kontakt sa sportskim psihologom, odnosno specijalistom za psihološku pripremu sportaša, kojem se mladi mogu anonimno obratiti i dobiti savjete te podršku kako bi lakše ustrajali na vježbanju ili dobili poticaj za vježbanje.

Grad Rijeka je principe projekta Zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije počeo slijediti 1990. godine, kada je i formalno iskazana politička podrška projektu. Rijeka je jedan od osnivača Hrvatske mreže zdravih gradova te jedan od njenih najaktivnijih članova. Veliki korak u razvoju projekta bio je uključivanje u rad Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije 1998. godine, čiji je Rijeka član u svim fazama projekta sve do danas.