U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke promovirana je knjiga Vjekoslava Bakašuna “Doprinos mještana Kraljevice i Kostrene u spašavanju Židova tijekom lipnja i srpnja 1941.”.

Prisutnima su se uvodno obratili zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, rabin Židovske zajednice za RH Luciano Moše Prelević te direktor Naklade Kvarner Franjo Butorac, dok su o knjizi govorili recenzent i povjesničar prof. dr.sc. Željko Bartulović i autor dr.sc. Vjekoslav Bakašun.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Filipović govorio o vrijednosti Bakašunove knjige

Zamjenik riječkog gradonačelnika Filipović govorio o vrijednosti Bakašunove knjige

Knjiga je nastala temeljem petnaestogodišnjeg istraživanja dr. Bakašuna a bavi se do sada malom poznatim činjenicama o spašavanju Židova, mahom iz Zagreba, koji su bili internirani u Kraljevici i koji su se zahvaljujući dijelu mještana Kraljevice i Kostrene uspjeli prebaciti preko Sušaka i Italije do Švicarske te su tako preživjeli Holokaust. Naime, obala Kostrene, 800 metara udaljena od Kraljevice, bilo je područje anektirano Italiji i potpuno izvan dohvata vlasti NDH.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Filipović podsjetio je kako je nakon predavanja o ovoj temi prilikom obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust u Gradskoj vijećnici 2019. godine gradonačelnik Vojko Obersnel predložio da se na predavanju izneseni zanimljivi podaci pretoče u tiskanu publikaciju.

Željko Bartulović, Vjekoslav Bakašun i Franjo Butorac

Željko Bartulović, Vjekoslav Bakašun i Franjo Butorac

Ne postoji nikakva službena, a niti druga evidencija, o tome koliko je Židova prebačeno na obale Kostrene. Tek se, po nekim sjećanjima najstarijih mještana Kostrene, može zaključiti da se barkama prevezlo 250 do 300 Židova. U to vrijeme Bakašun je imao 12 godina, a o događajima govori ne samo iz tuđih sjećanja, već i vlastitog iskustva, budući da su neke židovske obitelji stanovale i u njegovoj obiteljskoj kući u Kostreni.

„Želio bih da ovo izdanje postane još jedan od “kamena spoticanja”, koji će uz već one postavljene na nekoliko riječkih adresa, podsjećati, opominjati i podizati svijest sviju nas, a posebice naših mlađih generacija da se zlo Holokausta više nikada i nigdje ne smije ponoviti. Ova je knjiga ujedno i doprinos  antifašističkoj kulturi sjećanja koju ovaj kraj njeguje i čuva s velikim pijetetom opirući se revizionističkim pokušajima uljepšavanja povijesne istine,“ poručio je zamjenik gradonačelnika Filipović.

S predstavljanja knjige u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke

S predstavljanja knjige u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke

U ime izdavača, Saveza antifaštističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije i Naklade Kvarner, govorio je predsjednik SABA PGŽ Tamarut. Istaknuo je kako se radi o drugoj Bakašunovoj knjizi na temu izbjeglih Židova u Kostreni, koja predstavlja podsjetnik na humanost, požrtvovnost i hrabrost naših ljudi iskazanoj u Drugom svjetskom ratu.

Rabin Moše Prelević zahvalio se autoru što je javnosti malo poznate podatke predstavio javnosti kroz knjigu. Ujedno se zahvalio svima koji su, riskirajući svoje živote, sudjelovali u spašavanju Židova iz Kraljevice.

Dr. Vjekoslav Bakašun poznati je kroničar Kostrene, autor je brojnih knjiga o Kostreni i njezinim žiteljima, osnivač, član i predsjednik brojnih udruga, pokretač i dugogodišnji aktivist društvenog života u Kostreni.

Knjiga je objavljena pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Grada Kraljevice, Općine Kostrena, Primorsko-goranske županije, Koordinacije židovskih općina RH i Židovske općine Rijeka.