Polaganjem vijenaca, prigodnom izložbom na Korzu i svečanom akademijom obilježena je 33. obljetnica osnivanja Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkula“ i 20. godišnjica Udruge SPDR „Ajkula“.

U sklopu programa obilježavanja vijenci su položeni na spomeniku i spomen zidu u Bazi JSIP na Kukuljanovu, na spomeniku ispred zgrade PU primorsko-goranske u Rijeci i na Mostu hrvatskih branitelja na Delti. Na postamentima na Korzu otvorena je izložba „Ajkule s Vama“, a u Auli pape Ivana Pavla II na Trsatu održana je svečana akademija kojoj je prethodila sveta misa zadušnica u Svetištu Majke Božje Trsatske za sve poginule i umrle specijalce „Ajkula“ i sve poginule hrvatske branitelje.

Programu obilježavanja prisustvovao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je sa suradnicima položio vijence na Mostu branitelja, otvorio izložbu na Korzu te prisustvovao svečanoj akademiji i pritom iskazao zahvalnost svim pripadnicima „Ajkula“ na svemu što su napravili u ratu, ali i na svim aktivnostima i programima koje provode u miru.

Gradonačelnik Filipović čestitao je Ajkulama ove dvije važne obljetnice rekavši kako je to prilika za prisjetiti se predanosti, hrabrosti i požrtvovnosti svih pripadnika kako u ratnim vremenima, tako i u miru. „Ponosni smo i zahvalni na svemu što ste učinili za domovinu. Veliki se broj građana s našeg područja odazvao pozivu na mobilizaciju i sudjelovali su na gotovo svim bojištima i djelovali u najvažnijim operacijama tijekom Domovinskog rata, a kada govorimo o ratnom putu Ajkula valja istaknuti kako na njemu nema niti jedne mrlje. S ponosom mogu istaknuti kako Rijeka brine o braniteljima i svemu onome što je tijekom Domovinskog rata stečeno, a to je slobodna Hrvatska za koju su mnogi dali svoje živote i uspomenu na njih čuvamo i s ponosom ističemo“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Predsjednik Udruge SPDR „Ajkula“ Perica Prpić rekao je kako se kroz 20 godina rada udruge promiče identitet Specijalne jedinice policije Rijeka. „Provodimo brojne projekte i aktivnosti, surađujemo s brojnim institucijama i na lokalnoj i na nacionalnoj razini i trudimo se biti aktivni članovi zajednice. Izložbom na Korzu dostojanstveno smo željeli obilježiti dan riječkih Ajkula, približiti naš put i djelovanje građanima, ali se i prisjetiti svih suboraca koji više nisu s nama“, rekao je Prpić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i župan Zlatko Komadina koji je čestitao dvije velike obljetnice i zahvalio na iznimnom doprinosu u Domovinskom ratu, ali i na svemu onome što pripadnici Ajkula trenutno čine za zajednicu.

„Kao župan i kao građanin PGŽ ponosan sam što ste kao prva borbena postrojba na području ove županije tijekom Domovinskog rata, hrabro i časno djelovali na gotovo svim ratištima u RH, od Like, preko Slavonije do krajnjeg juga, Dubrovačkog primorja, a neprocjenjiva je i vaša uloga u svim najvećim i najtežim akcijama, Oluji, Bljesku, Maslenici… Ono što najviše ispunjava ponosom je da je taj vaš teški ratni put prošao bez ijedne mrlje. Bili ste i ostali vrhunski profesionalci i domoljubi koji to pokazuje i danas kroz društveni i humanitarni rad“, rekao je Komadina.

Svečanost Ajkula svojim je dolaskom uveličao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je istaknuo briljantan ratni put Ajkula i njihov nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. „Važno je naglasiti kako iako Rijeka nije bila na prvoj crti bojišnice vašim dragovoljnim pristupom, od prvog ste dana sudjelovali u oslobađanju hrvatskog teritorija i toga se danas s ponosom prisjećamo, kao i svih onih poginulih hrvatskih branitelja. Danas ne bismo imali to što imamo da svi pripadnici hrvatske vojske, među njima i Ajkule nisu hrabro stali u obranu domovine i da tome uvijek moramo biti zahvalni“, rekao je ministar Medved.

Specijalna jedinica policije – Rijeka – „Ajkula“ osnovana je krajem ožujka 1991. godine, a prvo postrojavanje bilo je 8. travnja 1991. godine te se taj dan obilježava i kao službeni datum osnivanja SJP Rijeka.

U sklopu svog ratnog puta pripadnici „Ajkula“ sudjelovali su u brojnim operacijama, među njima i u vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“ i oslobodilačkoj operaciji „Oluja“.

Tijekom Domovinskog rata, u razdoblju od 1991. do 1996. godine, jedinicom su zapovijedali Zdravko Maček (1991.), Marino Jakominić (1991. – poginuo 29. kolovoza 1992. godine), Nedjeljko Galjanić (1992.-1993.), Hari Brnad (1993.-1994.), i Tomislav Dizdar (1994.-1996.). Nažalost, tijekom Domovinskog rata osmorica pripadnica jedinice su poginula, dok je 50-ak pripadnika lakše, a 12 teže ranjeno.